Darbo vizito Suomijoje besilankanti Lietuvos vadovė su šios šalies Prezidente aptarė Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo klausimus, teigiama Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Suomija šiais metais vadovauja aštuonių Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) bendradarbiavimui, o Lietuva šį vadovavimą perima kitais metais. Lietuva, kitos Baltijos valstybės ir Skandinavijos šalys taip pat intensyviai bendradarbiauja gindamos regiono interesus ES, NATO, ESBO ir kitose tarptautinėse organizacijose.

Pasak Prezidentės D. Grybauskaitės, tarp svarbiausių prioritetų kitais metais - bendradarbiavimo saugumo srityje stiprinimas: Šiaurės ir Baltijos šalių sienų apsauga, glaudesnis bendradarbiavimas Baltijos jūros aplinkosaugos, kibernetinio ir energetinio saugumo srityse, tam išnaudojant Vilniuje sukurtą energetinio saugumo centrą.

Vienas sparčiausiai besivystančių ES Šiaurės ir Baltijos regionas, D. Grybauskaitės teigimu, yra dinamiška jėga, stiprinanti ekonominį stabilumą, augimą, atsakingą fiskalinę politiką, skatinanti inovacijų diegimą ir pažangą.

Šiaurės ir Baltijos regionas vienas pirmųjų Europoje pradės kurti vieningą informacinę erdvę ir skaitmeninę rinką, kuri paspartins elektroninius atsiskaitymus, sustiprins informacinius mainu s ir padidins informacijos prieinamumą.

Lietuvos ir Suomijos valstybių vadovių teigimu, švarios ir saugios Baltijos jūros išsaugojimas ateities kartoms yra visų aplink ją esančių valstybių įsipareigojimas. Dar praėjusiais metais Helsinkyje vykusiame viršūnių susitikime (Baltic Sea Action) buvo sutarta dėl konkrečių priemonių, kurias privalo įgyvendinti visos aplink jūrą esančios valstybės.