„Draugai iš Lietuvos yra mūsų dvasinio gyvenimo rėmėjai. Mes turime gyventi dvasinį gyvenimą, kad galėtume toliau priešintis represijoms“, - sakė iš Tibeto ištremtas Nobelio Taikos premijos laureatas.

Pasakodamas apie Tibeto nepriklausomybės siekimą, Dalai Lama pabrėžė: „Mūsų pozicija nesikeičia, mes darome viską, ką galime. Tačiau 9 praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje viskas pasisuko bloga linkme, nes į Kinijos valdžią atėjo kietakakčiai. Tibeto nepriklausomybės klausimas tapo dar sudėtingesnis“.

Pasak svečio, dabar kontaktų su Kinijos vadovais privačiuose pokalbiuose yra, tačiau „jeigu mes tik pasakysime „Nepriklausomybė“, Kinija iš karto imsis priemonių“.

„Nauja Kinijos vadovybė, atrodo, galvoja ir mato truputį plačiau. Yra ženklų, galimybių, kažką pakeisti. Kada nors situacija pasikeis“, - tiki Dalai Lama

Kinai teigia, kad Tibetas siekia išsilaisvinimo per atsiskyrimą. Tačiau, kaip pabrėžė budistų vienuolis, tai netiesa.

„Daug Kinijos budistų domisi Tibeto budizmu ir yra jo pasekėjai. Jie palaiko mūsų siekius. Todėl manau, kad Tibeto klausimas – ne purvinas reikalas, o kilnus, šviesus tikslas, kurio mes pasieksime“, - susitikime su parlamentarais ir visuomene sakė Dalai Lama.

Kvietė į Tibetą, tik patarė atidžiai rinktis vertėją

Klausiamas, ką Lietuvos politinė bendruomenė konkrečiai gali padaryti Tibeto labui, Dalai Lama atsakė jog tėra paprastas tibetietis vienuolis.

„Atvykite į Tibetą, o kai turėsite galimybę susitikti su aukščiausiojo lygmens Kinijos vadovais, galėsite jiems pasakyti, ką iš tiesų matėte“, - sakė svečias, užsimindamas apie tuštėjančius vienuolynus ir vienuolių susitikimus su turistais, kuriuos stebi dešimtys budrių akių.

„Jeigu tik galite – važiuokite į Tibetą ir jį tyrinėkite. Pasiimkite vertėją, kuris moka tibetiečių kalbą, ar bent vertėją iš kinų kalbos, tik žiūrėkite, kad nebūtų koks pareigūnas“, - kalbėdamas apie vienuolių susideginimus ir būtinybę suprasti, jog tai nebuvo paprastas demonstravimasis, patarė Jo Šventenybė.

Švelnios gimstamumo kontrolės šalininkas

Kalbėdamas apie pagarbą žmogaus gyvybei Dalai Lama abortus vadino blogiu.

„Abortai - visiškai blogai. Tai žudynės. Ir be jų galima švelniai kontroliuoti gimstamumą. Šeimos planavimas – nežiaurus – yra reikalingas, tik be prievartos“, - atkreipė dvasinis vadovas, užsimindamas apie tai, kad augantis gimstamumas pasauliui taip pat yra problema.

„Kuo daugiau vyrų vienuolių, tuo mažiau didelio gimstamumo problemų“, - juokavo tibetietis.

Kvietė melsis už Tibetą

Sveikindamas nepaprastą svečią europarlamentaras Vytautas Landsbergis dėkojo už brolybę, kurią jis sėja ir išreiškė viltį, jog Lietuvos žmonės melsis už Tibetą.

Politikas prisiminė pirmą Jo Šventenybės vizitą Lietuvoje, kuris buvo surengtas 1991 metų spalį, kai aplink Seimą dar stūksojo mūsų kovos už Nepriklausomybę ženklas - barikados.

„Vidiniame kieme plazdėjo Tibeto vėliava – jūsų ir jūsų tautos vėliava. Tada, kreipdamasis į mūsų tautą minėjote paprasčiausius, bet giliausius dalykus“, - kalbėjo V. Landsbergis, cituodamas Jo Šventenybės žodžius apie religiją ir jos reikšmę kuriant šiuolaikinį pasaulį, primindamas mintį, kad visos religijos mums sako tą patį, nes religijos esmė ir pagrindas – meilė bei atjauta, todėl politiniai ir religiniai vadovai turi veikti išvien.

„Vienos tautos skausmas yra visos žmonijos skausmas, o vienos tautos džiaugsmas yra visos žmonijos džiaugsmas“, - prieš daugelį metų Lietuvoje Dalai Lamos sakytus žodžius priminė V. Landsbergis.

Nuo to laiko praėjo 22 metai ir, pasak europarlamentaro, mes matome, jog kelias, grįstas egoizmu, o ne meile ir atjauta niekur neveda. „Todėl labai užjaučiame tibetiečius ir mums gėda, kad negalime jiems padėti“, - sakė V. Landsbergis, prašydamas perduoti Tibeto žmonėms kvietimą atvykti į Lietuvą, nes čia bus priimti kaip meilės ir taikos nešėjai.

Pasaulio moralinis autoritetas

Parlamentarė Dalia Kuodytė pasidžiaugė, kad jau trečią kartą Seime galime sveikinti žmogų, kuris save apibūdina tiesiog vienuoliu, nors yra Nobelio Taikos premijos laureatas, vienas iš nedaugelio pasaulio moralinių autoritetų.

„Lietuvai svarbu šiandien priimti šį žmogų svečiuose – ne tik klausyti, bet ir išgirsti, ką jis kalba ir atgaivinti pamirštus, bet visiems svarbius dalykus“, - pabrėžė D. Kuodytė.

Susitikime dalyvavo pirmasis Nepriklausomos Lietuvos vadovas V. Landsbergis, europarlamentarė Laima Andrikienė, kuri lydėjo Dalai Lamą jo vizitų Lietuvoje metu ir Europarlamente pasisako už Tibeto laisvę, Seimo nariai ir visuomenės atstovai.

Lietuvoje viešės keturias dienas

DELFI primena, jog trečiadienį į Vilnių atvykęs Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama Lietuvoje viešės keturias dienas.
Tai trečiasis 78 metų Nobelio taikos premijos laureato vizitas Lietuvoje.
Pasitinkant Jo Šventenybę pirmame susitikime jis apjuostas lietuviška tautine juosta, ant kurios išsiuvinėta trispalvė ir viena svarbiausių Tibeto budistų mantrų „Om mani padme hum“.

Trečiadienį su Tibeto Dvasiniu lyderiu neoficialiam pokalbiui buvo susitikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuriai aktyvistai perdavė daugiau nei 6 tūkst. piliečių parašų patvirtintą raginimą įtraukti Tibeto klausimą į Europos Sąjungos (ES) darbotvarkę.

Šių metų antrąjį pusmetį Lietuva pirmininkauja ES Tarybai.

Dalai Lama Lietuvoje viešėjo 1991 ir 2001 metais. Paskutinį kartą su juo susitiko prezidentas Valdas Adamkus, susitikimas buvo apibūdintas kaip „privatus pokalbis“.

Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.
1989 metais Dalai Lama buvo apdovanotas Nobelio Taikos premija. Politinių pareigų jis atsisakė 2011 metais.