Su šia pavarde galima sieti ir tai, kad šis miestelis tapo bene sparčiausiai augančiu visame Kauno rajone. Tiesa, dabar prognozuojama, kad statybos tempai mažės.

Daktarų šešėlis

Skaičiuojama, kad Užliedžių gyventojų skaičius jau perkopė 2 tūkst. Be jokios abejonės, daugelį jų erzina nuolatinis Užliedžių vardo siejimas su Daktarų šeima.

Čia gyveno Kauno nusikaltamo pasaulio autoritetas H. Daktaras. Įspūdingi jo rūmai jau kone apaugo legendomis. Netoliese įsikūrė ir H. Daktaro sūnus Enrikas. Jo namas visiškai kitoks. Statinys labiau primena ne tėvo rūmų smailes, o kaimo turizmo sodybą šiaudiniu stogu.

Kad ir kaip Užliedžiai kratytųsi Daktarų tėvonijos vardo, šio miestelio augimas tiesiogiai susijęs su Daktarais – būtent su E. Daktaru siejamos statybos bendrovės miestelį tiesiogine žodžio prasme apstatė namais ir kotedžais.

Gyventojų sparčiai auga

Užliedžius galima skirti į dvi dalis – senąją ir naująją. Pastaruosius metus laukuose vyko intensyvios statybos, o miestelis plėtėsi tiek pagal plotą, tiek pagal gyventojų skaičių.

„Taip, gyventojų daugėja sparčiai. Vidurkis per pastaruosius kelerius metus – apie 500 gyventojų per metus Užliedžiuose deklaruoja gyvenamąją vietą. Šiemet jau 691 žmogus savo gyvenamąją vietą deklaravo Užliedžiuose“, - DELFI teigė Užliedžių seniūnė Jūratė Truncienė.

Nors Užliedžiai sparčiai plečiasi, seniūnė prognozavo, kad netrukus statybų bumas aprims.

„Daug smagiau gyventi erdviau, nei miesto daugiabutyje. Dauguma gyventojų jauni, didelis gimstamumas. Aišku, ateis statybų sustojimas. Kalbėjau su statybininkais tai sako, kad pirkimo jau nebėra. Galbūt valiutos keitimas turi įtakos. Žmonės gal šiek tiek prisilaiko. Statybos vyksta inertiškai, užaigiami jau pradėti projektai“, - kalbėjo seniūnė.

Kas traukia į Užliedžius?

Užliedžiuose prieš kelerius metus paspylė daugiabučių ir kotedžų statybos, kurių paklausa daugmaž vienoda.

„Dominuoja 2-3 kambarių butai arba 4 kambarių kotedžai. Butų plotas siekia apie 40-50 kv. m. Trijų kambarių butai šiek tiek didesni – nuo 50 iki 65 kv. m. Kotedžų plotas svyruoja nuo 80 iki 90 kv. m.”, - sako agentūros „011” specialistas Lukas Kriaučiūnas.

Kas žmones traukia Užliedžiuose? NT specialistai ilgai atsakymo neieško - kaina. NT turtas čia pigesnis nei kituose Kauno priemiesčiuose, todėl ir Užliedžių augimas didžiausias.

“Užliedžiai išsiskiria tuo, kad čia kaina mažiausia. Kas labiausiai orientuojasi į kainą, kas nori nusipirkti pigiai, tas renkasi Užliedžius. Galbūt atstumas važiuoti iki centro kiek didesnis, tačiau atitinkama ir kaina“, - sako L. Kriaučiūnas.

Skaičiuojama, kad 90 kv. m. ploto įrengtą kotedžą Užliedžiuose galima įsigyti mokant apie 2,4 tūkst. Lt už kvadratinį metrą.

„Sudėtos grindys, išdažytos sienos, įrengti vonios kambariai. Kaina 210-220 tūkst. Lt.“, - sako L. Kriaučiūnas.

Pastebima, kad pastaruoju metu populiarėja kotedžai su didesnių žemės plotu.

“Dabar kaina kiek pakilo – toks kotedžas kainuoja apie 250 tūkst. Lt. Statomi dvibučiai kotedžai ir automatiškai priskiriama daugiau žemės“, - sako L. Kriaučiūnas.

Skaičiuojama, kad kaimyninėje Giraitėje NT kainos apie 20 proc., Romainiuose - 25 proc. didesnės. Tačiau prognozuojama, kad netrukus Giraitė, Romaniai ir Vijūkai ims plėstis sparčiau, nei Užliedžiai. Tai įrodo ir pradedami NT projektai.

Planuojama, kad netrukus Vijūkuose ir Romainiuose bus pastatyti nauji prekybos centrai, kas šių priemiesčių patrauklumą dar labiau padidins. Be to, baigiamas remontuoti kelias tarp Giraitės ir Vijūkų.

Kokybė nuvylė

Tiesa, NT specialistai neslepia, kad itin sparti Užliedžių namų statyba davė ir neigiamų rezultatų.

„Prieš pačią krizę tikrai buvo sugadintas įvaizdis dėl darbų kokybės. Praktiškai visuose projektuose spaudė terminai, stengėsi kuo daugiau butų „iškepti“. Ir tai lėmė, kad buvo padaryta nemažai klaidų, palikta broko.

Dabar situacija pasikeitė. Negali sakyti, kad ten labai gera kokybė, ar labai prasta – tiesiog standartinė. Viskas pagal standartus, vidutiniškai“,“, - sako L. Kriaučiūnas.