Apie tai antradienį pranešė LSDP.

Partijų lyderiai Viktoras Uspaskichas, Algirdas Butkevičius ir Rolandas Paksas sutarė antrajame rinkimų ture vienmandatėse „paremti partnerių kandidatus, kovojančius prieš kitų partijų kandidatus“. Tai reiškia, kad šios trys partijos išreiškia parama viena kitos kandidatams, kurie antrajame ture grumsis su konservatoriais, liberalais, „Drąsos kelio“ ar kitų politinių jėgų kandidatais.

Partijos taip pat oficialiai pranešė pradedančios „konsultacijas dėl valdančiosios daugumos sudarymo“.

Suskaičiavus balsus daugiamandatėje apygardoje iš beveik visų rinkimų apylinkių (2010 iš 2017), daugiausia mandatų - 17 - Seime gauna Darbo partija, už kurią balsus atidavė 19,87 proc. rinkėjų. Antri - socialdemokratai, kuriais pasitikėjo 18,44 proc. rinkėjų. Jie Seime turėtų gauti 15 mandatų.

Trečioje vietoje - Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, už kuriuos daugiamandatėje apygardoje balsavo 15,02 proc. rinkėjų. Jie Seime turėtų gauti 13 vietų.

Už Liberalų sąjūdį balsavo 8,55 proc. rinkėjų, už "Drąsos kelią" - 7,94 proc. Abi šios partijos Seime turės po 7 mandatus.

7,33 proc. rinkėjų balsavo už "Tvarką ir teisingumą", ši partija Seime turės 6 mandatus. 5,81 proc. rinkėjų balsus atidavė Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA), ši partija Seime turės 5 mandatus.

Kitų rinkimuose dalyvavusių partijų atstovai 5 proc. barjero daugiamandatėje apygardoje neperžengė ir savo atstovų per daugiamandatės apygardos sąrašą Seime neturės.

Spalio 28 d. Lietuvoje vyks antrasis Seimo rinkimų turas. Pakartotinis balsavimas bus surengtas 68 vienmandatėse rinkimų apygardose.

Iš viso Lietuvoje yra 71 vienmandatė apygarda. Jau aiškūs trys vienmandatininkai, kurie pateko į Seimą, kadangi jau pirmajame rinkimų ture savo apygardoje surinko daugiau negu 50 proc. balsų. Tai LLRA atstovas Leonardas Talmontas, laimėjęs rinkimus Vilniaus-Šalčininkų rinkimų apygardoje, Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė, laimėjusi rinkimus Kėdainių rinkimų apygardoje ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, į naująjį Seimą išrinktas Vilkaviškio rinkimų apygardoje.

Antrajame ture dėl Seimo nario mandato varžysis 36 Darbo partijos atstovai, 35 konservatoriai, 27 socialdemokratai, 9 "Drąsos kelio" atstovai, 8 "Tvarkos ir teisingumo" kandidatai, po 6 Liberalų sąjūdžio ir LLRA kandidatus, 4 savarankiškai išsikėlę kandidatai, 3 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, 2 Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

Rinkimuose, Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, dalyvavo 52,82 proc. rinkėjų - iš viso 1 mln. 356 tūkst. 930 balso teisė turinčių piliečių.

2008 m. rinkėjų aktyvumas buvo šiek tiek mažesnis - 48,60 proc.

Galutinius rinkimų rezultatus VRK turėtų paskelbti iki lapkričio 4 dienos.