„Ponia Alma buvo ramstis ne tik prezidentui“

Šeimos draugai jautrius užuojautos žodžius skyrė kadenciją baigusiam šalies vadovui Valdui Adamkui.

„Aš tiesiog net nežinau, kaip jį paguosti, kaip jam skaudu. Didžiausia, didžiausia užuojauta. Kokia širdgėla. Nežinau, kaip jis pergyvens tą... Labai sunkiai, tikrai“, – LNK žinioms sakė buvusi Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė Vida Bandis.

Buvęs prezidento V. Adamkaus patarėjas Juozas Ruzgys LNK žinioms tikino, jog ponia Alma buvo didžiulis ramstis V. Adamkui.

„Ji buvo didžiulis ramstis ne tik pačiam prezidentui, bet ir pačiai Lietuvai. Ir jos fondas, kuris veikia kelis dešimtmečius tiesiog tikrai tapo tarsi atrama ne vienam Lietuvos vaikui, kuris neturėjo mamos.

Manau, kad ponia Alma buvo tarsi simbolinė mama“, – kalbėjo J. Ruzgys.

Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė V. Bandis prisimina, kad kartu su ponia Alma važiuodavo į šalies mokyklas.

„Su vaikučiais ji atsisėsdavo, kiekvienas pribėgdavo, ji juos apsikabindavo. Nežinau, mielesnio žmogaus turbūt sunkiau surasti būdavo“, – kalbėjo ji.

Buvęs prezidento V. Adamkaus patarėjas J. Ruzgys pasakojo, jog kiekvieną akimirką, kai bendraudavai su ponia Alma, suprasdavai, kad į viską žiūri per greitai, per staigiai ir pernelyg pragmatiškai.

„O ji buvo tokia idealaus racionalumo pavyzdys. Ji padėdavo pačiam prezidentui. Ponia Alma buvo žmogus, kurį tikrai mylėjo kiekvienas, kuris ją sutiko“, – sakė buvęs kadenciją baigusio šalies vadovo V. Adamkaus patarėjas J. Ruzgys.

Gyventojai skiria jautrius žodžius

LNK žinių kalbinti vilniečiai ponia Almai taip pat skyrė itin šiltus žodžius.

„Ji tikrai buvo savo vietoje žmogus. Daug padėjo V. Adamkui, palaikė jį, kiek aš žinau. Labai graži, ilgametė šeima. Ji visą laiką bus Lietuvos žmonių atmintyje“, – kalbėjo viena vilnietė.

Kita tikino, jog labai liūdna, kad išėjo toks geras žmogus.

„Ji buvo nuostabi, duodavo viską, visą savo širdį. Ir mes žinome, kad vaikams, beglobiams vaikams. Ji visada išliks mūsų širdyse“, – sakė moteris.

Kitas vilnietis teigė, jog tai buvo vienas ryškiausių Lietuvos prezidentų, o ponia Alma – bene ryškiausia pirmoji ponia.

„Ji kaip prezidentienė darė didelę visuomeninę veiklą, didelį darbą. Manau, kad visų žmonių ji buvo gerbiama ir tai yra didelis liūdesys“, – kalbėjo jis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Aktyvi filantropinė veikla

Delfi primena, kad A. Adamkienė 1999 metais įkūrė savo vardo labdaros ir paramos fondą, labdara užsiiminėjo 15 metų.

Kai ne šalia vyro, ponia Alma būdavo matoma tarp vaikų – jos labdaros ir paramos fondas su Kalėdų karavanu aplankė daugiau nei 8 tūkst. moksleivių 75 mokyklose. Rengdavo Adamkai ir Atvelykio šventes Prezidentūroje.

„Matyti besišypsančius vaikus, matyti, kad jie patenkinti, laimingi. Ir kad nors truputį jiems džiaugsmo suteiki – to užtenka“, – kalbėjo V. Adamkienė.

Adamkai susituokė 1951 metais. Prezidentas V. Adamkus sakydavo, kad myli ponią Almą taip kaip pirmą dieną.

„Mano stiprybė yra mano namai – Alma, kuri stovėjo tvirtai šalia manęs. Ji stiprino mane kovoje su visomis negaliomis, kurios mane užklupo“, – po įveiktos ligos pasakojo V. Adamkus.


Atsisveikinimas su velione p. A. Adamkiene vyks Prezidento rūmų Kolonų salėje pirmadienį, gegužės 22 d. 18:00 – 21:00 val. ir antradienį, gegužės 23 d. 9:00 – 11:30 val. Karsto išnešimas planuojamas antradienį 12:10 val.

12:30 val. Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje už velionę bus aukojamos šv. Mišios.

Laidotuvės – antradienį 16:00 val. Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Norinčiųjų atsisveikinti su p. Alma prašome nenešti gėlių, o joms skirtus pinigus, tęsiant Almos Adamkienės gyvenimo ir darbų dvasią, paaukoti filantropiniams tikslams.