Kaip BNS sakė komisijos pirmininkas "tvarkietis" Andrius Mazuronis, pirmajame posėdyje komisija patvirtins darbo tvarką, apsispręs dėl kviečiamų asmenų, darbo grafiko.

"Rytoj posėdyje spręsime dėl darbo tvarkos, kokia tvarka kviesime, visus tris (Seimo narius - BNS) kartu ar atskirai, kokiu grafiku kitą savaitę dirbsime", - sakė A.Mazuronis.

Jis teigė, jog kitą savaitę norėtų sušaukti bent du komisijos posėdžius, į kuriuos jau būtų kviečiami ir Darbo partijos, ir teisėsaugos atstovai.

"Norėčiau, kad kitą savaitę būtų bent du posėdžiai, netempti laiko ir greičiau priimti sprendimą", - pabrėžė komisijos vadovas.

Komisija įpareigota tyrimą atlikti iki gruodžio 21 dienos.

Komisija, išklausiusi prokurorus, parlamentarus, kurių neliečiamybę prašoma naikinti, turi pateikti Seimui rezoliucijos projektą, ar tenkinti tokį generalinio prokuroro prašymą. Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji gali būti priimta, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis antradienį kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti trijų Darbo partijos parlamentarų teisinę neliečiamybę - leisti juos traukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti laisvę.

Bylos medžiagą Seimo posėdyje pristatęs generalinio prokuroro pavaduotojas priminė, jog V.Uspaskichas, V.Gapšys ir V.Vonžutaitė kaltinami, kad einami vadovaujančias pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą.

"Dėl organizuotos grupės nusikalstamų veiksmų apgaulingai tvarkant Darbo partijos buhalterinę apskaitą 2004-2006 metais buvo sistemingai vedama dviguba buhalterija, tvarkoma neoficialių piniginių lėšų apskaita, t.y. DP ne visas ūkines-finansines operacijas įrašė į oficialią buhalterinę apskaitą, t.y. nebuvo apskaityti 25 mln. 116 tūkst. litų pajamų ir 23 mln. 724 tūkst. litų išlaidų", - sakė D.Raulušaitis.

Pasak jo, slėpdama tikrąsias pajamas ir išlaidas Darbo partija neapskaičiavo ir apgaule išvengė prievolės sumokėti į valstybės biudžetą 3 mln. 864 tūkst. privalomų mokesčių ir įmokų. Taip pat teikdami melagingas ataskaitas Valstybinei mokesčių inspekcijai bei Vyriausiajai rinkimų komisijai, "darbiečiai" neteisėtai gavo valstybės biudžeto dotacijas.

"Dėl minėtų asmenų veiksmų Darbo partija apgaule įgijus didelės vertės turtinę teisę ir neteisėtai paskyrus dotacijas valstybei buvo padaryta 6 mln. 50 tūkst. litų žala", - pabrėžė generalinio prokuroro pavaduotojas.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą. Sukčiavimu šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus.