„Iš tiesų, manau, kad tai yra provokacija ir naudojimasis moksleiviais, tačiau, reikėtų pabrėžti, visos atsakingos institucijos tiek už švietimo įstaigas, tiek už mūsų saugumą, visų pirma, turėtų nukreipti veiksmus ne prieš vaikus, o preventyviai informuoti jų tėvus, mokytojus, mokyklos vadovybę, taip pat gal ir švietimo sistemos darbuotojus, kad tokie dalykai vyksta, kaip su tokiais dalykais reikėtų tvarkytis“, - antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė šalies vadovės atstovė.

Jovita Neliupšienė
J. Neliupšienė atkreipė dėmesį į tai, kad nepilnamečiai turi ribotas galimybes rinktis ir apsispręsti, kas svarbu. Dėl to esą svarbu nenukreipti jokių veiksmų prieš vaikus.

ELTA jau rašė, kad Vilniaus savivaldybės švietimo specialistai pradėjo tyrimą dėl dviejų mokyklų, kurių moksleiviai vyko į Rusijos sukarintas stovyklas.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Petronio, savivaldybė mokytojų bausti negali, tai yra mokyklos direktorių atsakomybė. Tačiau mokyklų direktoriams gali būti taikomos drausminės nuobaudos.

Anot žiniasklaidos, Rusijos visuomeninės organizacijos „Tėvynės garbė“ Kirgizijoje surengtoje stovykloje dalyvavo dešimt moksleivių iš Vilniaus Sofijos Kovalevskajos mokyklos, Vilniaus Kačalovo gimnazijos. Teigiama, kad į Rusijos kariuomenės ir FSB remiamas stovyklas važiavo ir kitų mokyklų mokiniai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praeitą savaitę pareiškė, kad Lietuvos mokinių vykimas į sukarintas stovyklas Rusijoje yra konkretus pavyzdys, kaip jaunimui iš trečiųjų šalių daroma įtaka bei Lietuvos piliečius bandoma padaryti nelojaliais savo valstybei, pabrėžė mokyklų atsakomybę ir paragino gintis nuo propagandos ir informacinių karų.

Dėl šio atvejo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis buvęs susitikęs su Valstybės saugumo departamento vadovu Gediminu Grina.