„Bent jau dabar girdime vienašališką pasiūlymą ir ultimatumą, bet ne taikos pasiūlymą“, - britų televizijai BBC sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė taip pat pareiškė, kad prieš Kijevą kovojančius asmenis derėtų vadinti Rusijos kariuomenės remiamais nusikaltėliais.

„Kai kalbame apie sukilėlius - iš tiesų tai nėra sukilėliai. Tai atvira Rusijos agresija Ukrainos teritorijoje“, - sakė Lietuvos prezidentė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šią savaitę pristatė septynių žingsnių taikos planą, kuriame numatytas Ukrainos kariuomenės pajėgų atitraukimas nuo rytinių šalies miestų, apsikeitimas belaisviais ir humanitarinio koridoriaus pabėgėliams bei humanitariniams kroviniams sudarymas.

Maskva neigia siunčianti savo pajėgas į Ukrainą, tačiau NATO sako, kad toje šalyje veikia per 1000 Rusijos karių. Vakarai kaltina Maskvą siekiant sukurti dar vieną „įšaldytą konfliktą“, ir taip užsitikrinti savo įtaką Ukrainoje.

Saugumo priemonės turi atitikti grėsmes ir iššūkius

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės vertinimu, NATO Aljanso narės supranta, kad sąjungininkių saugumo užtikrinimas turi būti patobulintas, tačiau pažymi, kad šis darbas turi vykti nuolatos, kad būtų tinkamai atsakyta į kylančius iššūkius.

„Aš manau, kad bent jau dabar mes esame patenkinti, jog NATO narės ir NATO supranta, kad bent jau jos pačios sąjungininkių apsauga turi būti patobulinta. Tai yra visą laiką atnaujinama, tas vyksta ir tai yra gerai. (...) Greičiausiai mums reikės tai daryti visą laiką, žvelgiant į kintančius iššūkius ir grėsmes“, – sakė D. Grybauskaitė interviu „BBC World News“ Velse, kur vyksta NATO viršūnių susitikimas.

Šalies vadovė pažymėjo, kad yra reikalingas visas spektras priemonių saugumui užtikrinti, o kokia forma tai bus padaryta, pasak D. Grybauskaitės, nėra taip svarbu.

„Naujos iniciatyvos dėl greito atsako pajėgų yra labai gerai, gynybos planai yra labai gerai, įrangos išdėstymas yra būtinas, nuolatos vyksta pratybos, tai padidino karių skaičių mūsų teritorijose“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Kalbėdama apie kylančias grėsmes, prezidentė pažymėjo, kad „jei Rusija arba jos agresija nebus sustabdyta Ukrainoje, anksčiau ar vėliau susidursime su realiu agresoriumi šalia mūsų sienų“.

„Štai kodėl mes turime būti ne tik pasirengę iššūkiams užtikrinant saugumą ir visą reikalingą pagalbą ir paramą Ukrainai, tačiau kartu reikia suprasti, kad bet koks elgesys, kai bandome nematyti, kas vyksta, arba išvengti iššūkio ir atsakomybės, greitai priverstų su tuo susidurti prie savo sienų“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, šiandien Ukraina išties kovoja ne tik už savo saugumą taiką ir teritoriją, „bet ji kovoja vietoj mūsų ir už mus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (805)