Renginį pirmadienį organizavo Užsienio reikalų ministerija.

Dėkodama už atsakingą ir profesionalų darbą Prezidentė simboliniais Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atminimo ženklais apdovanojo pirmininkavimo komandos narius.

"Pirmininkavimas ES Tarybai - didelis iššūkis ir istorinė galimybė Lietuvai. Mes ne tik sėkmingai atlikome mums patikėtus darbus, bet ir įrodėme, kad galime prisiimti atsakomybę už visai Europai svarbius klausimus. Kad mokame susitelkti patys ir bendriems tikslams sutelkti visas 28 ES partneres. Įrodėme, kad Lietuva yra atsakinga, patikima ir garbinga šalis. Tai visos pirmininkavimo komandos ir visų Lietuvos žmonių bendras nuopelnas", - sakė Prezidentė.

Lietuvos pirmininkavimo metu iš viso priimtas 251 svarbus ES teisės aktas ir pasiekta pažanga dėl dar 114 iniciatyvų. Tai 2,5 karto didesnis nei paprastai darbo krūvis, kuris Lietuvai teko dėl einančių į pabaigą Europos Parlamento ir Europos Komisijos kadencijų. Nepaisant įtemptos darbotvarkės, išorinių trukdžių, Lietuva sėkmingai atliko jai patikėtas užduotis ir užtikrino sklandų ES Tarybos darbą.

Svarbiausiais Lietuvos pirmininkavimo rezultatais Prezidentė įvardino pasiektą politinį sutarimą su Europos Parlamentu dėl 2014-2020 m. ES biudžeto, susitarimus dėl tolesnio Bankų sąjungos kūrimo ir Vilniaus viršūnių susitikimą, kuris paskatino istorinius pokyčius Ukrainoje ir dar labiau suartino Rytų partnerystės šalis su Europa.

Prezidentės teigimu, tai labai svarbūs žingsniai, kurie padės užtikrinti ES ekonomikos augimą ir žmonių gerovę, leis efektyviai spręsti nedarbo problemas, atkurs Europos finansinį stabilumą ir didins ES konkurencingumą pasaulyje. O parafuotos ES asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija bei kiti svarbūs susitarimai sustiprins Rytų partnerystės šalių demokratinę raidą ir padės užtikrinti stabilesnę bei saugesnę kaimynystę.

ES ekonomikos konkurencingumui labai svarbu, jog pirmą kartą daugiamečiame ES biudžete numatytas finansavimas strateginiams energetikos projektams įgyvendinti ir sudarytas europinės reikšmės projektų sąrašas. Europos mastu tai reikšmingas žingsnis kuriant bendrą vidaus energetikos rinką, kuri užtikrins žemesnes energijos kainas ES vartotojams. Į šį sąrašą pateko 6 Lietuvos projektai, kurie padės užtikrinti šalies energetinį savarankiškumą.

Per Lietuvos pirmininkavimą pasiekta pažanga ir derybose dėl laisvosios prekybos sutarčių su strateginėmis ES partnerėmis - pradėtos derybos su JAV ir užbaigtos su Kanada. Gautas mandatas deryboms dėl investicijų apsaugos su Kinija.

Pirmininkavimas ES Tarybai taip pat buvo puiki galimybė garsinti Lietuvą pasaulyje. Mūsų šalį aplankė per 30 tūkst. užsienio svečių, apie Lietuvos pirmininkavimą rašė 1800 žurnalistų iš viso pasaulio. Lietuvos Prezidentė davė daugiau nei pusšimtį interviu užsienio žurnalistams, įvairiose ES šalyse įvyko 500 Lietuvos kultūrinių renginių.

Kitą kartą Lietuva ES Tarybai pirmininkaus po 14 metų.