„Matau ne tik sovietų stiliaus, bet netgi Stalino stiliaus grįžimą“, - sakė prezidentė.

„Prieš Antrąjį pasaulinį karą ir po jo Sovietų Sąjunga ir Vokietija žygiavo į kitas šalis argumentuodamos, kad turi apsaugoti ten esančius savo piliečius. Kalba, retorika ir elgesys anuomet buvo labai tapatūs tam, ką girdime ir matome šiandien“, - teigė ji.

Paklausta apie ekonomines sankcijas Rusijai, D.Grybauskaitė teigė, kad tai „priklausys nuo to, kaip vystysis situacija“, o pirmenybę reikia teikti dialogui.

„Turime būti labai atsargūs, negalime perimti Rusijos elgesio. Turėtume remtis mūsų civilizacijos pamatiniais principais ir teikti pirmenybę dialogui“, - sakė D.Grybauskaitė. Jos interviu vertimas paskelbtas prezidentės oficialioje svetainėje.

Į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą atvykusi Lietuvos prezidentė ketvirtadienį perspėjo, kad Krymą okupavusi Rusija mėgina perbraižyti valstybių sienas, o po Ukrainos gali ateiti Moldovos, Baltijos šalių ir Lenkijos eilė.

„Pačiai Europai pirmiausia pagaliau reikia suprasti, kad tai, ką daro dabar Rusija, yra mėginimas perrašyti pokarinį (...) žemėlapį ir sienas. Taigi pirma yra Ukraina, vėliau bus Moldova, o galų gale gali ateiti ir iki Baltijos šalių su Lenkija“, - žurnalistams Briuselyje sakė prezidentė.

D.Grybauskaitės teigimu, Rusija pažeidė tarptautinius susitarimus ir praeitą savaitę vykdydama karines pratybas Karaliaučiaus krašte netoli Lietuvos sienos, ir dėl įsipareigojimų nevykdymo "tampa grėsminga visai Europai".

„Rusija elgiasi visur ne pagal tarptautinius standartus, pažeisdama bet kokius savo tarptautinius įsipareigojimus, o tai reiškia, kad Rusija tampa grėsminga visai Europai“, - sakė ji.

Tai D.Grybauskaitė kalbėjo prieš viršūnių susitikimą, kuriame ES šalių vadovai tarsis dėl pagalbos Ukrainai ir galimų sankcijų Rusijai.

Prieš susitikimą Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) paskelbė, kad Ukrainai planuojama skirti 11 mlrd. eurų per artimiausius porą metų.

Komentuodama papildomų šešių JAV naikintuvių atsiuntimą Baltijos šalių oro policijos misijai sustiprinti, prezidentė teigė, kad „NATO reaguoja greitai ir tinkamai, o Europa dar nesugeba suprasti, kas vyksta'.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (812)