Popietiniame antradienio posėdyje, sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui bandant išsaugoti savo postą, po salę vaikšto Petras Gražulis. Vos ministras baigė pasisakymą, P. Gražulis pasiprašo: „kadangi ministras sutaupė tris minutes, tai aš siūlau registruotis visiems per tą laiką“.

Ir iškart po registracijos P. Gražulis iš salės dingsta, net nesulaukęs balsavimo dėl A. Dulkio interpeliacijos. Kaip pastebi kolegos, taip P. Gražulis elgiasi ne pirmą kartą.

„Esu pastebėjęs tokių dalykų, kad lankomumas šiaip sau, ir aš nežinau kartais motyvų. Mano manymu, kartais tai yra gudravimas, bėgimas nuo sprendimo“, – komentavo Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Už pusę praleistų posėdžių gresia netekti trečdalio algos. Anot Seimo posėdžių registravimo sistemos, be pateisinamos priežasties P. Gražulis šiemet praleido mažiausiai šešis posėdžius. Pernai – penkiolika.

Tačiau keliuose posėdžiuose P. Gražulis tik registravosi, bet juose nedalyvavo, niekas pasakyti negali.

„Tokių gudravimų matyt yra ne tik jo, bet ir kai kurių kitų kolegų – registruojasi ir staiga dingsta“, – sakė E. Gentvilas.

Elgesį pastebėjo ir greta sėdintys parlamentarai

P. Gražulio dingimai iš salės neprasprūdo pro akis kaimynystėje sėdintiems parlamentarams.

„Pora kartų buvo, kad jis prašė: „registruojamės“. Tai yra gudravimas. Tai nėra gerai kitų kolegų atžvilgiu, vieni dirbame, kiti – ne“, – piktinosi Regionų frakcijos atstovas Seime Remigijus Žemaitaitis.

Tokį elgesį pastebėjo ir socialdemokratas Gintautas Paluckas.

„Retas paukštis – Petras, šalia sėdint. Pastebiu, kai kaimyno nėra šalia, kaip nepastebėsi. Bet Petras turi labai daug reikalų. Tai – į teismus dėl vienų dalykų, tai – į kitus. Matyt, tai yra suprantama“, – sakė G. Paluckas.

Paklaustas dėjo į kojas

Pats P. Gražulis užklaustas apie dingimus iš posėdžių salės, į kalbas nesileidžia.

„Į tokias smulkmenas tai aš neatsakinėsiu, klausinėkite konservatorių“, – atsakė P. Gražulis.

P. Gražuliui sprukus, parlamentarai pasipasakoja, kad kartais – ne taip ir blogai, kad jo salėje nėra.

„Kažkada dėl jo nebuvo pakeista Konstitucija, nes pritrūko jo balso, nors jis buvo pats garsiausias rėkėjas dėl to. Kartais ir pasiseka visiems kitiems, kad jo nebūna“, – sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas sutiko, kad salė yra ramiau, kai kai kurie Seimo nariai nebūna salėje.

„Ypač per pilnatį“, – pridūrė P. Saudargas.

Nelabai yra priemonių pažaboti gudrautojus

Besikalbant su parlamentarais, sugrįžta P. Gražulis, ir nusiveda į trečią Seimo aukštą, iš kurio matyti posėdžių salė.

„Tuo parodysiu, kiek nėra salėje, o kiek registravosi, pasižiūrėsite. Ko tu čia kabinėjiesi? Kas čia atsitiko?“, – žurnalistei aiškino P. Gražulis.

Kaip reikiant įpykęs P. Gražulis, rodo į salę: „matote, kiek salėje? Visi registravosi, kur jie visi dingo? Eikit klauskit visų kitų Seimo narių, kur jie yra? Ir mažiau kabinėkitės“.

Posėdžių lankomumą nagrinėja Etikos ir procedūrų komisija, tačiau dabar, anot pirmininkės, nėra priemonių, kaip tokiems gudravimams užkirsti kelią.

„Tas apgaudinėjimas ar neapgaudinėjimas turi rinkėjams rezultatą, kai jie arba atiduoda balsą už šitą Seimo narį kituose rinkimuose, arba ne“, – sakė komisijos pirmininkė, valstietė-žalioji Aušrinė Norkienė.

Seimo vicepirmininkas, „darbietis“ teigė, kad Statutą galima keisti, ir jame įvesti ribojimus, tarkime, kad būtų sudalyvauta kažkokia balsavimų skaičiuje.

Buvo parengtas projektas, pagal kurį už nedalyvavimą posėdyje būtų nuskaičiuojama po penkis procentus nuo atlyginimo, tačiau Seimas šį siūlymą atmetė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)