„Sprendimas buvo toks, kad komplektuoti kariuomenę reikia šiemet ir kitąmet, tai yra skubiai užbaigti komplektavimą, o su profesionalais tai galime padaryti tik apie 2020-2021 metus. Tai pirma užduotis. Antra - šauktiniai dvigubai pigiau kainuoja - apie 9 tūkst. eurų per metus, kai profesionalai - apie 18 tūkst. eurų per metus“, - ketvirtadienį Lietuvos radijui sakė valstybės vadovė. 

Be to, anot jos, po devynių mėnesių šauktiniai taps parengtu rezervu.

„O dabar aktyvaus ir galutinai paruošto rezervo, kaip ir minėjo kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas, turime tik apie 2,5 tūkstančio“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Taigi, šie trys uždaviniai ir yra neatidėliotini ir juos galime spręsti tik laikinai, penkeriems metams atstačius šauktinių kariuomenę. Todėl mūsų penkerių metų laikotarpio kariuomenė taps mišria, kokia
yra ir mūsų regione daugelyje valstybių“, - teigė ji.

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad mišrią - šauktinių ir profesionalų - kariuomenę turi Suomija, Estija, Danija, Norvegija.

„Panašaus dydžio valstybės išlaiko mišrią kariuomenę, nes taip yra ir pigiau, ir išlaikomas sugebėjimas užtikrinti apginamumą“, - sakė D.Grybauskaitė.

Ji pažymėjo, kad šauktinių kariuomenės grąžinimui pritarė visi penki Valstybės gynimo tarybos nariai - prezidentė, premjeras, Seimo pirmininkė, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.

Valstybės gynimo taryba antradienį pranešė, kad siūlo kasmet į devynių mėnesių trukmės mokymus būtų pakviečiama apie 3,5 tūkst. jaunuolių. Tokius planus dar turės patvirtinti Seimas.

Premjeras: moterys kariuomenėje laukiamos kaip savanorės

Premjeras Algirdas Butkevičius nepalaiko idėjos į kariuomenę atlikti privalomosios tarnybos šaukti ir moteris, tačiau teigia, kad karėms savanorėms krašto apsaugos sistemos durys visada atviros.

Vytautas Jonas Žukas, Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius, Loreta Graužinienė
„Jeigu jos pačios nori. Tai nėra uždrausta, bet prievartiniu būdu – ne. Aš pasisakau, kad moterų prievartiniu būdu tikrai nereikia šaukti į armiją“, – sakė A. Butkevičius.

Ministras Pirmininkas pabrėžia, kad yra profesionalios kariuomenės šalininkas, todėl sprendimas grąžinti privalomąją karo prievolę būtų taikomas tik penkerius metus, atsižvelgiant į esamą geopolitinę padėtį ir profesionalių karių trūkumą.

Pasak A. Butkevičiaus, šauktinius rinktis atsitiktiniu būdu verčia anksčiau susiklosčiusi jaunuolių išsisukinėjimo praktika, kada nuo privalomosios tarnybos buvo bandoma išsipirkti nesąžiningai gautomis medicininėmis pažymomis ar kitomis priemonėmis.

„Buvo labai aiškiai pasakyta kariuomenės vadui ir krašto apsaugos ministrui, kad tokie dalykai yra netoleruotini“, – „Žinių radijuje“ antradienį vykusį Valstybės gynimo tarybos posėdį komentavo A. Butkevičius.

Jeigu Valstybės gynimo tarybos sprendimui sugrąžinti šauktinių kariuomenę pritars Seimas, šiemet į karinius mokymus numatoma pakviesti iš viso 3,5 tūkst. šauktinių. Pirmenybė bus teikiama savanoriams, vėliau atsitiktiniu būdu bus atrenkami jaunuoliai nuo 19 iki 26 metų imtinai, taip pat aukštųjų mokyklų absolventai vyrai iki 38 metų imtinai.