Tai šeštadienį okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonijoje prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Pagerbiame okupacijos ir genocido aukas, prisimename Lietuvos žmones naikinusias sovietmečio represijas, tačiau kartu viliamės daugiau niekada neprarasti laisvės.

Tikimės, kad šiandieniniame pasaulyje ji išliks kaip svarbiausia ir neginčijama vertybė“, - pažymėjo Prezidentė. Tačiau ji pastebėjo, kad vis dėlto istorija linkusi kartotis.

„Jeigu manome, jog okupacija ir ginklų žvanginimas yra praėjusį amžių menančios sąvokos, šių metų įvykiai Ukrainoje mums primena, kad laisvė nėra duotybė. Kad vis dar yra jėgų, trokštančių užvaldyti, sugriauti, sumenkinti. Todėl šiandien laisvės kaina įgyja dar didesnę vertę, o žodžiai „branginkime laisvę“ kiekvieno iš mūsų širdyje turi suskambėti naujai“, - sakė šalies vadovė.

„Sausio 13-ąją prie širdies įsisegėme neužmirštuolės žiedą, liudydami, kad prisimename, kodėl esame laisvi. Birželio 14-oji taip pat yra diena, kurios negalime pamiršti“, - sakė D. Grybauskaitė. Ši diena, pasak prezidentės, išliks mūsų atmintyje, jei žinosime ir saugosime savos tautos ir valstybės istoriją.

„Kol į misijas Sibire su užsidegimu veršis jaunimas, kol moksleivių piešiniuose bus ryški atminties tema, kol saugosime savo kalbą ir kultūrą, tol būsime atsparūs bandymams mus nutautinti, išgąsdinti ir supriešinti“, - pabrėžė prezidentė.

Ji ragino, pagerbiant sovietinio teroro aukas, susitelkti, būti vieningiems ir branginti savąją laisvę ir vienas kitą.

D. Grybauskaitė Gedulo ir vilties dienos proga pagerbė masinių trėmimų aukas, taip pat dalyvavo iškilmingame minėjime Seime ir vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje.

Nuo 1941 metų birželio 14 dieną prasidėjusių masinių Lietuvos gyventojų trėmimų į Sibirą iš Lietuvos išvežta daugiau kaip 280 tūkstančių mūsų šalies gyventojų. Istorinių šaltinių teigimu, bolševikai iš Lietuvos buvo suplanavę išvežti daugiau kaip 700 tūkstančių žmonių.