Tai DELFI patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Kaip tik priėmėme sprendimą", - sakė E. Gentvilas.

Tuo metu valstiečius šis sprendimas įsiutino: frakcija išplatino pranešimą, kuriame reikalauja D. Šakalienės atsisakyti Seimo nario mandato.

D. Šakalienė bus antroji pasitraukusi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovė. Anksčiau šią frakciją paliko Bronislovas Matelis.

D. Šakalienė: mano ir valstiečių vertybes skiria šviesmečiai

„Atėjau su valstiečiais nuveikti konkrečių darbų socialinėje ir žmogaus teisių politikoje - tikėjau, kad jie nuoširdžiai vertino mano parašytas minkštąsias socialinės politikos priemones, smurto įveikimo programą, psichikos sveikatos gerinimo priemones. Savo ruožtu nuoširdžiai negailėdama jėgų dirbau su jais septynis mėnesius, stengiausi gerbti nuomonių skirtumus ir kartu įtikinti ginti pažeidžiamus ir pagalbos nesulaukiančius žmones", - teigia parlamentarė.

„Akivaizdu, kad smurto įveikimo reforma įstrigo - tenka pripažinti, kad po rinkimų mano žinios ir patirtis nėra reikalingi Valstiečiųir žaliųjų sąjungos frakcijai, kaip ir nepavyksta suartinti nuostatų bei vertybių, tiesiog jas skiria šviesmečiai", - mano D. Šakalienė.

Parlamentarė sako, kad jaučia atsakomybę prieš žmones, kurie jai nuolat siunčia šimtus skundų, laiškų ir žinučių bei prašo pagalbos, laukia žadėtų smurto atpažinimo įrankių, mokymų specialistams, paslaugų šeimoms ir psichologinės pagalbos.

„Negaliu toliau būti ten, kur nematoma būtinybė turėti nuoseklų, sistemingą ir koordinuotas darbą su smurto įveikimu", - teigia politikė.

„Politiniai galios žaidimai, jau juokingai atrodantys puolimai dėl mano tariamų asmeninių ambicijų, emocijų ar kita ad hominem kritika man atrodo nederantis Seimo nariams žemas lygis", - reziumavo D. Šakalienė.

Valstiečiai įsiuto

Tuo metu apie sprendimą išgirdę valstiečiai neslėpė nepasitenkinimo. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija išplatino pranešimą, kuriuo paragino D. Šakalienę atsisakyti Seimo nario mandato.

„Apgailestaujame, kad deklaruotos priešrinkiminės vertybinės nuostatos buvo pamirštos vos tapus Seimo nare", - rašoma pranešime, kurį pasirašo frakcijos seniūno pavaduotojas Virginijus Sinkevičius.

„Su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pozicija dažnai visiškai nesuderinamos individualios D. Šakalienės iniciatyvos tapo dėsninga nesutarimų priežastimi, o noras savo asmeninius interesus kelti aukščiau ją delegavusios partijos principų ir rinkimų programos kompromiso galimybę panaikino iš viso", - teigia valstiečiai.

V. Sinkevičius taip pat priminė, kad D. Šakalienės rinkimų kampanija buvo finansuota būtent Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lėšomis, todėl etika reikalautų, jog ji leistų šią vietą pagal sąrašą užimti kitam valstiečių atstovui.

D. Šakalienė buvo išrinkta pagal Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą daugiamandatėje apygardoje, kur buvo įrašyta 17 numeriu.

V. Pranckietis: D. Šakalienė pasielgė negarbingai

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad parlamentarė D. Šakalienė pasielgė labai negarbingai, iš „valstiečių“ frakcijos pereidama pas liberalus.

Parlamento vadovas žadėjo inicijuoti pataisą, kuri ribotų galimybę pagal sąrašą išrinktiems Seimo nariams pereiti į kitas frakcijas.

„Ji pasielgė labai negarbingai, labai negarbingai, nes ji rinkimuose naudojosi tik „valstiečių“ pinigais, visai reklamai ir visiems važinėjimams. Už ją visur buvo sumokėta, todėl mes inicijuosime rinkimų įstatymo pataisą, kuri apribos galimybę išrinktiems pagal sąrašą Seimo nariams tapti laisvaisiais agentais ir kaip krepšininkams keliauti iš komandos į komandą. Jos pasirinkimas yra labai negarbingas jos pačios atžvilgiu“, – sakė V. Pranckietis.

Klausiamas, ar D. Šakalienės pasitraukimas gali būti susijęs su „valstiečių“ inicijuota Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pertvarka, V. Pranckietis atsakė: „Manau, kad perėjimas susijęs su asmeninėmis ambicijomis, kurios išlipa virš pačios Seimo narės“.

Liberalai kvietė jau anksčiau

Ši politikė išsiskyrė iš visos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos: ji buvo papiktinusi kai kuriuos kolegas, kai kartu su konservatoriais laukė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko rinkimų rezultatų.

Susidūrimų būta ir pačioje kadencijos pradžioje, kai parlamentarė pasipiktino, kad nebuvo paskirta dirbti į Žmogaus teisių komitetą, kuriame vadovo postas teko Valerijui Simulik.

Feisbuke tuomet ji teigė, esą protingi vyrai informavo, kad ji karjeristė bei neprofesionalė, todėl pasidalino sprendimo priėmėjų pozicijas patys. Politikė aiškino, esą jai gana tiesiai buvo pasakyta, kad vadovaujančių postų ji neužims, mat jos neįmanoma kontroliuoti. D. Šakalienė dirba Užsienio reikalų komitete.

Pastaruoju metu kilo skandalas, nes valstiečiai žalieji panoro performuoti Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją, kuriai vadovauja konservatorius Mykolas Majauskas, o D. Šakalienė yra jo pavaduotoja.

Valstiečiai siekė pakeisti pavadinimą ir pervadinti komisiją į Smurto ir savižudybių prevencijos bei papildyti keliais nariais. Tuomet įtarta, kad D. Šakalienė turėtų būti skiriama naująja performuotos komisijos pirmininke.

Kad yra sulaukusi pasiūlymų pereiti į kitą frakciją, D. Šakalienė DELFI prasitarė dar praėjusių metų lapkritį.

„Iš kelių frakcijų sulaukiau paramos, palaikymo. Labai tai vertinu ir esu dėkinga. Tačiau nemanau, kad šiuo momentu reikia daugiau apie tai kalbėti“, – DELFI sakė ji.

Viena siūlančių jai prisijungti frakcijų, neneigė D. Šakalienė, jau tuomet buvo Liberalų sąjūdis.

„Save geriausiai įsivaizduoju gretose žmonių, kurie yra sąžiningi ir siekia pokyčių. Kokia tai frakcija, man reikia dar pasižiūrėti. Iš tikrųjų, aš tikrai esu žalia naujokė Seime“, – paklausta, ar įsivaizduotų save liberalų gretose, sakė politikė.