Sekmadienį interviu LRT radijui šalies vadovė sakė, kad lietuvių skrydis yra simbolinis.

"Manau, kad labai daug simbolizmo šiame istoriniame fakte yra, kuriame mes galime pasisemti ir drąsos, ir ryžto, o svarbiausia pareigos Tėvynei supratimo, nes S. Darius ir S. Girėnas šį skrydį iš Amerikos į Lietuvą vadino savo pareiga Tėvynei, parodyti, kad be jokių įrangų, faktiškai aklai galima padaryti labai daug ir kad žmogus ir jo galimybės yra tikrai beribės, ypač jei jis galvoja apie Tėvynę, apie pareigą Tėvynei", - sakė šalies vadovė.

Pasak prezidentės, S. Darius ir S. Girėnas nugalėjo ne tik Atlantą, bet visam pasauliui pasakė, kas yra Lietuva, jog lietuviai daug gali, tai gražus istorijos pavyzdys.

"Manyčiau, kad tai yra simbolinis mūsų istorijos reiškinys, iš kurio turime semtis iki šiol visko, ko mums tikrai pritrūksta, ir mūsų žmonėms yra atrama ir pavyzdys", - kalbėjo Lietuvos vadovė.

Prezidentės teigimu, vieni pirmųjų perskridę Atlanto vandenyną ir taip nutiesę tiltą iš Europos į Ameriką, mūsų lakūnai kartu sujungė ir viso pasaulio lietuvius.

"Atlanto nugalėtojų žygdarbis mažą tautą pavertė didele tauta. Narsių lakūnų skrydžio atminimas amžinai jungs mūsų šalies istoriją su jos dabartimi ir ateitimi. Linkiu, kad šis istorinis įvykis įkvėptų Lietuvą imtis ją garsinančių žygių", - Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė.

"Nedideliu lėktuvu įveikę Atlanto vandenyną ir patekę į aviacijos istoriją, prieš 80 metų S. Darius ir S. Girėnas visam pasauliui pranešė apie Lietuvą. Prezidentės teigimu, "Lituanicos" skrydis buvo drąsos, atsidavimo ir meilės Tėvynei išraiška.

Prezidentė D. Grybauskaitė sekmadienį su darbo vizitu vieši Lenkijoje, kur dalyvauja Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-ųjų metinių minėjime.

Lietuvos vadovė dalyvaus šv. Mišiose Šv. Jokūbo katedroje Ščecine ir padės vainiką prie S. Dariaus ir S. Girėno atminimo lentos katedros koplyčioje.

Vėliau prezidentė dalyvaus minėjimo ceremonijoje lakūnų žūties vietoje - Pščelnike. Čia šalies vadovė padės gėlių vainiką prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo, įteiks padėkos raštus lakūnų atminimą puoselėjantiems Lenkijos piliečiams ir išlydės tradicinio bėgimo "Soldinas-Kaunas" dalyvius.

Lietuvos vadovė taip pat apsilankys Pščelnike įsikūrusiame S. Dariaus ir S. Girėno muziejuje.