Kokios kandidatų D. Grybauskaitės ir Zigmanto Balčyčio komunikacijos klaidos ir kokiu debatų laukti antrajame rinkimų ture, DELFI klausė viešųjų ryšių specialistų.

„Prisipažinsiu, esu nustebintas dėl vakarykščio atvejo. Tai yra tas žingsnis, kurio žengti prezidentei nebuvo galima“, – DELFI sakė ryšių su visuomene agentūros „Nova media“ vyresnysis partneris A. Katauskas. Taip jis įvertino tai, kad ilgai laukta ir vis atidėliota D. Grybauskaitės spaudos konferencija tetruko akimirką. Prezidentė tepareiškė tikinti Lietuva ir paragino ateiti į rinkimus antrajame ture, kuris vyks gegužės 25 dieną.

Pasak A. Katausko, visada žiniasklaida buvo pakankamai palanki prezidentei ir jos sprendimams – viešojoje erdvėje jos atžvilgiu nematėme aštrių kaltinimų.

Arijus Katauskas
„Kokį tai efektą sukėlė? Ji taip pasielgė ne su bet kuo, o su žiniasklaidos atstovais, o žiniasklaida vis tik rinkimuose yra labai svarbus dalykas tiek nušviečiant pačius įvykius, tiek stebint, sakykime, kažkokius pokyčius, tiek pateikiant vertinimus. Man tai labiau parodė ne tiek sutrikusio, kiek supykusio žmogaus elgesį. Atsisakymas atsakyti į klausimus, netgi neleisti užduoti klausimų – jau galima būtų kalbėti ir betgi apie tam tikrą aroganciją“, – aiškina A. Katauskas.

A. Katausko nuomone, D. Grybauskaitei tikrai nereikėjo taip aiškiai parodyti susierzinimo. Komunikacijos specialisto teigimu, tai gali būti ir prezidentės komandos klaida – tokiems atvejams turi būti pasiruošta, parengtos žinutės, ką ir kaip sakyti, kaip toliau skatinti savo rinkėjus dar aktyviau eiti į rinkimus.

„O dabar netgi prezidentės rinkėjai neišgirdo jokios žinutės, kaip pati prezidentės vertina, galų gale, ką jiems daryti? Aš pats balsavau, bet kaip rinkėjas irgi nesupratau, neišgirdau, tik dabar socialinėse medijose pradedame matyti „ačiū, man jūsų balsas labai svarbus“, atsiranda šiek tiek šiltesnis bendravimas. Vakar, mano nuomone, buvo negražus, nesolidus žingsnis“, – dėstė pašnekovas.

Tiesa, pirmadienį D. Grybauskaitė suskubo taisyti situaciją – surengė spaudos konferenciją, atsakė į žurnalistų klausimus ir teisinosi, kad rinkimų naktį nekalbėjo dėl miego trūkumo. „Vakar elementariausiai miegojau. Jūs gi žinote, kad aš esu vieversys, keliuosi 5 val. ryto, tai tikrai 1 ar 2 val. nakties jau daug sunkiau ką nors pasakyti, taigi nenorėjau visų nuliūdinti arba pasakyti ne tą, ką reikia“, – sakė prezidentė.

Gal Z. Balčytis tikrai panorės tapti prezidentu?

Artėjančioje antrojo rinkimų turo kovoje viešųjų ryšių specialistas mato du scenarijus. „Kaip norintis aštresnių debatų, aš vis tikiuosi, kad antrame ture Z. Balčytis bus visiškai kitoks nei buvo pirmame. Galbūt jis bus agresyvesnis, šiek tiek aštresnis, šiek tiek spaudžiantis prezidentę į kampą – apibendrintai sakant, kad jis galbūt iš tikrųjų panorės tapti prezidentu Lietuvos“, – kalbėjo A. Katauskas. Pasak jo, iš politinės pusės tai būtų pakankamai avantiūristinis žingsnis, tačiau atsidurti taip arti prezidento posto antro šanso turbūt nebebus.

A. Katauskas sutinka su ekspertais, pastebinčiais, kad kampanijos metu prezidentė ir Z. Balčytis daugiausia diskutavo per teigiamas ir per kuriančias žinutes. Tuo metu oponentai rėmėsi kaltinimais ir padarytomis klaidomis. „Šita tendencija, mano nuomone, visai gali ir išlikti toliau. (…) Jei pasitvirtins gandai ir Z. Balčytis daugiau dėmesio skirs savo partijos sėkmei Europos Parlamento rinkimuose, debatai gali būti lygiai tokie pat su per mažai turinio iš kandidatų pusės. Vis tik viliuosi, kad Z. Balčytis pasinaudos proga šiek tiek sudrumst vandenį“, – sakė komunikacijos specialistas.

