Trečiadienį Delfi pasidalijo IKAR atliktos apklausos rezultatais, iš kurių matyti, kad 34 proc. Rusijos piliečių jau dabar vienareikšmiškai arba greičiau pateisintų „specialiąją karinę operaciją“ prieš Baltijos šalis, 32 proc. piliečių pateisintų ir „specialiąją karinę operaciją“, kuria būtų siekiama užimti Suvalkų koridorių (ruožą besidriekiantį Lenkijos–Lietuvos pasieniu).

R. Bogdanas teigė, kad nėra tarp tų, kurie galvoja, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra sau, o rusų tauta sau. Pasak jo, rusai vadovaujasi teiginiu – „buvo mūsų, dabar nebe mūsų. Ką reikia daryti? Reikia susigrąžinti“.

„Iš vienos pusės mes turime Kaliningrado sritį, iš kitos pusės turim Baltarusiją, kur A. Lukašenka prašo Rusijos saugumo garantijų, lygiai tokių pačių kaip federacijos subjektui. Čia prieš pora dienų jis apie tai S. Šoigu aiškino. O mes esame tarp tų dviejų zonų. Taigi, mums labai svarbu užtikrinti, kad atgrasymo priemonės būtų tokios, kad jie suvoktų, jog kaina jiems yra per didelė kišti čia nagus“, – laidoje „Delfi diena“ komentavo R. Bogdanas.

Delfi turimais IKAR tyrimo duomenimis, į klausimą, kokiomis sąlygomis pateisintų „specialiąją karinę operaciją“ prieš Baltijos šalis, 21 proc. atsakė, kad tai pateisintų, jei Baltijos šalys imtų skriausti jose gyvenančius rusakalbius.

„Rusakalbių vėliava yra sena vėliava, kuria jie mosuoja. Jie galėtų lygiai taip pat Amerikai mosuoti ir aiškinti. Bostone gyvena daug rusų, tai galėtų sakyti, kad jie plaukia su povandeniniais laivais gelbėti rusakalbių JAV. O jeigu visuotinai taikant, įsivaizduokite, ką Britanija turėtų daryti kalbėdama apie anglakalbių gelbėjimą visame pasaulyje: čia turėtumėm ir Indiją, ir Australiją ir Naująją Zelandiją – ką tik nori <...>. Čia yra iš piršto laužti dalykai“, – aiškino R. Bogdanas.

Ramūnas Bogdanas

IKAR Rusijos piliečių taip pat klausė ir apie jų nusiteikimą karo Ukrainoje atžvilgiu. Kovą 44 proc. rusų nurodė, kad kare yra praradę artimųjų. Kas ketvirtas rusas tikino turintis pažįstamą žmogų, kuris yra mobilizuotas į Ukrainą.

Bet, anot R. Bogdano, su mirtimis Rusijos piliečiai susitaiko ir šliejasi prie vadų.

„Rusai vis dar tiki ir negali atsižadėti vilties, kad jiems pavyks susidoroti su Ukraina, čia yra visas šuo pakastas. Jie savo žmonių žūtis suvirškina, praryja, nes parduotuvėse dar visko yra, dar iš darbų nemeta, dar gamyklos, ar kokios kontoros, neužsidaro. Taip kad išgyventi galima, nelabai taip jau klestinčiai, negali važiuoti taip, kaip anksčiau galėdavai važiuoti, Europa kaip ir daugmaž jiems užsidariusi, nepalankiai žiūri, bet gyventi galima.

Bet, žinot, kol žmonės tiki, kad valdžioj yra pergalingi vadai, jie šliejasi prie tų vadų, netgi tas žūtis, kur, ukrainiečių duomenimis, maždaug 500 jaunų rusų žūsta Ukrainos fronte, nuryja. Bet lygiai taip pat nurydavo 1935–1937 metų Stalino represijas ir liaupsino Staliną. O tais laikais, pagal paskaičiavimus, įsivaizduokite, mastas buvo 1000 represuotų žmonių kiekvieną dieną <...>.

Dabar praėjo kažkiek laiko ir vėl tie, kurie įtikino tą tautą, kad jie yra pergalingi, jie vėl tą tautą veda tuo pačiu keliu ir kelia tą pačią vėliavą kaip ir Stalinas kėlė, kad Rusija yra valstybė, kuri nežino, kur jos sienos. Jos sienos yra ten, kur ji užsimanė“, – komentavo R. Bogdanas.

Plačiau su Rusijos piliečių apklausos rezultatais galite susipažinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)