Trečiadienį Seimo valdybai informaciją dėl N.Venckienės paieškos pateikęs generalinis prokuroras taip pat tvirtino, jog bendradarbiavimas su JAV šiuo klausimu vyksta intensyviai, o klausiamas dėl parlamentarės ekstradicijos sakė, jog toks procesas būtų neadekvatus.

"Pateikiau detalią informaciją, kurią galime pateikti nepakenkiant paieškos sėkmei, ir ji išsamesnė nei vieša", - po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams sakė D.Valys.

"Rugpjūčio28 dieną prokurorė gavo iš policijos informaciją nurodant konkretų adresą, asmenį, pas kurį gali gyventi N.Venckienė. Nedelsiant buvo surašytas papildomas teisinės pagalbos prašymas JAV, ir prašyta šią informaciją patikslinti ir nustatyti buvimo vietą, kol kas tikslių atsakymų iš JAV nesam gavę", - teigė jis.

Klausiamas, ar procesas stringa iš JAV pusės, prokuroras tvirtino, jog "JAV padeda iš tiesų labai aktyviai, bendradarbiavimas intensyvus, bet oficialaus teisinės pagalbos prašymo įvykdymo neturim". "JAV pareigūnai, mano nuomone, daro viską, ką gali padaryt, bet kol kas šaukimo įteikti N.Venckienei nepavyksta", - sakė D.Valys, tačiau į klausimus, kas konkrečiai trukdo įteikti šaukimą, sakė nenorintis atsakyti.

Jis pažymėjo, kad siekti N.Venckienės ekstradicijos būtų neadekvatu, nes ji įtariama padarius nesunkius nusikaltimus. "Įtariamoji N.Venckiene galimai padarė nesunkius nusikaltimus, todėl toks procesas, koks vyko prieš keletą metų (Gintaro Petriko ekstradicija - red.), akivaizdžiai būtų neadekvatus. Manau, kad nuosekliai prokurorai veiks, nustatys gyvenamąją vietą, imsis priemonių apklausti ir taip toliau", - kalbėjo prokuroras.

Seimo valdyba trečiadienį generalinį prokurorą kvietė paaiškinti, kodėl užtruko N.Venckienės paieška. Parlamentarės paiešką policija yra paskelbusi gegužės 9 dieną. Paskelbus paiešką teisinės pagalbos prašymai išsiųsti į JAV. Žiniasklaidos pranešimais, N. Venckienė buvo pastebėta Čikagoje.

Opoziciniai liberlai tuo tarpu paskelbė rinksiantis parašus, kad nuo balandžio parlamente nesirodančiai N.Venckienei būtų pradėtas apkaltos procesas. Seimo statutas numato, kad teikti Seimui pradėti apkaltos procesą turi teisę ne mažesnė kaip ketvirtadalio Seimo narių grupė, tai yra ne mažiau kaip 36 parlamentarai.

Liberalai pažymi, kad nuo savo teisinės neliečiamybės panaikinimo parlamente nesirodanti N.Venckienė yra praleidusi daugiau kaip 50 Seimo posėdžių, tai yra Seimo nario pareigų neatlikimas, taigi - šiurkštus Konstitucijos pažeidimas.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia N. Venckienę apklausti. Prokurorai pernai spalį jai pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad N. Venckienė prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.