„Reikalingas naujas požiūris, naujas vadovavimo stilius ir gebėjimas prisiimti realią atsakomybę už darbo rezultatus. Stebėtojų nebereikia“, – interviu LRT Radijui teigia ji.

– Į VSD vadovus pateikėte pulkininko Dariaus Jauniškio kandidatūrą. Kodėl, Prezidente, išsirinkote būtent šį asmenį?

– Pirmiausia yra objektyvios priežastys, dėl ko reikia patyrusio žmogaus – tiek žvalgybos, tiek kituose frontuose. Reikia žmogaus, gebančio priimti sprendimus, turinčio lyderystės patirtį, nes geopolitinė situacija sudėtinga. Grėsmės aplink Lietuvą platesnės ir didesnės. Todėl būtina, kad tokia institucija, kaip VSD, dirbtų gerokai efektyviau, neliktų tik procesų stebėtoja, o visiškai vykdytų Žvalgybos įstatymą, kuriame numatyta ne tik stebėti, rinkti, bet ir šalinti įvairias grėsmes bei pavojus. Taigi reikia naujo, tvirto vadovo, pasiryžusio vykdyti pareigą, mylinčio tėvynę. Manau, kad parinktas kaip tik toks kandidatas.

– Užsiminėte apie geopolitinę situaciją. Ateina naujas vadovas. Galbūt šiek tiek keisis ir tikslai, keliami VSD?

– Be jokios abejonės. Mes turime gerai suformuluotą Žvalgybos įstatymą, kuriame numatyta prognozuoti, nustatyti ir šalinti rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes, kylančias Lietuvai. Kol kas matėme tik stebėjimą, didelio kiekio pažymų rašymą ir nusišalinimą nuo grėsmių prevencijos ir šalinimo. Būtent reikalingas naujas požiūris, naujas vadovavimo stilius ir gebėjimas prisiimti realią atsakomybę už darbo rezultatus. Stebėtojų nebereikia.

– Šią savaitę Lietuva atsisveikino su dviem iškiliais politikiais, Nepriklausomybės Akto signatarais Algirdu Patacku ir Romualdu Ozolu. Kokie jie išliks Jūsų atmintyje? Kokius jų darbus ir nuopelnus Lietuvos valstybei prsiminsite?

– Su šiais dviem žymiais mūsų politikais susitikau gal kiek vėliau, jau tapusi Prezidente. Turėjau garbės ir progos su jais bendrauti. Be abejo, juos pažinau jau kitokius, ne Sąjūdžio laikotarpiu. Bet man šie žmonės skirtingai simbolizavo (jie, be abejo, buvo skirtingi) valstybės kūrimą, orios, savimi pasitikinčios ir savarankiškos Lietuvos kūrimą. Tokią Lietuvą jie matė, tokios tikėjosi ir tokią kūrė. Ši Sąjūdžio karta turėjo labai aiškią Lietuvos viziją. Jų įžvalgos, jų nuoseklus darbas po truputį tampa mūsų garbingos Lietuvos istorijos dalimi. Ką tik atšventėme dvidešimtpenkmetį.
Galiu pasitikyti, kad jų gyvenimas ir tikėjimas Lietuva įkvėps mus visus ir ypač – jauną politikų kartą. Dabar matome, kaip po truputį keičiasi Sąjūdžio politikų karta. Su jais atsisveikiname, o jų kurta Lietuva išlieka kaip labai vertingas palikimas, kurį tikrai įvertina ir kuriuo dar ilgai naudosis ateinančios politikų kartos. Taip, tai labai liūdna. Bet turbūt tai – neišvengiama. Svarbiausia, kad Lietuva išlieka laisva, ori, nepriklausoma. Būtent tokia, kokios siekė šie žmonės.

***

Antradienį Prezidentė D. Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo Seimui teikia 47 metų D. Jauniškio kandidatūrą į VSD vadovo postą. Kandidatas turi sukaupęs karinio vadovavimo bei žvalgybinės patirties. Lietuvos kariuomenėje praleidęs 20 metų, nuo 2008-ųjų jis vadovauja Specialiųjų operacijų pajėgoms.

D. Jauniškis turi ekonomikos bakalauro diplomą, prieš dvejus metus Vašingtono universitete jam buvo suteiktas Strateginių studijų magistro laipsnis.

D. Jauniškis – aktyvus Lietuvos Nepriklausomybės gynėjas. Nuo 1990-ųjų jis trejus metus dirbo Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriuje. Siūlomas VSD direktorius yra ne kartą apdovanotas aukštais valstybės ir kitais apdovanojimais.

Antradienį jo kandidatūra pateikta Seimui, ją trečiadienį svarstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ir iš esmės pritarė. Su pretendentu dar turės galimybę susitikti visos frakcijos.