Parlamentaras pranešė, jog partijos vadovybė jį kaltina nepaklusus TS-LKD Prezidiumo įpareigojančiam sprendimui nepalaikyti daugelio Lietuvos tėvų raginimo taisyti įstatymą taip, „kad būtų kuo tiksliau reglamentuota ir užtikrinta Konstitucijoje įtvirtinta teisė tėvams auklėti savo vaikus, apsaugant juos nuo perteklinio valdžios kišimosi“.

„Manau, kad partijos vadovybės atstovų užimta pozicija šiuo ir kitais klausimais prieštarauja krikščioniškoms vertybėms, įtvirtintoms TS-LKD programoje. Tai nuoseklus siekis, išvengiant sąžiningų diskusijų, partijoje įtvirtinti liberalią pasaulėžiūrą. Apgailestauju, kad buvo atsisakyta tikros ir atviros diskusijos apie partijos pasaulėžiūrą ir ateitį“, – pranešime teigia parlamentaras.

Šį pareiškimą R. J. Dagys išplatino antradienio vakarą planuojamo TS-LKD Priežiūros komiteto posėdžio išvakarėse.

Antradienį šis komitetas žada svarstyti politiko elgesį, BNS patvirtino komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

G. Landsbergis: gauti trys skundai

Partijos vadovas Gabrielius Landsbergis BNS sakė situacijos plačiau nekomentuosiantis, nes nenorintis savo komentarais kaip nors paveikti Priežiūros komiteto sprendimo.

„Partijos nario susispendavimas teisiškai neatleidžia nuo partijos nario pareigų, tik panaikina jo, kaip partijos nario, teises. Mano žiniomis, partijos Priežiūros komitetas šiandien ketina įvertinti R. J. Dagio veiklą, nes yra gauti net trys skundai dėl Seimo nario sisteminio veikimo prieš kitus partijos kolegas, partijos iškeltą kandidatą prezidento rinkimuose, taip pat dėl partijos bendrai priimtų pozicijų nesilaikymo“, – sakė G. Landsbergis.

R. J. Dagys teigia negalintis būti partijos, kuri renkasi sankcijų prieš kitaip galvojančius kelią, nariu. Anot politiko, jis svarstytų galimybę atšaukti susispendavimą, jei situacija keistųsi.

„Stabdau narystę partijoje, kol vyksta tokio lygio diskusijos, kol diskusijos dėl pasaulėžiūros, programinių tikslų vyksta tokiu būdu, kad einama sankcijų prieš kitaip galvojančius narius, keliu, turbūt narystė partijoje neįmanoma“, – BNS antradienį sakė parlamentaras.

„Tokiu būdu tiesiog mėginama užgniaužti galimybę atvirai diskutuoti klausimais, kurie yra svarbūs, mano galva“, – pažymėjo parlamentaras.

Jis taip pat teigė šiuo metu nesvarstęs klausimo, ar sustabdžius narystę partijoje likti TS-LKD frakcijoje.

„Šiuo metu kol kas šitas klausimas dar nesvarstytas, aš kol kas dar šituo klausimu sprendimo nepriėmiau“, – sakė Seimo narys.

Politikas tvirtina tapęs „nepatogus ir nepriimtinas“ TS-LKD vadovybei dėl tvirtos pozicijos „skleidžiant krikščioniškąsias ir konservatoriškąsias vertybes politikoje“. Jis tvirtino balsavęs už minėtas pataisas, nes jos atitiko partijos programą, Katalikų bažnyčios socialinio mokymo principus, o prezidiumo draudimas, jo nuomone, be kita ko nedera „su teisinės valstybės principais“ ir rinkėjų lūkesčiais.

V. Benkunskas: R. J. Dagio elgesys bus svarstomas

V. Benkunskas BNS teigė, kad partijos Priežiūros komitetas antradienį planavo kviesti R. J. Dagį į posėdį svarstant tris gautus skundus dėl jo elgesio. Vienas skundų – dėl pasisakymų TS–LKD kandidatės į prezidentus Ingridos Šimonytės atžvilgiu, dar du – dėl balsavimų Seime nesilaikant prezidiumo sprendimų.

„Šiandien būtumėme priėmę kažkokį sprendimą. Bet jo susispendavimas mums netrukdo toliau nagrinėti klausimo“, – BNS sakė V. Benkunskas.

Anot jo, antradienį tikimasi skirti politikui drausminę nuobaudą, tačiau kokią, nedetalizavo.

R. J. Dagys TS-LKD priklauso nuo 2002-ųjų, anksčiau jis dešimtmetį ( iki 1999 metų) yra buvęs socialdemokratų partijos nariu, 1999–2001 metais vadovavo nuo socdemų atskilusiai partijai „Socialdemokratija 2000“.