„Jei H. Clinton varžovas bus D. Trumpas, ji laimės“, – prognozuoja politologas Kęstutis Girnius. „Vašingtone yra minima sąmokslo teorija, kad D. Trumpas, prieš paskelbdamas savo kandidatūrą rinkimuose, buvo susitikęs su Billu Clintonu“, - teigia Vašingtone gyvenanti žurnalistė Rosseta Vingevičiūte-Wilbur.

Apie rinkimus JAV ir milijardieriaus D. Trumpo populiarumo fenomeną – pokalbis su Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentu Kęstučiu Girniu, Europos Parlamento nariu Antanu Guoga ir žurnaliste Rosseta Vingevičiūte-Wilbur.

– Pone Girniau, H. Clinton jau beveik demokratų kandidatė. Kokios jos galimybės tapti JAV prezidente?

Priklauso nuo to, su kuo ji varžysis. Jei varžovas bus D. Trumpas, ji laimės. Jei varžovas bus Tedas Cruzas, ji taip pat turi šansų laimėti. Demokratams situacija susiklostė geriau, nei jie patys tikėjosi. Su H. Clinton dar varžosi 74 metų Bernie Sandersas, kuris buvo išrinktas kaip nepriklausomas kandidatas. Jis neturi jokios programos išskyrus teiginius, kad kovos prieš socialinę nelygybę. Bet vis tiek jis surenka gana daug jaunimo ir jaunų moterų balsų. H. Clinton nėra ideali kandidatė, bet jeigu respublikonai nusprendė sunaikinti savo partiją ir praktikuoti kolektyvinę savižudybę pasirinkę D. Trumpą, manau, ji lengvai laimės rinkimus.

Kęstutis Girnius

– Pone Guoga, esate minėjęs, kad jei B. Sandersas laimėtų, tai būtų katastrofa. Kodėl taip manote?

Jis neturi plano. Suprantu, kad jam norisi atiduoti kažką kitiems, kurie sunkiai gyvena. Bet norint atiduoti, reikia iš kažko atimti. Jis neturi tikslų užsienio politikoje, neturi aiškios vizijos Amerikai. Jo balsas – piktumo balsas. Ačiū Dievui, kad jo galimybės laimėti yra minimalios.

– Tačiau jo populiarumas gana didelis. Štai ir dabar jis laimėjo keliose valstijose. Pone Girniau, kuo tai aiškinate?

Dauguma amerikiečių, netgi balsuojantys už T. Cruzą ar už D. Trumpą, yra nepatenkinti dabartine padėtimi ir ypač politikais. O B. Sandersas nevadina savęs politiku, teigia nepriklausąs jokioms partijoms ir turįs kažkokią savo viziją kaip pakeisti Ameriką. Kaip jis keis – neaišku, tačiau žada tai daryti. Beje, taip pat elgiasi ir T. Cruzas, ir D. Trumpas. Jie tikina: jei laimėsiu, Amerika bus kita.

– Su demokratais situacija aiški – H. Clinton demokratų suvažiavime jau dabar turi pakankamai šalininkų, kad būtų nominuota. O respublikonai? Ar situacija aiški?

K. Girnius: D. Trumpą galima lyginti su Jean Marie Le Pen Prancūzijoje. Jam kol kas sekasi, nes yra daug konkurentų. Jei pasitrauktų T. Cruzas arba M. Rubio, D. Trumpas surinktų savo 40 procentų, o konkurentas – 60 procentų. Tada D. Trumpą galima būtų sustabdyti. Tačiau tiek M. Rubio, tiek T. Cruz mano, kad jie išliks kovoje. Be to, yra vilties, kad pasibaigus pirminiams rinkimams, nei vienas kandidatas neturės pakankamai balsų, užtikrinančių pergalę.

– Pone Guoga, kuo jūs aiškinate D. Trumpo populiarumą?

Jis labai skiriasi iš kitų kandidatų. Kai jų buvo nemažai, jis lengvai rinko balsus. Buvo įdomus, emocingas kandidatas, siūlantis statyti sieną tarp JAV ir Meksikos bei teigiantis, kad už tą sieną sumokės Meksika. Žmonėms tai įdomu.

Antanas Guoga

– Jis iš tiesų dažnai kalba nesąmones, jo minimi faktai neatitinka tikrovės, jis dažnai keičia nuomonę, bet, nepaisant to, yra labai populiarus?

