Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seimo rinkimuose laimėjo 56 vietas, bet prisijungus daliai nepriklausomų kandidatų frakcijoje dirbs 59-60 parlamentarų. Prie 17 socialdemokratų frakcijos prisijungs 2 Darbo partijos nariai, iš viso joje bus 19 narių.

R. Karbauskis yra sakęs, kad negalės koalicijoje dirbti su Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu", bet politikas dviejų „darbiečių" buvimo socdemų frakcijoje netraktuoja kaip savo pažado pažeidimo.

„Darbo partija nėra koalicijos dalis, o buvimas vienoje ar kitoje frakcijoje mums problemų nesukelia", - sako R. Karbauskis.

Šaltiniai kalba apie neformalią paramą iš „Tvarkos ir teisingumo" bei Lenkų rinkimų akcijos frakcijų, bet oficialiai ši informacija nėra patvirtinama, nors ir neneigiama.

Remiantis susitarimu, socdemai Vyriausybėje gaus 3 postus iš 14, neskaičiuojant premjero: jų atstovai vadovaus Užsienio reikalų, Teisingumo ir Ūkio ministerijoms.

DELFI duomenimis, viena ministerija dar lieka mintyse, mat į ją planuojama skirti tarsi bendrą kandidatą.

Dalis socdemų pasipiktino

Tačiau dalis socdemų viešai išsakė nepasitenkinimą, kad partija Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kuravimą iškeitė į vadovavimą Ūkio ministerijai.

„Nepritariame kuluariniam sprendimui atsisakyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos mainais į Ūkio ministeriją. Toks pasirinkimas demonstruoja, kad LSDP ir toliau nori ginti ne žmonių, o verslo subjektų interesus", - teigia Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas, Andrius Palionis ir Julius Sabatauskas.

Jie taip pat patvirtina, kad socdemai norėjo atsisakyti vadovauti Užsienio reikalų ministerijai. DELFI duomenimis, tam kelią užkirto R. Karbauskis.

A. Butkevičius į partijos kolegų pasipiktinimą atsakė, kad jo kolegos elgiasi nekorektiškai „darydami kai kuriuos pareiškimus viešai".

Kas vadovaus socdemų ministerijoms

Neoficialiai teigiama, kad užsienio reikalų ministru galėtų būti Linas Linkevičius, kuris šias pareigas eina ir šiuo metu. Teigiama, kad politikas turi Prezidentūros palaikymą.

Teisingumo ministru, DELFI duomenimis, gali tapti Julius Sabatauskas arba Darius Petrošius. Antroji pavardė šiuo atveju realesnė.

Neoficialiais DELFI duomenimis, ūkio ministru planuojamas dabartinis Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Beje, socdemų ministrai pagal susitarimą neturės pasitraukti iš Seimo narių, nors valstiečiai žalieji iš savo atstovų, kurie į Seimą pateko daugiamandatėje apygardoje, to reikalaus.

Valstiečiai žalieji turės premjerą ir Seimo pirmininką

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Vyriausybėje iš 14 ministerijų vadovaus 11-ai. Tarp jų ir Energetikos ministerijai, kurią vėliau ketinama prijungti prie Ūkio ministerijos.

Ši partija anksčiau jau yra įvardijusi savo šešėlinius ministrus, išskyrus krašto apsaugos, susisiekimo, vidaus reikalų bei socialinės apsaugos bei darbo. DELFI žiniomis, valstiečiai žalieji šiuo metu įnirtingai ieško, kas galėtų užimti socialinės apsaugos ir darbo ministro vietą.

Iš valstiečių žaliųjų Aplinkos ministerijai turėtų vadovauti Kęstutis Navickas, Finansų – Stasys Jakeliūnas, Sveikatos apsaugos – Aurelijus Veryga, Energetikos – galbūt Virgilijus Poderys, Kultūros – Liana Ruokyte Jonsson, Švietimo – Vilija Salienė arba Eugenijus Jovaiša, Žemės ūkio – Bronius Markauskas. Tačiau tai negalutiniai kandidatai.

Kaip minėta, Seimo pirmininku taps V. Pranckietis. Klausiamas apie savo tinkamumą eiti šias pareigas, kandidatas aiškino, kad jo patirtis labai tinkama: „Mano darbas visuomet buvo susijęs su žmonėmis, bendravimu, su vadyba, todėl manau, kad tos kompetencijos tik perkeliamos į naują lygmenį, manau, kad tas lygmuo yra labai aukštas, galbūt man neįsivaizduojamai dabar, bet ateityje tikiuosi pateisinti visus tuos lūkesčius, nenuvilti ir jūsų, ir Lietuvos žmonių".

Viktoras Pranckietis

V. Pranckietis jau trečiadienį pareiškė, kad visuomeniniu jo konsultantu tapti sutiko socialdemokratas ir buvęs Seimo vadovas Česlovas Juršėnas. Būsimasis Seimo pirmininkas taip pat sako, kad Seimo pirmininko pavaduotojų skaičius bus sumažintas nuo 6 iki 5, nors anksčiau R. Karbauskis kalbėjo apie sumažinimą iki 4 pavaduotojų.

Pirmąja pirmininko pavaduotoja taps viena artimiausių R. Karbauskio bendražygių Rima Baškienė.

Pats Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis jau anksčiau sakė, kad į aukštus postu nepretenduoja.

Išsikovojo išimtį

Socialdemokratai pasiliko teisę balsuoti kitaip nei koalicijos partneriai įvairiais klausimais, kurie susiję su žmogaus teisėmis: dėl partnerystės, pagalbinio apvaisinimo, nelietuviškų raidžių rašymo asmens dokumentuose.

Socdemai gaus 2 Seimo pirmininko pavaduotojų pozicijas, kurių viena tikriausiai teks pačiam A. Butkevičiui, kitas Gediminui Kirkilui, kuris liks vadovauti ir Europos reikalų komitetui.

Iš Seimo komitetų socdemams priklausys Užsienio reikalų komitetas, Teisės ir teisėtvarkos, Socialinių reikalų ir darbo bei Europos reikalų komitetas.

Tiesa, socdemai griežtai pareikalavo nenaikinti Informacinės visuomenės plėtros komiteto, o palikti ir pervadinti į Inovacijų ir technologijų komitetą. Valstiečiai žalieji šiuo klausimu svyruoja. Anksčiau jie žadėjo šį komitetą prijungti prie Ekonomikos komiteto.

Šaltiniai: bus apdovanoti tvarkiečiai ir lenkai

Vienas komiteto pirmininko postas gali tekti „Tvarkos ir teisingumo" partijos laikinajam pirmininkui Remigijui Žemaitaičiui.

Audito komitetas veikiausiai teks Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovui. Šios dvi frakcijos galbūt nesiskelbs opozicija Seime valdančiajai daugumai.

Pats R. Karbauskis šios informacijos nepatvirtina, sakydamas, kad kol kas sprendimai nepriimti.