Jis turėtų pakeisti Gediminą Griną, kuris VSD vadovavo nuo 2010 m.

47 metų D. Jauniškis Vilnius universitete yra baigęs ekonomikos bakalaurą, Baltijos gynybos koledže Estijoje baigė Jungtinį vadų ir štabo karininkų kursą, o Sausumos pajėgų karo koledže JAV – strateginio lygmens kursus. 2012 m. Vašingtono universitete jam suteiktas strateginių studijų magistro laipsnis.

Naujasis vadovas yra dirbęs Aukščiausios Tarybos apsaugos skyriuje, Vadovybės apsaugos departamente, Ypatingosios paskirties tarnyboje – 1997 m. paskirtas vado pavaduotoju, 2006 m. vadu. 2008 m. D. Jauniškis tapo Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vadu.

D. Jauniškis yra triskart dalyvavęs tarptautinėse misijose Afganistane, apdovanotas įvairiais apdovanojimais.

Antradienį kandidatūra bus pateikta Seimui

Kandidatas į VSD vadovus karininkas D. Jauniškis jau antradienį bus pristatytas Seimui.Pateikimas dėl G. Grinos atleidimo irgi įtrauktas į antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Prezidentės patarėjos teigimu, šalies vadovė iš VSD ir naujojo vadovo prezidentė tikisi „mažiau pasyvaus stebėjimo ir daugiau aktyvumo“.

Rasa Svetikaitė
„Šiandien VSD buvo susiklosčiusi kitokia praktika – ją galima pavadinti grėsmių stebėjimu. Toks kompetencijos supratimas yra akivaizdžiai per siauras, požiūris į kovą su grėsmėmis turi keistis ir naujasis VSD vadovas turės pilnai įgyvendinti Žvalgybos įstatymo uždavinius - ne tik rinkti informaciją apie grėsmes, bet ir imtis atsakomybės jas šalinti. Turime suprasti, kad kontržvalgybos rezultatas yra ne slaptų pažymų skaičius, o konkretūs veiksmai ir išspręstos problemos“, – antradienį Žinių radijui sakė Rasa Svetikaitė.

Ji pabrėžė, kad VSD turi tiek slaptų, tiek viešų instrumentų grėsmių šalinimui ir reikia „atsakomybės nebijančio vadovo, kuris imtųsi šito darbo“.

Tarp reikalavimų, kurie buvo keliami naujajam vadovui, R.Svetikaitė paminėjo lyderystę, aktyvios veiklos organizavimo patirtį, vadovavimą sudėtingomis sąlygomis, žinias apie žvalgybinės veiklos specifiką, politinį neutralumą, asmenines savybes.

L. Graužinienė: kandidatas į VSD vadovus savo profesionalumą įrodė Afganistane

Loreta Graužinienė
Prezidentės siūlomas kandidatas į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus 47 metų karininkas Darius Jauniškis gerai vertinamas tarptautinėje bendruomenėje, savo profesionalumą yra įrodęs ir misijoje Afganistane, sako Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

„Manau, kad tai tikrai didžiulę patirtį turintis žmogus, gerai vertinamas tarptautinėje bendruomenėje, tikrai savo profesionalumą yra įrodęs ir tarnaudamas misijoje Afganistane. Tai yra tikras Lietuvos patriotas“, - apie kandidatą antradienį sakė parlamento vadovė.

Premjeras D. Jauniškį mato ne pirmą kartą

Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius antradienį žurnalistams teigė visokeriopai palaikantis D. Jauniškio kandidatūrą.

Algirdas Butkevičius
„Vertinu teigiamai. Šiandien teko susitikti, pasikalbėti. Aš manau, labai tinkama kandidatūra parinkta“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Paklaustas, ar antradienį pirmąsyk susitiko su kandidatu į VSD vadovus, premjeras neslėpė jau anksčiau susidūręs su D. Jauniškiu ir susidaręs tikrai gerą įspūdį tiek apie jį, tiek apie karininko vadovaujamas pajėgas.

„Teko man atvykti į tam tikras vietoves. Tuo metu kaip tik jisai pademonstravo, ką jie veikia tose pareigose, kur jis dirba dabar. Bet, aišku, niekas tokių atvykimų viešai nerodė ir to nebuvo galima daryti. Gana teigiami atsiliepimai yra jo atžvilgiu, kiek aš esu girdėjęs, ir tarptautinėje aplinkoje“, - užuominomis kalbėjo A. Butkevičius.

A. Paulauskas: jis supranta reikalavimus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas teigia, kad prezidentės siūloma kandidatas į VSD generalinio direktoriaus pareigas D. Jauniškis atrodo patyręs asmuo, kuris geba susidoroti su keliamais uždaviniais.

Artūras Paulauskas
„Kad jis yra aukšto lygio, labai profesionalus kariškis, abejonių nėra. Jis tarnavo labai svarbiam daliny, parodė labai aukštus rezultatus. Jo tarnyba kažkiek siejasi su žvalgyba, net ne kažkiek, o gana daug. Toje tarnyboje žvalgybos funkcija turi būti labai išplėtota. Mes kalbėjome apie bendravimą, prevenciją, viešumą, kiek įmanoma. Jis, matau, supranta tuos reikalavimus, pasiruošęs dirbti“, - sakė A. Paulauskas.

Politikas pabrėžė, kad siūlomas kandidatas yra „malonus ir komunikabilus žmogus“.

„Tikiuosi, kad dvidešimt metų karinės tarnybos neuždėjo ypatingo slaptumo antspaudo arba tokio griežtumo. Aišku, čia kitokie reikalavimai nei Antrojo operatyvinių tarnybų departamentui, tai daugiau visuomeninių ir politinių procesų analizė, stebėjimas, reikalingas ir platesnis požiūris į valstybę ir visuomenę“, - sakė A. Paulauskas.

Remiantis Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymu, krašto apsaugos ministras, vidaus reikalų ministras, krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministerijų viceministrai ir Valstybės saugumo departamento vadovas turi būti tik civiliai asmenys. D. Jauniškis turi pulkininko laipsnį.

Kaip aiškina A. Paulauskas, tapdamas VSD vadovu D. Jauniškis išeis į atsargą ir taps statutiniu valstybės tarnautoju.

Remiantis įstatymais, VSD generalinį direktorių Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra kritikavusi G. Griną ir VSD, kad institucija tik perspėja apie grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui, tačiau nededa pastangų užkirsti joms kelią, neužsiima prevencija.

Politologas: naujojo VSD vadovo darbo sėkmė priklausys nuo gebėjimo bendrauti su politikais ir visuomene

Prezidentei Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu siūlant skirti karininką Darių Jauniškį, didžiausias iššūkis jam bus sėkmingai bendrauti su įstatymus priimančiomis institucijomis, mano Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) vadovas Ramūnas Vilpišauskas.

Ramūnas Vilpišauskas
„Kiek suprantu, būtent įstatymais nustatytos funkcijos ir apribojimai buvo vienas tų veiksnių, į kuriuos referavo ir darbą baigiantis VSD vadovas. Žinoma, vadovas taip pat turi dalyvauti tame (įstatymų pataisų siūlymo) procese ir reikšti savo nuomonę. Tik visada sunku tiksliai iš išorės įvertinti, kiek jo nuomonė susilaukia palaikymo tose institucijose, kurios priima įstatymus, t. y. Seime ir Prezidentūroje“, - BNS sakė R.Vilpišauskas.

Anot jo, sėkmingas bendravimas su minėtomis institucijomis yra itin svarbus ir siekiant pakankamo VSD finansavimo bei teisinio darbo reglamentavimo, o tai esą būtina siekiant įgyvendinti prezidentės iškeltus tikslus - ne tik stebėti grėsmes, bet ir imtis jų šalinimo.
Politologas pripažino, kad daugiau nei dvidešimtmetį krašto apsaugos sistemoje (KAS) dirbantis D.Jauniškis turėtų būti susipažinęs su darbo tokio pobūdžio tarnyboje specifika, suprasti informacijos naudojimo ypatumus.

Tuo metu sklandžiai patvirtinti D.Jauniškio kandidatūrą Seime, R.Vilpišausko manymu, galėtų sutrukdyti nebent tai, jei bus nustatyti kokie nors jo ankstesni ryšiai su politikais.

„Viskas priklausys nuo to, ar bus rasta kokių nors sąsajų su politinėmis partijomis, ar ne, ar prezidentei bei jos komandai pavyks įtikinti, kad tai - nepriklausomas žmogus ir jis atsilaikys prieš galimas įtakas“, - tvirtino TSPMI vadovas.

Jis taip pat sakė, kad karininko skyrimas vadovauti VSD „nėra kažkokia labai nauja praktika“, mat dabartinis kadenciją baigiantis vadovas Gediminas Grina į šias pareigas atėjo prieš tai dvidešimtmetį dirbęs krašto apsaugos sistemoje, laikinai vadovavo Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui prie Krašto apsaugos ministerijos.

Tai, jog iki šiol visuomenei VSD vadovo pavardė nebuvo gerai žinoma, R.Vilpišauskas įvertino kaip privalumą.

„Gali būti privalumas tai, kad mažai kas (apie jį) žinoma. Tik reikia manyti, kad prezidentė įvertino jo darbą dabartinėje darbovietėje, jo bruožus, kurie susiję su dabartine veikla“, - sakė politologas.