Sausio 12-osios vakarą šalia LRT pastato atidengtas memorialas, kurio pagrindinis akcentas – 6 metrų obeliskas, skirtas įamžinti Sausio 13-osios aukų atminimą. Anksčiau šioje vietoje stovėjo 24 mediniai vardiniai kryžiai, skirti Laisvės gynėjams, žuvusiesiems prie TV bokšto, LRT pastato, Medininkuose, keliuose kituose epizoduose 1991-aisiais.

Obelisko, kurio viršuje kabo varpas, idėjos autorius – LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius, atidengdamas memorialą pažymėjo, jog šis paminklas – padėkos ženklas mus apgynusiems žmonėms, ir žmonėms, kurie tą naktį dirbo Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje, ir liko ištikimi savo profesijai ir valstybei.

„Mes esame gana išskirtinė įstaiga demokratinėje Europoje, nes turbūt nėra tokių transliuotojų, kurias svetima kariuomenė užimtų ir tą užėmimą tiesiogiai transliuotų tiek radijas, tiek televizija. Manau, kad mūsų darbuotojų žygdarbis yra išskirtinis pasaulio žurnalistikos istorijoje.

Manęs dažnai klausia, kodėl obelisko viršuje – varpas. Varpas buvo pirmoji žiniasklaidos priemonė, kol dar nebuvo laikraščių, radijo ir televizijos. Varpo pagalba buvo sukviečiami žmonės tam, kad išgirstų žinią – tiek liūdną, tiek džiaugsmingą“, – tikino nacionalinio transliuotojo vadovas.

A. Siaurusevičiaus mintis pratęsė iškilmingame memorialo atidengime dalyvavusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, sakydama, kad varpas – pats tinkamiausias simbolinis ženklas šiems įvykiams pažymėti.

„Varpas pirmas paskelbia, varpas pamini ir prisimena. Kiekvienos kartos atstovui ta naktis ir ta paskutinė žinia, kuri ėjo iš mūsų radijo ir televizijos, atrodė, kad tai – paskutinis ryšys su gyvenimu ir su mūsų valstybe.

Visi buvome neramūs, prilipę prie televizorių ekranų ar prie radijo imtuvų, ir atrodė, kad baigėsi viskas, ir nežinojome, kas kitą minutę bus. Bet žinojome ir tada, ir dabar, kad nugalėti mūsų neįmanoma. Mus galima laikinai okupuoti, mus kartais galima ir nuskriausti, bet mus nugalėti – ne. Todėl, kad kiekvienas mūsų žinome, kas yra laisvė, žinome, kokia jos vertė, ir tai įrodė mūsų žmonės, mūsų tauta per šimtmečius, kiekvieną kartą vis iš naujo ir iš naujo.

O tai reiškia, kad už laisvę reikia kovoti kasdien, neleisti lipti ant galvos. Reikia priminti, kad ji yra neliečiama, kad ji yra mūsų iškovota ir mūsų bus visada. Todėl ir sklindantis žodis iš čia, iš mūsų radijo ir televizijos, laisvas žodis, ir šiandien turi būti apgintas, kad niekas negalėtų į jį kėsintis, kad mūsų žmonės žinotų tiesą. Ir tik su tiesos vėliava galėtų ginti savo valstybę“, – kalbėjo prezidentė.

6 m aukščio obelisko autorius – skulptorius Romualdas Kvintas – viliasi, kad šis simbolis įprasmins 1991 m. įvykių atminimą.

„Mediniai kryžiai, puošę kryžių kalnelį, pradėjo pūti, todėl reikėjo kažko imtis. Pasiūliau keletą variantų ir buvo pasirinktas obeliskas su varpine. Varpas simbolizuos ne tik netektį ir skausmą, bet kartu ir džiaugsmą, iškovotą laisvę, žinią. Tikiuosi, kad šie simboliai įprasmina šių įvykių atminimą, tikiuosi, kad pavyko. Tiesa, pati obelisko vieta dar nėra iki galo sutvarkyta. Dabar yra žiema, ir ne visus darbus buvo galima atlikti, todėl visiškai atminimo vieta bus sutvarkyta pavasarį, kai tai padaryti leis oro sąlygos“, – LRT RADIJO laidai „Lietuvos diena“ pasakojo skulptorius Romualdas Kvintas. 24 mediniai vardiniai kryžiai bus saugomi Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Memoriale taip pat bus informacinė lenta, granitstulpis su žuvusiųjų pavardėmis ir Marcelijaus Martinaičio žodžiais:

Už tuos,
Kuriems džiugiąją valandą išmušė varpas aštuntą,
Ir už tuos, kuriems mirtiną valandą išmušė varpas.