Trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremoniją atliko Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa ir Lietuvos kariuomenės orkestras. Rikiuotėje taip pat dalyvavo Lietuvos NATO sąjungininkų, šiuo metu Lietuvoje dislokuotų Jungtinių Amerikos Valstijų karių būrys.

Susirinkusiems svečiams ir miestiečiams sveikinimo kalbą sakiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad šiandien Lietuvai vėl reikia didvyrių dvasios.

Vasario 16-oji visada ypatinga diena, ji mums primena griuvėsius, iš kurių buvo atstatyta mūsų valstybė, ir jos pamatus, kurie niekada nebuvo sugriauti, mūsų lietuvišką dvasią. Ši diena mums primena ir apie išskirtinę dvasią, kurios reikėjo Lietuvai praėjusio amžiaus pradžioje, pakilusiai vaduotis iš imperinės Rusijos gniaužtų. Šiandien mums ir vėl reikia tos pačios didvyrių dvasios ir tos pačios drąsos, kad išsaugotume viską, ką esame pasiekę, kad galėtume toliau kurti ir stiprinti savo valstybę, kad Vilnius visada būtų Lietuvos širdis, o Klaipėda - Lietuvos jūriniai vartai, kad niekas nesikėsintų nė į vieną mūsų žemės pėdą", - kalbėjo prezidentė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė tvirtino, kad pelnytai galime didžiuotis savo valstybe, kurią prieš šimtmetį pasaulis jau buvo spėjęs pamiršti ir nelabai skubėjo prisiminti.

„Dabar Lietuva - lygiateisė garbingų valstybių partnerė. Mūsų balsą ne tik girdi, bet į jį įsiklauso dėl ypatingos mūsų patirties. Žinome, ką reiškia netekti savo žemės, prarasti namus ir artimuosius. Mus mėgino nutildyti, atimti gimtąją kalbą, suskaldyti, tačiau mūsų tauta sugebėjo atsitiesti, laisvės kovose ir vienybėje atsiremdama į didingą istoriją ir kultūrą. Esame vėl savarankiški, bet nesame vieni. Mus vertina ir saugo“, - kalbėjo prezidentė.

„Būkime mylintys, rūpestingi ir visada pasirengę ją puoselėti ir saugoti, o jeigu reikės - ir ginti“, - ragino prezidentė.

Tradicinėje ceremonijoje pirmadienio vidurdienį dalyvavo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius su žmona Janina, prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, diplomatai, Vyriausybės ir Seimo nariai, Europos Parlamento nariai, Lietuvos kariuomenės vadovybė, užsienio šalių gynybos korpuso atstovai, visuomeninės organizacijos, vilniečiai ir miesto svečiai.

Šventės metu nuaidėjo Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos karių iššautos salvės. Jos buvo skirtos Lietuvos Nepriklausomybei, Lietuvos valstybės patriarchams, Baltijos valstybių vienybei. Susirinkusius pasveikino keturi NATO naikintuvai.

Po vėliavų pakėlimo ceremonijos vyks šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje , tradicinis Vasario 16-osios minėjimas prie Nepriklausomybės Akto signatarų namų Vilniuje.

Vilniečiai ir miesto svečiai Vasario 16-osios vakarą kviečiami pabūti prie laužų, kurie bus uždegti Gedimino prospekte - 16 simbolinių laužų suliepsnos nuo Katedros iki Vinco Kudirkos aikštės.

Lietuvos Taryba, vadovaujama daktaro Jono Basanavičiaus, 1918 m. vasario 16 dieną Vilniuje pasirašė Nepriklausomybės Aktą ir paskelbė atkurianti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniumi.