Šią sutartį sausio 17 dieną pasirašė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall. Ji įsigalios po ratifikavimo.

„Pasak prezidentės, valstybės saugumui tai itin svarbus dokumentas, apibrėžiantis JAV karių teisinį statusą ir technikos jurisdikciją Lietuvoje. (...) Valstybės vadovės teigimu, bendra Lietuvos ir JAV sutartis palengvins sąjungininkų kariams įgyvendinti atgrasymo priemones ir padės sustiprinti NATO rytinio flango gynybą“, – rašoma pranešime.

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, amerikiečiams suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Analogiškas bendradarbiavimo sutartis su JAV 2017 metais taip pat pasirašė Latvija ir Estija.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje rengiami JAV iniciatyva. Jos apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą.

Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados.