Savo metiniame pranešime esu įvertinusi klaidas, bet šiandien kalbėčiau apie tai, kad labai noriu palinkėti valdančiajai daugumai, ypač pagrindinei frakcijai, taip pat ir Vyriausybei pasimokyti iš klaidų, kad bet kokios reformos negali vykti tik dėl reformos, (…) jeigu kažkas funkcionuoja pakankamai neblogai, tai ko gero naikinti revoliuciniu būdu, perkratinėti, tik tam, kad imituoti veiksmą taip pat nereikėtų“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak valstybės vadovės, nereikėtų to daryti buldozeriniu būdu, o tariantis ir kalbantis.

Nes esame tikrai unikalioje pozityvioje situacijoje, kada ekonomika praktiškai yra pasiekusi aukščiausią ciklo tašką, tai yra ir darbas, ir darbo jėgos kiekis ekonomikoje, ir pajamos, jau pasiekė prieškrizinį 2008 metų laikotarpį. Tai yra be galo komfortabilios sąlygos Vyriausybei veikti, todėl daryti žingsnius sukeliant konfrontaciją, susipriešinimą tikrai nėra nei politinės prasmės, tuo labiau socialinės, nei finansinės prasmės“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji teigė per pokalbį su Seimo valdyba minėjusi, kad tokios klaidos, kaip šildymo lengvatos naikinimas, kuris paliečia beveik 700 tūkst. gyventojų, o į biudžetą praktiškai neatneša didelio pelno, o žinant, kad yra perteklius pajamų, yra visiškai nesuprantamos ir nepateisinamos.

Tokių klaidų tikrai nereikėtų daryti, tuo labiau, kad spaudimo iš išorės mažinti, naikinti, atimti visiškai nėra, nėra jokios krizės. Tai tiesiog palinkėčiau visiems mums pasimokyti iš savo klaidų ir dirbti sutartinai“, - sakė D. Grybauskaitė.

Atlyginimus ir pensijas ragina kelti atsakingai

Prezidentė sutinka, kad ekonominio pakilimo laikotarpiu galima kelti atlyginimus ir pensijas, tačiau, pasak jos, kokiu dydžiu tai galima daryti, turi būti atsakingai paskaičiuota.

„Esame pakilimo stadijoje ir pakilimo laikotarpyje, ir galimybės didinti atlyginimus ir pensijas be jokios abejonės yra, bet konkretūs paskaičiavimai turi būti atlikti. Tai turi būti daroma sistemiškai, atsižvelgiant į atskirų sričių poreikius“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Neatsakingas atlyginimų ir pensijų kėlimas gali reikšti ir kainų augimą, perspėja prezidentė.

„Be jokios abejonės tai Vyriausybė darys, Seimas taip pat, bet turime suprasti, kad vien tik mėginti dalinti, didinti, pravalgyti taip pat negalime, nes jau dabar esame ties rizikos riba, kada galime įeiti į infliacijos spiralę. Bet koks neapgalvotas gerokai didesnis padidinimas paskui save atveda ir didesnį kainų kilimą, tai yra infliaciją, ir tai yra vadinama infliacijos spirale“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pažymėjo vienybės svarbą

Šalies vadovė su Seimo vadovybe aptarti teikiamų teisės aktų projektų susitinka dukart per metus – prasidedant pavasario ir rudens sesijoms.

„Tai yra tikrai gera tradicija, labai naudinga, nes, kaip ir Konstitucija numato, ir kaip tikisi mūsų žmonės, valdžios turi bendrauti, nes interesai bendri, darbai bendri, o turint galvoje ir geopolitinius iššūkius aplink Lietuvą, mes negalime sau leisti bartis, konfliktuoti, nes yra sprendimai, kurie yra būtini valstybei“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak valstybės vadovės, pagrindinis rudens sesijos sprendimas yra biudžetas.

„Šis biudžetas (…) yra labai svarbus, pirmiausia, todėl, kad jis yra labai ryškiai socialiai orientuotas. Arti 4 mlrd. eurų skiriama socialinėms reikmėms, ir beveik 500 mln. eurų daugiau – socialinei atskirčiai“, - sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė pasidžiaugė, kad šis biudžetas atspindi ir kitą didžiulį prioritetą – valstybės saugumą.

„Čia – istorinis biudžetas dar ir ta prasme, kad pirmą kartą 2018 metais Lietuva pasieks 2 proc. savo išlaidų gynybai, ir tai, turbūt, dar ne riba, nes iššūkiai yra įvairūs, bet čia džiaugiuosi, kad Lietuva sugeba suderinti interesus, nesupriešinant socialinių išlaidų su karinėmis. Šis biudžetas būtent tai ir atspindės“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pažymėjo, kad jos ir valdančiųjų interesai sprendžiant tiek mokesčių sistemą, tiek reformuojant viešąjį sektorių, tiek ir toliau tęsiant aktyvią kovą su korupcija sutampa.

„Esu pasirengusi dabartinėmis sąlygomis atvirai ir nuoširdžiai bendradarbiauti su visomis valdžių institucijomis – tiek su Vyriausybe, tiek su Seimu, nes tokio darbo reikia mūsų žmonėms. Ir toliau būsiu aktyvi tiek vertinant, tiek teikiant įvairius valstybei reikiamus pasiūlymus, ir manau, kad tokia atmosfera bendradarbiavimo tarp institucijų yra labai svarbi, žinant, kad yra labai daug norinčių tiek išorėje, tiek viduje, kad valstybėje valdžios konfliktuotų, būtų užimtos smulkmeniškais reikalais ir negalėtų vykdyti svarbių strateginių dalykų, kurie yra būtini valstybei“, - sakė D. Grybauskaitė.

Nepriklausomai nuo sprendimo dėl valdančiosios daugumos ateitis šalies vadovė palinkėjo valdantiesiems gebėti priimti būtinus sprendimus.

„Labai palinkėjau valdančiajai daugumai, kokia ji bebūtų, gebėti priimti būtinus sprendimus, nepriklausomai nuo to, kaip susiklostys politiniai debatai dėl frakcijų ir daugumos, nepriklausomai nuo to, kas vyksta, ir kokios grėsmės yra aplink. Lietuva šiandien kaip niekad tvirta, finansiškai stipri ir savimi pasitikinti valstybė, kuri kaip niekad turi daug draugų, kurie darbais įrodo, kad Lietuva yra ne viena“, - sakė D. Grybauskaitė.

Atkreipė dėmesį į artėjančias „Zapad“ karines pratybas

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad parlamentinėje rudens darbotvarkėje yra daugiau nei 500 įstatymų projektų.

„Mes turime užtikrinti stabilumą valstybėje, todėl visus kviečiame labai aiškiai demonstruoti pastovumą ir supratimą sesijos, ir ypatingai „Zapad“ mokymų metu. Turime užtikrinti valstybės atsvarą visokiems iššūkiams, ir siekiame konstruktyvaus bendro darbo“, - kalbėjo V. Pranckietis padėkodamas šalies vadovei už teiktus projektus.

Pasak Seimo pirmininko, prezidentė pateikė 17 įstatymų projektų, iš kurių nauji yra septyni. Seimo nariai pateikė daugiau nei 150 projektų.

„Manau, kad šios sesijos darbą mes galėsime po sesijos įvertinti, kaip normalų, stabilų darbą mūsų valstybei“, - kalbėjo V. Pranckietis.