„Į Lietuvą jau šiemet atplauks mūsų energetinio savarankiškumo garantas - Suskystintų gamtinių dujų terminalas. Šis geopolitinis projektas yra istorinių permainų mūsų šalies energetikos sistemoje rezultatas“, - rašoma trečiadienį viešai pateiktoje ataskaitoje.

Joje taip pat pabrėžiama, kad jau 2015 metų pabaigoje elektrą Lietuva galės pirkti iš Skandinavijos šalių ir Lenkijos, kitąmet galutinai įsijungsime į „Nord Pool" sistemą.

Dar vienas nuveiktas darbas energetikoje - dujų vamzdžiai tapo Lietuvos nuosavybe.

Prezidentė tvirtina, kad pavyko apriboti oligarchų ir monopolijų piktnaudžiavimą: „išardytas neskaidrus LEO darinys ir valstybei sugrąžinta turto už beveik 3 mlrd. litų“, užkirstas kelias monopoliui atliekų ir sąvartynų tvarkymo versle, neleista monopolizuoti biokuro rinkos ir kainų.

Ataskaitoje teigiama, kad nuo 2009-ųjų Lietuvos ekonomikos augimas buvo vienas didžiausių Europos Sąjungoje, sumažėjo emigracijos mastai, Lietuva patenka į patraukliausių šalių pasaulyje pagal verslo aplinką dvidešimtuką.

Tarp ataskaitoje nurodomų svarbiausių D.Grybauskaitės darbų - kova su neteisėtu praturtėjimu. Įsigaliojus valstybės vadovės rengtoms Baudžiamojo kodekso pataisoms, teismams perduota daugiau nei 30 baudžiamųjų bylų, iš viso pradėti 159 ikiteisminiai tyrimai. Teisėsaugos nustatyta neteisėto praturtėjimo vertė - daugiau kaip 11 mln. litų.

„Prasidėjo realus apsivalymas policijos sistemoje. (...) Per trejus metus išaiškinta per 150 korumpuotų ar aplaidžiai dirbančių pareigūnų“, - rašoma ataskaitoje.

Kovojant su ES lėšų grobstymu, nuo 2009 metų pradėti 72 ikiteisminiai tyrimai, nustatyta, kad projektų vykdytojai kėsinosi neteisėtai gauti apie 157 mln. litų ES paramos lėšų ir neteisėtai gavo daugiau nei 50 mln. litų ES paramos lėšų.

Tarp savo nuopelnų prezidentė mini ir įvestą teisėsaugos institucijų, teismų vadovų rotaciją.

„Prasidėjo reali teismų pirmininkų rotacija - per nepilnus penkerius metus jau pasikeitė net 86 proc. teismų vadovų. Realiai pradėta įgyvendinti policijos komisariatų vadovų rotacija - per vienerius metus pasikeitė 18 policijos vadovų, iki 2015 metų pabaigos numatoma rotuoti visų 74 policijos komisariatų vadovus“, - rašoma ataskaitoje.

Be to, atkreiptas dėmesys, kad per penkerius metus atleista 14 teisėjo vardą pažeminusių asmenų - tiek pat kiek per visą nepriklausomybės dvidešimtmetį iki 2009 metų.

Anot ataskaitos, proveržis įvyko ir tiriant rezonansines Sausio 13-osios, Medininkų bylas.

Per savo kadenciją D.Grybauskaitė buvo išvykusi 120 vizitų į užsienį. Daugiausia - 33 - kartus lankytasi Belgijoje, dešimt - Lenkijoje, devynis - JAV, po aštuonis - Lenkijoje, Latvijoje ir Vokietijoje. Į Estiją prezidentė buvo nuvykusi tris kartus.

Veto teise prezidentė pasinaudojo Seimui grąžindama 38 įstatymus, pati parlamentui pateikė 60 įstatymų projektų.

D.Grybauskaitė šalies prezidente buvo išrinkta 2009 metų gegužės 17-ąją jau per pirmąjį rinkimų turą, inauguruota liepos 12 dieną.

Dabartinė šalies vadovė siekia antros kadencijos. Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.