Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi, VSAT pareigūnai netinkamai atliko savo funkcijas ir panaudojo perteklinę jėgą.

Automobilis „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį, buvo sulaikytas, kai nulėkė nuo kelio. Persekiojant „Peugeot 605“, kurio vairuotojas nepakluso VSAT pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti 2 įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant buvo paleisti keli šūviai į padangas.

Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame buvęs asmuo yra sužeistas. VSAT pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji vyrą išvežė į ligoninę. Vėliau gauta informacija, kad jis mirė.

„Tai rodo nekokybišką funkcijų atlikimą (…). Ginklo panaudojimas galimas tik išimtiniais atvejais ir tai, jeigu persekiojamasis, pavyzdžiui, grasina gyvybei, sveikatai ar dar kam nors. Žinant aplinkybę, kad buvo šaudoma ir pataikyta į nugarą, rodo, kad nebuvo grėsmės persekiotojams, nebuvo grėsmės pasienio tarnybos žmonėms, jų gyvybei. Reiškia ginklas buvo panaudotas pertekline prasme. Manyčiau, turėtų būti labai rimtas tyrimas daromas dėl kaltės, dėl nekokybiškos pareigos atlikimo. Šaudyti tokiais atvejais galima tik į padangas“, - sako D. Grybauskaitė.

VSAT vadas Renatas Požėla DELFI sakė negalintis komentuoti, teisėtai ar neteisėtai buvo panaudotas ginklas: „Teisinį įvertinimą duos įgaliotos institucijos. Laukiame prokuratūros tyrimo pabaigos. Man būtų neetiška komentuoti“.

Kol kas nepavyko nustatyti jaunuolio tapatybės

Teisėsaugos pareigūnams iki ketvirtadienio popietės nepavyko nustatyti po pasieniečių persekiojimo nuo šautinės žaizdos mirusio jaunuolio tapatybės, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Dėl sužeidimų miręs pasieniečių Druskininkų savivaldybėje persekiotu automobiliu važiavęs asmuo gali būti nepilnametis. Mašinoje važiavęs asmuo neturėjo jokių dokumentų, o sulaikyti asmenys pareigūnams apie žuvusįjį nepasakoja. Pirminiais duomenimis, jis buvo sužeistas į nugarą ir mirė reanimacijoje.

„Vizualiai jauno amžiaus jaunuolis“, - per spaudos konferenciją Vilniuje ketvirtadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Renatas Požėla.

Jo nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl Lazdijų rinktinės pasieniečio, kuris ketvirtadienį persekiojimo metu panaudojo tarnybinį ginklą, veiksmų teisėtumo. Tokį tyrimą atliks VSAT Teisės skyrius.

Ginklą panaudojusiam ir į automobilio padangas šaudžiusiam pasieniečiui skirta ir psichologo pagalba, todėl ketvirtadienį ryte į VSAT Lazdijų rinktinę išvyko tarnybos psichologė.

Mašinoje, kuriame rastas žuvusysis, kontrabandinių cigarečių neaptikta. Manoma, kad automobilis, kuriuo važiavo žuvęs asmuo, atliko žvalgybos ar kontrabandą gabenusio kito automobilio apsaugą.

VSAT vadas R.Požėla pabrėžė, kad pareigūnai turėjo patikimos informacijos, jog bus vykdoma nusikalstama veika - cigaretės neteisėtai per Nemuną iš Baltarusijos pateks į Lietuvą, krovinys judės Lietuvos teritorijoje, todėl buvo surengta kontrabandininkų sulaikymo operacija, kokias pasieniečiai atlieka nuolat.

Iš viso šiemet į reikalavimams sustoti nepaklususių vairuotojų automobilių padangas pasieniečiai iš tarnybinių ginklų yra šovę keturis kartus. 17 kartų VSAT pareigūnai tarnybinius ginklus panaudojo paleisdami įspėjamuosius šūvius į orą. Pernai tokių atvejų atitinkamai buvo aštuoni ir 26.

Tai ne pirmas atvejis, kai pasieniečių persekiojimo metu buvo nušauti asmenys - 2010 metais per persekiojimą taip pat žuvo jaunuolis, dar vienas jaunuolis yra žuvęs per avariją, kai bėgo nuo jį persekiojusių pasienio pareigūnų.