„Info diena“ praneša, kad Darbo inspekcija pradėjo tyrimą dėl valstybės vadovų lankomos privačios odontologijos klinikos. Gali būti, kad klinikos „Periodont“ vadovas darbuotojus be sutarčių skolinasi iš žmonos vadovaujamos valstybinės sveikatos priežiūros įstaigos.

Darbo inspekcija pradėjo tyrimą dėl privačios sostinės odontologijos klinikos „Periodont“. Tiriama, ar visi šios klinikos darbuotojai įdarbinti legaliai.

Šios klinikos pacientė – ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Info dienos“ slapta darytame įraše užfiksuota, kaip valstybės vadovė, lydima apsaugos, atvyksta į Darbo inspektorių akiratyje atsidūrusią privačią kliniką.

Klinikos specialistams šypseną patiki ir pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
„Aš turiu kažkur dantis tvarkytis, ir einu ten, kur patogu“, – sako jis.

„Info dienos“ šaltinių duomenimis, privačioje, valstybės vadovės lankomoje klinikoje „Periodont“, be darbo sutarčių galimai darbuojasi Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos darbuotojai.

Žalgirio klinikai vadovauja profesorė Alina Pūrienė. Privačiai odontologijos klinikai „Periodont“ – jos sutuoktinis Vincentas Pūras.

Darbo inspekcija aiškinasi, ar A.Pūrienės pavaldiniai Žalgirio klinikoje be sutarčių nedirba ir jos vyro klinikoje.

Darbo inspektoriai „Periodont“ tikrino praėjusią savaitę, tyrimas pradėtas gavus anoniminį skundą.
„Buvo pranešta, kad yra nelegaliai dirbančių asmenų, tad gavę pranešimą nuvykome atlikti inspektavimo“, – sako Marija Čereškevičiūtė, Darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja.

Sveikatos apsaugos ministras tikina nežinojęs apie tyrimą ir lankytis įstaigoje kol kas neplanuoja nustoti. Ministras žada palaukti inspekcijos tyrimo išvadų ir klausimą dėl A.Pūrienės interesų kelti, jei vis dėlto paaiškės, kad Žalgirio klinikos darbuotojai be sutarčių skolinami dirbti vyro klinikoje.

„Tai yra Darbo inspekcijos tyrimo objektas. Šiaip dirbti žmogui ir privačioje, ir valstybinėje įstaigoje niekas nedraudžia. O jeigu jis nedirba ten (oficialiai, - red. past.), kaip ir sakiau, tai yra vadovo ir Darbo inspekcijos klausimas. Sveikatos apsaugos ministerija tokių dalykų net ir nelabai turi galimybės patikrinti. Žmogus, kuris ateina gydytis ar tvarkytis dantis, neklausia, ar ten įdarbintas žmogus ar neįdarbintas. Jis ateina tam tikrų paslaugų gauti, – sako ministras, – Kadangi neturiu faktinių duomenų ir visus šituos dalykus girdžiu pirmąkart, man labai sudėtinga spręsti ir ką nors pasakyti. Kai turėsime daugiau informacijos iš Darbo inspekcijos, tada ir spręsim. Nepriklausomai nuo to, ar yra, ar nėra interesų konflikto, žmogus turi būti įdarbintas“.

A.Pūrienė tikina, kad tiek ji, tiek jos pavaldiniai vyro klinikoje dirba legaliai. O skundas Darbo inspekcijai – atleisto darbuotojo kerštas.

„Aš dirbu vyro klinikoje. Esu įdarbinta. Šią savaitę, pavyzdžiui, dirbau dvi valandas“, – sako ji.

Paklausta, ar jos pavaldiniai vyro klinikoje irgi įdarbinti pagal darbo sutartis, A. Pūrienė tikino, kad taip:

„O kaip kitaip gali būti? Gydytojai dirba ten, kur nori. Jie įdarbinti pagal darbo sutartis. Visi gydytojai kažkur dirba, nes viešosios įstaigos neįstengia tiek mokėti. Kodėl jie negali dirbti mano vyro klinikoj?“.

A. Pūrienės vyras, „Perdiodont“ vadovas Vincentas Pūras taip pat tikina, kad nelegalaus darbo jo odontologijos klinikoje nėra.

„Inspektorių klauskit (kodėl pradėtas tyrimas, – red. past.). Pas mus jokio nelegalaus darbo nėra“, – patikino V.Pūras.

Lietuvos Respublikos Valstybinė Darbo inspekcija baigė tyrimą individualios įmonės „Periodont“ atžvilgiu ir nustatė, kad nėra jokių įrodymų, kad „Periodont“ be darbo sutarčių dirbo VU ligoninės Žalgirio klinikos darbuotojai.

Jei bus nustatyta, kad įmonėje buvo nelegaliai dirbusių asmenų, atsakingiems asmenims grės bauda nuo 1000 iki 5000 eurų. Juridiniam asmeniu, t.y. pačiai įmonei, – bauda nuo 868 iki 2896 eurų už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį.