Lietuvos vadovės teigimu, Birželio 14-oji atveda į akistatą su skaudžia praeitimi, kuri niekada neišsitrins, nes ji - ir žmonių, ir valstybės atmintyje.

"Istorija palieka faktų, liudijimų, galimybių interpretuoti. Tačiau šiandien, stovėdami čia ir prisimindami okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukas, mes visi privalome liudyti tiesą, net jeigu ji kažkam atrodo nepatogi ir nereikalinga", - sostinės Aukų gatvėje vykusioje okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonijoje sakė prezidentė.

Tik tiesa ir atvirumas, pasak šalies vadovės, gali padėti išvengti manipuliavimo istorija, atremti informacinio saugumo grėsmes, sustiprinti pasitikėjimą vieni kitais ir savo valstybe.

Per visą tremčių laikotarpį iš Lietuvos išvežta daugiau kaip 280 tūkstančių žmonių.

"Tai buvo konkretūs žmonės, išplėšti iš savo šeimų, namų, sukišti į vagonus ir pasmerkti mirčiai. Tačiau šie žmonės visomis išgalėmis laikėsi įsitvėrę gyvybės - buvo kartu, dalijosi paskutiniu kąsniu, troško sugrįžti į Lietuvą ir padėti jai prisikelti", - sakė šalies vadovė.

"Birželis visada mums liks ir vilnies mėnesiu. Ką tik paminėjome viltį laisvai gyventi dovanojusio Sąjūdžio 25-metį. Šiandien prisimename tuos, kuriems viltis padėjo išgyventi nežmoniškas sąlygas tremtyje, lageriuose ir kėlimuose. Todėl šiandien mes visi turime stengtis ir dėl kiekvieno iš mūsų, ir dėl tiesos laisvės. Stengtis, kad niekas jos neuždarytų į kalėjimą. Esame kone vieninteliai iš buvusių sovietinių valstybių, kuri masiškai ir viešai nepabijojo ir pradėjo skelbti KGB dokumentus. Taigi tik tiesa ir atvirumas gali padėti išvengti istorijos manipuliavimo pagundų arba atremti informacinio saugumo grėsmes ir iššūkius", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat dalyvo minėjime Seime ir valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje prie parlamento.

Lietuvoje penktadienį ir šeštadienį vyksta Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimo renginiai, skirti tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti.

1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga, sulaužydama tarptautines sutartis, okupavo Lietuvą. 1941 metų birželio 14-osios naktį prasidėjo pirmasis masinis Lietuvos gyventojų trėmimas.