„Džiaugiuosi, kad toks susitikimas įvyks, galėsime padiskutuoti, aptarti prioritetus“, - BNS sakė komiteto vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė.

Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė šią savaitę akcentavo pokyčių ir lankstumo darbo rinkoje reikalingumą, bet pabrėžė, kad priimant socialinį modelį, radikalių sprendimų reikėtų vengti.

Parlamentarai su šalies vadove taip pat aptars, kokios teisinės priemonės padėtų užtikrinti žmonių socialinį saugumą, mažinti smurtą, patyčias ir skurdą šalyje. Prezidentė yra pabrėžusi, kad iki Seimo rinkimų būtina priimti socialinės atskirties mažinimui svarbius sprendimus bei sukurti vieningą ir efektyvią vaiko teisių apsaugą šalyje.

Lietuvos vaikai yra pažeidžiamiausia socialinė grupė - juos labiausiai paliečia ne tik skurdas, bet ir smurtas, nesaugi aplinka. Ofcialiais duomenimis, per metus nuo smurto nukentėjo 1,2 tūkst. vaikų, dar 32 vaikai ir paaugliai nusižudė, o patyčių mastas Lietuvoje - vienas didžiausių tarp ES šalių.

Lietuvoje pernai žemiau skurdo rizikos ribos gyveno apie 560 tūkst. asmenų. Skurdo rizikoje dažniausiai atsiduria bedarbiai - 62,6 proc., vaikai iki 18 metų - 23,5 proc., senatvės pensininkai - 22 procentai.

Dėl naujos redakcijos Darbo kodekso Socialinių reikalų ir darbo komitete svarstymai eina į pabaigą, komitetas jau pradėjo nagrinėti įstatymų projektus dėl užimtumo sistemos pertvarkos, bedarbio išmokų ilgesnio mokėjimo, o taip pat dėl fondo, iš kurio būtų mokamos išmokos darbdavio iniciatyva atleistiems darbuotojams, steigimo.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė anksčiau yra pareiškusi, kad įstatymų nepriėmus iki sausio vidurio, pavasarį tai padaryti bus sudėtinga. Pavasario sesija pradedama kovo 10 dieną.