Pinskai į Seimą buvo išrinkti pagal Darbo partijos sąrašą. Tačiau teisės į Seimo nario mandatą jie neteko po Konstitucinio Teismo sprendimo dėl rinkimų pažeidimų, tarp jų – ir DELFI paviešintos vaizdo medžiagos, kurioje užfiksuotos derybos dėl kalinių balsų už Pinskus, Darbo partiją ir dar kelis šios partijos kandidatus.

Ikiteisminis tyrimas baigtas, o su balsų „pardavėjais“ į teisiamųjų suolą sėdo du buvę „darbiečiai“ – buvęs J. Pinskaus visuomeninis padėjėjas Eugenijus Maciulevičius bei buvęs kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius. Tuo tarpu Pinskai apklausti kaip liudytojai, jiems įtarimai nepareikšti.

Taigi V. Gapšys siūlo perrašyti Seimo nutarimą, kuriuo patvirtinti 2012 m. Seimo rinkimų rezultatai ir sugrąžinti Ž. Pinskuvienei, J. Pinskui bei dėl Konstitucinio Teismo verdikto iš sąrašo išbrauktiems Jolantai Gaudutienei ir Vytautui Griciui aukštas vietas Darbo partijos sąraše. Tiesa, ne tas vietas, kurias šie politikai užėmė tuoj po rinkimų.

Ž. Pinskuvienę, J. Gaudutienę, J. Pinskų ir V. Gricių V. Gapšys siūlo įtvirtinti atitinkamai 23, 24, 25 ir 35 numeriais Darbo partijos porinkiminiame sąraše. Aukštesniais numeriais lieka po Konstitucinio Teismo verdikto Seimo nariais tapę Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva, taigi realiai išrinkti Seimo nariai nekinta.

Bet jei vienas Darbo partijos parlamentaras atsisakytų Seimo nario mandato, pagal pakeistą sąrašą jo vietą užimtų Ž. Pinskuvienė, dviejų dabartinių Seimo „darbiečių“ pasitraukimas į parlamentą sugrąžintų J. Gaudutienę. Kad į Seimą norėtų sugrįžti ir J. Pinskus – abejotina, mat vicemeras ne sykį teigė neketinantis atsisakyti pareigų Vilniaus savivaldybėje.

Pakeitimų iniciatorius V. Gapšys DELFI teigė siekiantis ištaisyti Pinskams ir dar dviem partiečiams padarytą skriaudą.

„Susidaro situacija tokia, kad teisiniai įtarimai net ir nebuvo tiems asmenims pareikšti. Bet darytos prielaidos nepasitvirtino, ir turime situaciją tokią, kad privalome spręsti, ką toliau daryti su tų asmenų statusu. Tai yra kompromisinis variantas: jie į Seimą nepatenka, bet yra tuoj po brūkšnio“, - kalbėjo Seimo pirmasis vicepirmininkas.

Pasak jo, jokių susitarimų Darbo partijoje nėra, ir tikrai nėra nuspręsta, kad perrašius rinkimų rezultatas kažkas iš „darbiečių“ išsižadės Seimo nario kėdės, ją atiduodamas pirmai eilėje atsistosiančiai Ž. Pinskuvienei.

„Ne, manau, kad tokių nebūtų. Ir toks scenarijus, kad kažkas atsisakytų mandato, nėra dėliojamas. Tai gali atsitikti nebent dėl natūralių priežasčių. Tarkim, kiti rinkimai: dalyvautų ir taptų merais ar Europos Parlamento nariais“, - aiškino V. Gapšys.

Savo pasiūlymą jis vadino „ne tik principo, bet ir teisingumo“ siekiu.

DELFI primena, jog byla dėl kalinių balsų pirkimo šiuo metu yra teisme. Prokurorai teigia, kad organizuota grupė siekė papirkti apie 3 tūkst. laisvės atėmimo bausmes atliekančių rinkėjų.