Dėl įvykusios nelaimės generalinis prokuroras D. Valys kaltino blogą orą, prastas važiavimo sąlygas ir net tamsią pėsčiosios aprangą, sudėjus visas šias aplinkybes jis esą nesugebėjo sustabdyti vos 40 km per valandą greičiu riedėjusio „Volvo“, parbloškė į darbą skubėjusią 58 m. vilnietę, ši skundėsi skausmais.

Nukentėjusiajai sumuštos kojos, kitos kūno vietos, tačiau po medikų apžiūros moteris išleista namo. D. Valys ir du jo pavaldiniai ligoninėje domėjosi nukentėjusiosios būkle.

Prokuratūros vadovui iš tiesų turėjo labai rūpėti moters sveikata, mat jei būtų nustatyti sunkūs sužalojimai, avarijos kaltininkui grėstų baudžiamoji, o ne administracinė atsakomybė. Teistas asmuo negali eiti prokuroro pareigų. Tačiau generalinis prokuroras turi neliečiamybę, inicijuoti ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamos veikos gali tik prezidentė, prieš tai gavusi Seimo sutikimą nušalinti jį nuo pareigų. Netrukus po avarijos paskelbta, kad D. Valys įteikė prezidentei atsistatydinimo pareiškimą. Prezidentė D. Valio elgesį vertino kaip garbingą žingsnį ir pranešė, kad sprendimą priims po ekspertų išvadų, o jos pateiktos ir įvykio aplinkybių tyrimas vyko ypatinga sparta. Tyrėjai nerado priežasčių pradėti ikiteisminį tyrimą, po 22 dienų, lapkričio 9-ąją, D. Valiui skirta švelniausia bausmė – 500 litų bauda. Teismas atsižvelgė, kad kaltininkas gailisi, padėjo ištirti aplinkybes, suteikė pagalbą nukentėjusiajai. Teisme nepasirodęs D. Valys žurnalistams kalbėjo, kad jis atidžiai stebi nuketėjusiosios būklę

Taigi, ponas Valys žinojo, kad nukentėjusioji vis dar gydoma. Jai poliklinikos medikai nedarbingumo pažymėjimą nutraukė tik po dviejų savaičių. Iš viso moteris gydyta 38 dienas. Jei nukentėjusysis gydomas ilgiau nei 10 dienų, turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tai išsiaiškinęs Seimo Antikorpucijos komisijos vadovas Vitalijus Gailius kreipėsi į prokurorus, šie patikrino nukentėjusiosios ligos istoriją.

„Vilniaus apylinkės prokuratūra nusiuntė visą medžiagą į Kelių policiją, tyrėjai atliko patikslinimą. Jie nustatė, kad, būtent kalbant apie tos dienos įvykį, būtent apie generaliniam prokurorui Dariui Valiui skirtą administracinę nuobaudą ir minėtų medicininių dokumentų pagrindu, juos apžiūrėjo dalyvaujant valstybinės teisės medicinos specialistai. Tos apžiūros metu paaiškėjo, kad vis tik sutrikdymo mastas yra didesnis“, – sako Vilniaus m. prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Julius Rėksnys.

Prokurorai kreipėsi į savo vadovybę, informacija pasiekė prezidentę. D. Valio atstovė Elena Martinonienė perdavė savo viršininko žodžius, kad generalinis prokuroras atsisako viešai aiškinti, kodėl pustrečių metų nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų atliktas ikiteisminis tyrimas. Ilgus metus dirbęs teisėsaugoje Seimo narys V. Gailius sako, kad jam žmogiškai D. Valio gaila, tačiau prieš įstatymą visi lygūs.

„Tokioje situacijoje būti aš tikrai nenorėčiau. Aš tikiuosi, p. Valys iš skelbiamos informacijos apie gydymo trukmę, apie sužalojimus, kuri nuolat buvo skelbiama viešai, jis vis tiek turi minimalų supratimą apie eismo įvykių tyrimus ir jis pats suprato, kad anksčiau ar vėliau šitas tyrimas bus atnaujintas ir bus atsakyta baudžiamojo proceso nustatyta tvarka, o ne administracine“, – sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius.

Už neatsargius netyčinius nusikaltimus didžiausia gręsianti bausmė – iki 2 metų nelaisvės, o senaties terminas – 8 metai

„Aš manau, kad tokiose pareigose, kai visi reikalauja iš teisėsaugos aktyvumo ir skaidrumo, pats generalinis prokuroras turi rodyti pavyzdį. Jeigu lieka bent kokia abejonė, turi pats inicijuoti ir pabaigti šį reikalą nelaukiant nei metų, nei dviejų, o iš karto gauti visus atsakymus. Į visus klausimus turi būti atsakyta čia ir dabar, nelaukiant, kol bus kokios nors senatys, ar kiti dalykai“, – tikina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas.

Prezidentės atstovė LRT televizijos laidai „Savaitė“ sakė, kad šalies vadovė ateinančią savaitę spręs, ar prašyti Seimo sutikimo laikinai nušalinti generalinį prokurorą, kad būtų atliktas ikiteisminis tyrimas.