Pasak šalies vadovės, šios pataisos reikalingos, kad žmonės galėtų greičiau gauti medicininę paslaugą ir būtų trumpesnės eilės, pacientai pas medikus galėtų užsirašyti internetu, ko kai kur padaryti negalima.

„Na, o ar šis įstatymas viską išspręs? Turbūt ne, nes dažniausiai vien įstatymų neužtenka. Reikia dar ir politinio nuovokumo, noro, poįstatyminių aktų, kad visa sistema veiktų tvarkingai. Žinoma, kad tai būtų tik vienas žingsnis į didelio darbo pradžią, bet tam reikia ir noro, ir pasitikėjimo vieni kitais“, – interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

„Dabar matome daug nusistatymų prieš, diskusijų ir kritikos, bet, be jokios abejonės, tai dažniausiai daro tie, kurie šiaip nieko nedarė ir daryti nenori, o geriausia (jiems, – ELTA) – kad jų neliestų, neverstų geriau dirbti. Turbūt įvardyčiau tokią bendrą reakciją.

Bet labai norėčiau tikėti, kad problemos visiems yra labai svarbios, apimančios labai didelę mūsų žmonių dalį, kad būtent tai turėtų priversti politikus atsakingiau žiūrėti į šį įstatymą – kaip į pirmą svarbų žingsnį, didelio darbo pradžią. Todėl labai tikiuosi, kad po truputėlį, mažais žingsneliais žengdami (kaip ir su globos namais), pradėsime kartu su politikais, Seimu kažką (šioje srityje, – ELTA) tvarkyti“, – pridūrė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, tokie įstatymai veikia Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Suomijoje, Skandinavijoje, šiose valstybėse galioja eilių sudarymo terminai, labai aiškiai išreikšta atsakomybė, taip pat yra ir nuobaudos už pavėluotą arba nekokybiškai žmogui suteiktą paslaugą, gydymo įstaigos reitinguojamos.

„Visi šie dalykai jau egzistuoja, jau yra iš ko mokytis. Galime pasimokyti iš tokių šalių, reikia tiesiog noro išdrįsti. Na ir visų laukia sunkus darbas“, – tikino D. Grybauskaitė.

ELTA primena, kad Prezidentė D. Grybauskaitė Seimui yra pateikusi Sveikatos priežiūros įstaigos įstatymų pataisas, kuriomis siekiama nustatyti realiai įgyvendinamus maksimalius terminus, per kuriuos pacientui turi būti suteiktos gydymo paslaugos.

Įstatymo pataisomis taip pat siekiama numatyti sankcijas už terminų nesilaikymą, įvesti viešųjų gydymo įstaigų veiklos vertinimo sistemą ir viešą reitingavimą. Nors terminai dėl paslaugų suteikimo jau yra numatyti, gydymo įstaigos jų nesilaiko, nes už tai nenumatytos jokios sankcijos.

Remiantis Prezidentės pataisomis, skubi medicininė pagalba pacientui turės būti suteikta per 24 valandas, šeimos gydytojo konsultacija – per 7 dienas, gydytojo specialisto konsultacija – 30 dienų, ypač brangūs ir sudėtingi medicininiai tyrimai, pavyzdžiui, magnetinis rezonansas, turės būti atliktas per 30 dienų, o planinė pagalba stacionare – per 60 dienų.

Terminų nesilaikančios gydymo įstaigos už pažeistus terminus negaus apmokėjimo už suteiktas paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Remiantis Prezidentės pataisomis, gydymo įstaigos būtų vertinamos pagal 15 kriterijų, įskaitant metinius finansinius rezultatus, pacientų skundus dėl suteiktų paslaugų ir laukimo eiles. Šalies vidurkį viršijančios gydymo įstaigos už gerus rezultatus kasmet bus skatinamos finansiškai, tuo tarpu prastus rezultatus rodančios įstaigos privalės sudaryti veiklos gerinimo planus – jų neįgyvendinus grės sankcijos.

Valstybinių įstaigų vertinimo rodikliai bus skelbiami viešai, o didelės ir mažos gydymo įstaigos bei poliklinikos bus reitinguojamos atskirai, objektyviai palyginamais kriterijais.

Jei įstatymui pritars Seimas, jis įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d., o pirmosios sankcijos gydymo įstaigoms būtų pradėtos taikyti ne anksčiau kaip 2018 metais.