„Įdėjau didžiules pastangas padėti Ramūnui pamatyti, koks žalingas moterims būtų draudimas naudoti embrionų metodą. Vakar rytiniame frakcijos posėdyje buvo sutarta, kad atšaukiamas draudimas, kad moteris galės rinktis procedūrą, kad bus sukuriama tiek embrionų, kiek įmanoma, kad moteris galės rinktis, kiek jų bus įsodinama ir kad likę bus šaldomi. Mums visiems išdalino naujas normalias versijas – ir mes visi būtent už jas balsavome“, – aiškino D. Šakalienė.

Anot politikės, jos atstovaujamoje frakcijoje antradienio rytą buvo labai daug žmonių, kurie kategoriškai prieštaravo konservatyviam variantui. Ji – ne vienintelė.

„Šitas balsavimas buvo pateikimas, ne priėmimas, tad jokios pataisos neįsigaliojo, todėl žala dar nepadaryta, priėmimo stadijoje niekas iš mūsų už šitą absurdą nebalsuos. Bet gal galima inicijuoti pagal Statutą apskritai šito balsavimo atšaukimą.

Vakar ryte taip džiaugiausi, kad pavyko apginti moteris. Dabar esu įsiutusi. Tai visiškai nepateisinama“, – feisbuke rašė ji.

Balsuota už pataisas

DELFI primena, kad antradienį Seime buvo balsuojama dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų. Už balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 22, susilaikė 20 jų. Tiesa, čia įsivėlė painiava.

Iš tiesų, Seimo nariai balsavo ne už antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio įregistruotas pataisas, kuriose jis atsiėmė siūlymą dėl embrionų šaldymo draudimo, o už tas, kurios buvo registruotos gruodžio 1-ąją.

Visuomenėje jos neretai vadinamos radikaliomis ir konservatyviomis, nes remiasi religine-vertybine nuostata, kad visateisis žmogus tampa nuo apvaisinimo momento.

„Embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų“, – toks sakinys, prieš kurį aršiai kovojo vaisingumo problemų turinčios šeimos, įrašytas pastarosiose.

Tačiau, kadangi antradienio rytą pristatytos R. Karbauskio pataisos buvo įregistruotos, jas posėdžio metu plačiai ir aptarė Povilas Urbšys, buvo tokių politikų, kurie buvo suklaidinti ir nesuprato, už ką balsuoja.

Tą DELFI patviritno ir Lietuvos žaliųjų partijos lyderis Linas Balsys.

Gudrus A. Širinskienės manevras?

Maža to, jis papasakojo ir apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narės, Sveikatos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės manevrą, kurį ji atliko prieš pat balsavimą. Jį, aiškina politikas, galėtų apsvarstyti ir Seimo etikos ir procedūrų komisija.

„Manau, Seimo nariams nebuvo aišku, už ką balsuoja. Pagal visas statutines procedūras, pateiktas buvo konservatyvusis variantas, kurį R. Karbauskis dar pirmadienio vakarą LRT labai aršiai gynė. Tačiau antradienio rytą jis surengė spaudos konferenciją, kurioje staiga pakeitė savo nuomonę ir pranešė, kad dabar bus kitaip. Tačiau posėdžio metu sulaukėme senojo pataisų varianto“, – sakė L. Balsys.

Jis taip pat pasakojo, kad prieš balsavimą įstatymo pataisas pristatęs Povilas Urbšys paprašė pusės valandos pertraukos.

„Ir paskui, jau prasidėjus posėdžiui, staiga A. Širinskienė, kuri irgi labai aktyvi, arši šalininkė, padalino Seimo nariams naujus siūlymus, ką R. Karbauskis pateikė, esą kompromisinius variantus“, – pasakojo politikas.

Pats jis aiškino supratęs, kas buvo padaryta, todėl balsavęs prieš Pagalbinio įstatymo pataisas, tačiau neslėpė galvojantis, kad buvo suklydusių.

„Aš manau, kad tai, galima sakyti, nežinojimas arba labai geras žinojimas, kad kai kurie kolegos „nesigaudo“. Manau, čia buvo neetiškai ir nesąžiningai pasielgta – ko gero, iš A. Širinskienės, ji dalino, nors, nežinau, ar ji to autorė. Tai yra bandymas valstietiškai sugudrauti ir bandyti kolegas apmulkinti. Dalį pavyko. Manau, tai yra labai negražus parlamentinės veiklos pavyzdys“, – įsitikinęs L. Balsys.

Jo teigimu, Seimo etikos ir procedūrų komisija galėtų šį atvejį apsiimti išnagrinėti.

„Staiga padalinama visiems, kad susipažintume su tuo, ko nėra kompiuteryje, kas nėra oficialiai įstatymiškai pateikta, nėra sąžininga taip daryti Seimo salėje, prieš pat balsavimą. Tai lyg maždaug pasakyti: „Nusiraminkite, viskas bus gerai“. Tokia praktika, negana to, kad ir taip valstiečiai eina su buldozeriu labai dažnai, kai dar bandoma suklaidinti, na, čia jau yra neetiška“, – įsitikinęs politikas.

A. Širinskienė pasidalijo savo komentaru

Antradienio vakarą A. Širinskienės komentaro DELFI gauti nepavyko. Tačiau savo komentaru ji pasidalijo feisbuke.

„Kaip pasakytų prancūzai, cherchez la femme (ieškok moters - liet.). O jei rimtai: nesuprantu, kaip Seimo narį gali suklaidinti padalintos pataisos ir du pasiūlymai toms pataisoms tobulinti. Juk tai ta pati informacija, kurią jis lengvai pasiekia darbo vietos informacinėje sistemoje. Patogumo labui padalinom popierines. Panašu, kad kažkas pamiršo perskaityti Seimo Statutą, nors balsuoja jau beveik mėnesį“, – aiškino ji.