A. Guoga: Taip. Tačiau kol kas jis tikrai nėra atstovas, nominuotas į prezidento rinkimus. Mano manymu, ir M. Rubio dar turi realių galimybių.

– Jis jūsų favoritas?

A. Guoga: Taip.

– D. Trumpas daug kam Lietuvoje gali priminti jus. Turtingas, sėkmingas, kalbantis tai, ką žmonės nori girdėti. Ar žiūrėdamas į D. Trumpą nematote panašumų į save?

A. Guoga: Aš asmeniškai nematau, bet jei žmonės mato panašumų – tebūnie.

– Ponia Vingevičiūte, kodėl D. Trumpas yra toks populiarus Amerikoje?

Nesu įsitikinusi, kad D. Trumpo kelias jau nutiestas į pergalę. Jam reikia surinkti 1237 rinkikų balsų, o šiuo metu jis turi tik 316. T. Cruzas turi 226 rinkikų balsų, skirtumas tikrai nėra didelis. Manau, kad D. Trumpas padalino Ameriką į dvi dalis. Vieni jo nuoširdžiai nekenčia, kiti vis drąsiau sako, kad D. Trumpas jiems patinka. Viena priežasčių, kodėl jis toks populiarus yra ta, kad jis sako politiškai nekorektiškus dalykus, apie kuriuos niekas garsiai nekalbėdavo. Jis ateina ir rėžia grubiai, neinteligentiškai, bet nemažai daliai žmonių tai patinka.

– Jei D. Trumpas būtų nominuotas, ar jis turėtų realią galimybę laimėti rinkimus?

R. Vingevičiūtė-Wilbur: Vašingtone yra minima sąmokslo teorija, kad D. Trumpas, prieš paskelbdamas savo kandidatūrą rinkimuose, buvo susitikęs su Billu Clintonu. Kai kas juokauja, kad tai yra demokratų planas padėti H. Clinton laimėti rinkimus ir atitraukti dėmesį nuo problemų, kurių ji turi. Žinoma, tai tik teorija, bet kas gali paneigti? D. Trumpas turi mažiausius šansus laimėti bendruose rinkimuose nei kiti respublikonų kandidatai, bet aš negalėčiau teigti, kad jis neturi šansų laimėti.

– Pone Girniau, ką manote?

Netikiu sąmokslo teorijomis ir nemanau, kad B. Clintonas susitarė su D. Trumpu atverti kelią Hillary. Norėčiau pabrėžti, kad respublikonų elitas yra labai susirūpinęs. Jei jų kandidatas bus D. Trumpas ir pralaimės, pralaimės ir visa respublikonų partija, dabar turinti daugumą Senate. Taip pat yra galimybė, kad ir Atstovų rūmuose, kur respublikonai turi labai tvirtą daugumą, jų pozicijos sumenks. Neatmestina, kad Amerika vėl bus kaip 2008 metais, kai prezidentu išrenkamas demokratas, Senate daugumą turi demokratai, o respublikonai tik vos vos valdo Atstovų rūmus, jų partija yra skilusi ir žlugusi. Dabar atsiranda vis daugiau respublikonų partijos elito atstovų, kurie pasisako už dar vieną partijos kandidatą arba netgi svarsto galimybę balsuoti už H. Clinton. Jei nebūtų D. Trumpo, respublikonai taip nekalbėtų.

A. Guoga: Pagal tikimybių teorija pagrįstas prognozes, yra trys realiausi kandidatai: H. Clinton, D. Trumpas ir M. Rubio. Pastarasis turi didžiausią galimybę nugalėti D. Trumpą, jei kiti kandidatai, kad ir T. Cruzas, atsisakytų kandidatuoti.

– Ponia Vingevičiūte, ar įmanoma, kad atsirastų dar vienas kandidatas, nedalyvavęs rinkimų vajuje, jei suvažiavime nei vienam kandidatui nepavyktų surinkti daugiau nei pusę balsų?

Apie tai Jungtinėse Valstijose kalbama, rašoma ir spekuliuojama. Mano nuomone, tai nėra įmanoma. Kita vertus, šie rinkimai yra tokie keisti, kad vasarą gali pasikeisti ir H. Clinton pozicija. Teigti, kad H. Clinton kovos su D. Trumpu, dar per anksti. Labai daug kas gali pasikeisti.

– Pone Guoga, jūsų manymu, ar gali atsirasti dar vienas kandidatas?

Teoriškai taip, tačiau jo galimybės laimėti yra labai mažos.