Prezidentės nuomone, profesionalams partinio užnugario nereikia.

„Turiu alergiją narystei bet kokioje politinėje partijoje. Kadangi prieš 23 metus turėjau priklausyti vienai partijai, dabar stengiuosi to vengti, - primindama sovietmetį kalbėjo D. Grybauskaitė. - Manau, jei dirbi profesionaliai ir gerai atlieki savo darbą, gali jį dirbti nepaisant to, kokias politines sąsajas turi.“

Paklausta, ar teisingas dalies ekspertų požiūris, jog ji laikosi konservatyviosios linijos, šalies vadovė su tokia nuomone nesutiko.

„Nemanau esanti konservatorė ar socialistė. Ideologiškai stengiuosi būti nesiejama su jokia partija. Darau tai, ką būtina padaryti valstybei“, - sakė D. Grybauskaitė.

„Deutche Welle“ nepraleido progos paklausti, ar prezidentės turimas karatė juodasis diržas padeda politikoje.

„Manau, kad taip. Kadangi tai ne tik kovos menas. Tai gyvenimo filosofija, darbo metodas ir disciplina“, - atviravo D. Grybauskaitė.

Komentuodama neseniai atsiimtą Karolio Didžiojo apdovanojimą, ji teigė besididžiuojanti ne savimi, o Lietuvos žmonėmis.

„Didžiuojuosi savo žmonėmis, kadangi šį apdovanojimą priskiriu Lietuvai, o ne asmeniškai sau“, - sakė šalies vadovė.

Savo politiniais idealais ji įvardijo istorines asmenybes – laisvos Indijos simbolį Mahatmą Gandhi, britų lyderius Margaret Thatcher ir Winstoną Churchillį. O taip pat – dabartinę Vokietijos kanclerę Angelą Merkel.

Paklausta, ar Rusija tebėra grėsmė Lietuvai, šalies vadovė teigė, jog tam tikras spaudimas yra juntamas – nuo militarizacijos Lietuvos pašonėje iki energetinių išteklių kainų diktato. „Bet man kažkada sakė, kad nei dešimties, nei dviejų dešimčių metų nepakaks. Galbūt reikia keturiasdešimties? (...) Kad galėtume bendradarbiauti su kaimynais lygiomis sąlygomis ir su abipuse pagarba“ - retoriškai klausė D. Grybauskaitė.

Paprašyta pakomentuoti Europos Sąjungos palyginimus su Sovietų Sąjunga, šalies vadovė buvo lakoniška: „Galiu pasakyti, kad taip sakantys žmonės nėra buvę Sovietų Sąjungoje.“

Visas D. Grybauskaitės interviu (anglų k.):