Tokį „darbiečių“ pasipiktinimą sukėlė teisėjų kolegijai vadovaujančios teisėjos sprendimas išprašyti sėdimų vietų neturinčius žiūrovus iš teismo salės. Politikų nepasitenkinimą sukėlė ir faktas, kad teismo posėdis vėlavo apie pusvalandį.

Šia proga Darbo partijos atstovai surengė spaudos konferenciją, kurioje grasino protestuosią prie teismo iki metų galo, žadėjo kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją bei viską skelbti naujame tinklapyje politinebyla.lt.

Reikalavo pagarbos iš teisėjų

„Atvykęs į teismo posėdį taikūs ir netriukšmaujantys, nesistumdantys, jauni, vidutinio amžiaus ir pagyvenę žmonės buvo varomi ir ujami iš teismo posėdžių salės. Tarp kitko, nekorektiška ir reikia pasakyti: teismas turėjo prasidėti 9 valandą, bet teisėjai pasirodė tik 9.30 valandą ir įėję į salę paprašė visus palikti posėdžių salę – sakė, kad gali pasilikti tik tie žmonės, kiek yra sėdimų vietų“, - spaudos konferencijoje piktinosi „darbietis“ Jonas Kondrotas.

Seimo narys skundėsi, kad teisėjų kolegijos pirmininkė D. Pranytė- Zalieckienė į klausimus, kodėl V. Uspaskicho šalininkai turi palikti salę, jam atsakinėjo „piktai, pakeltu tonu“, „pradėjo gąsdinti, kad nepaklusus jai dalyviai bus išvesti, jiems bus taikomos administracinės baudos“.

„Man atrodo, kad tokio lygmens teisėjai turi būti santūrūs, mandagūs, demonstruojantys pagarbą ir nešališkumą aplinkiniams. Toks, manau, yra teisėjų kodeksas, teisėjas pakeltu tonu ir grasinantis bausmėmis jau, mano manymu, yra ne teisėjas“, - aiškino J. Kondrotas.

D.Mikutienė: mūsų pirmininkas žaismingas ir korektiškas, bet neišlaikė nervai

Teisėjais, nagrinėjančiais Darbo partijos ir jos atstovų bylą, piktinosi kita parlamentarė Dangutė Mikutienė.

„Po vakarykščių įvykių Vilniaus apygardos teisme mes manome, kad tikrai nebegalime tylėti ir Lietuvos žmonėms turime pasakyti, kaip politizuojamas Darbo partijos teismo procesas, kaip sąmoningai vengiama viešumo, ignoruojami teisiamųjų ir kitų bylos dalyvių prašymai, o kartais paminamas ir elementarus žmogiškumas. Vakar teisėja išvijo iš posėdžių salės į Darbo partijos bylos nagrinėjimą susirinkusius teisės studentus, bylą sekančius politologus, Seimo narius, jaunimo organizacijų atstovus ir kitus besidominčius šia byla. Teisėja D. Pranytė-Zalieckienė nepagarbiai atsiliepė apie dalyvaujančius asmenis, pavadindama aplinką turgaus aikšte“, - piktinosi D. Mikutienė.

Tiesa, paklausta, kaip su „darbiečių“ deklaruojamais pagarbos principais dera Darbo partijos pirmininko V. Uspaskicho teiginys žurnalistams „Šūdai jūs!“, parlamentarė buvo nuosaikesnė.

„Matote, blogas pavyzdys, prasidėjęs nuo Algio Ramanausko-Greitai, užkrečiamas. Turbūt kiekvienas save gerbiantis žmogus supranta, kada jis yra pasikarščiavęs. Kita vertus, reikia suprasti ir tą įtampą, kur šitiek metų yra elementariai tyčiojamasi iš žmonių, kurie dalyvauja tame teismo procese, penkis kartus per savaitę vyksta bylos ir teismo posėdžiai, krūvis tikrai labai didelis ir kai net neleidžiama apsiginti arba bent paprašoma kelių minučių pertraukos suderinti kalbą, kuri iš esmės keičiasi nuo to, kai teismas atmetė prašymus dėl ekspertizės, savaime suprantama, turbūt ne visiems išlaiko nervai. Bet iš tiesų tokių dalykų riekia vengti, o mūsų pirmininkas iš tiesų yra žaismingas, korektiškas žmogus, ir manau, jis ras tinkamą formą parodyti deramą pagarbą“, - sakė D. Mikutienė.

Žada protestus iki metų galo

Seimo narė D. Mikutienė spaudos konferencijoje paskelbė, kad „darbiečiai“ ketina gintis. Anot politikės, „darbiečiai“ „labai rimtai svarsto galimybę kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją“ ir prašyti „įvertinti ne tik teisinį Vilniaus apygardos teisėjų elgesio aspektą, tačiau ir etinį bei moralinį“.

D. Mikutienė taip pat pridūrė, kad trečiadienį prie teismo, esančio priešais Lukiškių aikštę, Darbo partija rengia mitingą, o ilgainiui tokių mitingų esą bus kur kas daugiau.

„Gerbiami kolegos, mes taip pat norime pranešti, kad rytoj 9 val. ryto Darbo partijos nariai rengia mitingą prie teismo ir rengs tokius ateityje tiek kiek jų reikės. Ir mes tikrai nesitaikstysime su tuo, kaip elgiamasi su mūsų politine partija“, - sakė parlamentarė.

„Mes taip pat rengsime ir turime tam leidimus, ilgalaikes protesto akcijas, kuriomis sieksime atkreipti Europos Sąjungos ir visų pasaulio valstybių dėmesį į tai, kaip siekiama uždaryti vieną didžiausių politinių partijų Lietuvoje. Mes kalbėsime apie teisinį nihilizmą ir viešumo principų teismuose ignoravimą“, - pridūrė D. Mikutienė.

Politikė aiškino, kad leidimus mitinguoti prie teismo „darbiečiai“ turi „iki metų galo“.

„Leidimus mes turime iki metų galo. O bus žmonių tiek, kiek reikės“, - sakė D. Mikutienė, tačiau vėliau patikslino, kad mitingo dalyvių skaičius planuojamas nuo 600 iki 1500 žmonių.

Savivaldybė: „darbiečiai“ neturi leidimų mitinguoti iki metų galo

Nepaisant D. Mikutienės teiginių, savivaldybės Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas teigia, kad Darbo partija neturi leidimo mitinguoti visus metus. Pasak savivaldybės atstovo, „darbiečiai“ turi leidimą rengti mitingą Lukiškių aikštėje nuo vasario 25 dienos iki kovo 1 dienos.

„Jie norėjo mitinguoti trijose miesto aikštėse – prie Seimo Nepriklausomybės aikštėje, Lukiškių aikštėje ir S. Daukanto aikštėje. Norėjo mitinguoti, piketuoti visus metus ir vos ne visą parą. Mes nagrinėjome tą klausimą komisijoje, tokio leidimo jie negavo, tos aikštės nebus užimtos vieniems mitingų organizatoriams“, - teigė J. Morkūnas.

„Jiems buvo pasiūlyta patikslinti konkrečias datas, konkrečius laikus, nurodyti konkretų dalyvių skaičių. Policija gi privalo užtikrinti viešąją tvarką ir turi planuoti pajėgas atitinkamam žmonių skaičiui. Policija negalės užtikrinti nuolatinio 500 pareigūnų budėjimo kažkokiai aikštei nuolat, visą parą, visus metus“, - pridūrė savivaldybės atstovas.

Pašnekovas taip pat pabrėžė, kad mitingo dalyviams ir organizatoriams galioja nuostata, kad mitinguoti prie Vilniaus apygardos teismo galima išlaikant įstatyme nurodytą atstumą.