Jo nuomone, Z. Balčytis ir jo bendražygiai rinkimų naktį atrodė pakankamai solidžiai ir pasitikintys savimi, tačiau įtampos vis tik matėsi. Ir tai nenuostabu – Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas ilgai alsavo į nugarą.

L. Kontrimas: jiems reikia ryškiau kalbėti

Linas Kontrimas
„Labiausiai jiems norėčiau patarti ryškiau kalbėti ir daugiau atskleisti savo ateities programas, nes dabar emocinis pasirinkimas, kuris buvo pirmame ture, atslūgs ir po dviejų savaičių atkeliausiančioje antroje bangoje bus žmonių, kurie lygins ir vertins, kuo D. Grybauskaitė ir Z. Balčytis panašūs ir kuo skiriasi. Nemaža dalis rinkėjų, ir netgi tų, kurie neatėjo, laukė, kaip viskas baigsis, bandys pasirinkti tai, kas yra geresnio“, – sako ryšių su visuomene agentūros „PR Service/Edelman Affiliate“ direktorius Linas Kontrimas.

Tam pasirinkimui reikia daugiau žinoti apie D. Grybauskaitės planus – pavyzdžiui, ką ji ketina daryti su teisėsaugos struktūrų reforma, užsienio politika. Tas pat esą galioja ir Z. Balčyčiui, kuris dabar turi šansą garsiai ir aiškiai pasakyti, kokia Lietuva bus jam tapus prezidentu.

„Pakartosiu dar kartelį – emocinis pasirinkimas jau įvyko, dabar riekia patraukti tuos, kurie ieško geriausio varianto. O jų yra nemažai“, – mano L. Kontrimas.

Ryšių su visuomene specialistas teigia nė karto nematęs, kad D. Grybauskaitė televizinių debatų metu būtų praradusi kantrybę. „Tai, kad žmogus kartais reaguoja emociškai, natūralu, bet iš kur čia atsirado vertintojų kalbėjimas, kad prezidentė išeina iš kantrybės. Nėra šitaip“, – tikino L. Kontrimas. Anot jo, prezidentė kalba trumpai, atsakinėja į klausimus trumpai, tačiau ji ir kadencijos metu nebuvo daugiakalbė – beveik visų krizinių situacijų metu buvo žmogus, kuri arba nevyniojo žodžių į vatą, arba tuos žodžius vartodavo labai taupiai.

L. Kontrimo teigimu, artėjančiuose debatuose būtų įdomu stebėti argumentų kovą. D. Grybauskaitė žinoma kaip žmogus, viešoje kalboje mėgstanti vartoti faktus, Z. Balčytis taip pat dažniausiai savo komunikacijoje remiasi faktais – nemoka pardavinėti populizmo.

„Šioje vietoje būtų labai įdomūs debatai, nes susidurtų du žmonės, kurie realiai nėra populistinio sukirpimo personažai. Klausimas – ar turėsime šansą pamatyti tokius debatus. Tai didelis klaustukas“, – kalbėjo komunikacijos specialistas.

Viešųjų ryšių specialistas atkreipė dėmesį tai, kad kandidatai per 20 valandų darbo dieną gali išsekti fiziškai. Taip pašnekovas vertino D. Grybauskaitės elgesį rinkimų naktį. Vis dėlto jis patarė didelių išvadų bei vertinimų šioje situacijoje nedaryti.

„Jei prezidentė buvo žadėjusi iš anksto organizuoti tam tikrą pokalbį ir dėl to laikė sukvietusi žurnalistus, toks sprendimas ir labai trumpas pasirodymas, matyt, turėjo labai supykdyti kolegas žurnalistus. Toks elgesys neretai gali nustebini, vėliau supykdyti, o trečiu etapu gali iššaukti netgi tam tikrą priešiškumą“, – sakė L Kontrimas. Jis priminė, kaip Seimo pirmininku tapęs Arūnas Valinskas pirmiausia susipyko su žurnalistais, o vėliau atkurti ryšį jam nelabai sekėsi.

Akis į akį susigrums du kartus

LRT televizijoje vykstančių rinkiminių debatų vedėjas Edmundas Jakilaitis DELFI sakė, kad LRT eteryje kandidatai į prezidentus susigrums jau šią savaitę. Vyriausioji rinkimų komisija yra patvirtinusi dvejus debatų raundus, kurie truks po vieną valandą 45 minutes.

Jau šį ketvirtadienį bus kalbama apie vidaus politiką. Šių debatų metu bus paliestos ekonomikos, teisingumo, socialinių reikalų, kovos su korupcija, šalies politinės situacijos temos. Antroje laidoje, kuri numatyta gegužės 22-ąją, bus kalbama apie užsienio politiką, taip pat diskutuojama saugumo ir energetikos klausimais.