Portugalijos vadovas atvyko aplankyti Lietuvoje dislokuotų savo šalies karių. Jis lydimas Lietuvos ir Portugalijos gynybos ministrų ir kariuomenės vadų, lankysis Tauragėje, kur dislokuoti Portugalijos rotacinių pajėgų kariai.

Prezidentės teigimu, nors nutolusi geografiškai, Portugalija yra artima Lietuvai savo ryžtu ir tvirtu įsipareigojimu NATO kolektyvinei gynybai. Mūsų šalyje besirotuojantys Portugalijos kariai - Aljanso vienybės pavyzdys, padedantis užtikrinti mūsų šalies ir viso regiono saugumą.

Vykdydama NATO saugumo užtikrinimo priemones, Portugalija jau trečią kartą į Lietuvą atsiuntė rotacines karines pajėgas bei techniką. Ji taip pat jau tris kartus vykdė oro policijos misiją Baltijos šalyse ir ketina ją vėl vykdyti 2018 metais. Portugalijos kariai aktyviai dalyvauja Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse karinėse pratybose, yra atsiuntusi karių į NATO pajėgų integravimo vadavietę Lietuvoje. Baltijos jūroje saugumą padeda užtikrinti Portugalijos laivai.

Pasak Prezidentės, Lietuva ir Portugalija labai panašiai supranta ES energetinę politiką. Tiek Portugalija, tiek Lietuva yra pasistačiusios Suskystintųjų gamtinių dujų terminalus, kurie prisideda prie energetinių išteklių diversifikavimo visoje ES. Jaučiame ir Portugalijos supratimą bei tvirtą palaikymą mūsų pozicijai dėl Astravo atominės elektrinės keliamų grėsmių.

Lietuvos ir Portugalijos vadovai taip pat aptarė glaudesnį ES bendradarbiavimą gynybos srityje, atsaką į migracijos iššūkius, derybų dėl „Brexit“ eigą, kitus svarbiausius europinės darbotvarkės klausimus.

Susitikime apsvarstytas ir dvišalių ryšių stiprinimas. Portugalija yra artima Lietuvos žmonėms. Tai - viena populiariausių valstybių, kurią renkasi „Erasmus“ studijų mainų programoje dalyvaujantys Lietuvos studentai bei dėstytojai. Lietuvos kino kūrėjai dalyvauja Portugalijos kino renginiuose. Daug potencialo turi ir Lietuvos bei Portugalijos ekonominis bendradarbiavimas, ypač maisto, chemijos pramonės, aukštųjų technologijų srityse.

Po Prezidentų susitikimo Kauno įgulos karininkų ramovėje Portugalijos vadovas aplankys Tauragėje dislokuotus savo šalies karius.

Portugalijos karių kontingentas, įsikūręs Tauragėje dislokuotame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotajame pėstininkų batalione, kartu su bataliono kariais dalyvauja Lietuvoje rengiamose nacionalinėse ir tarptautinėse pratybose. Tai jau trečias kartas, kai Portugalija siunčia savo karius kelių mėnesių pratybų laikotarpiui Lietuvoje.

Lietuvoje nuo šių metų gegužės keturių mėnesių laikotarpiui bendroms pratyboms su Lietuvos kariais dislokuoti apie 100 Portugalijos rotacinių pajėgų karių su savo kovine technika.

Ši šalis taip pat dalyvauja Baltijos šalių oro policijos misijoje, yra atsiuntusi karius į NATO vadavietę Vilniuje.