„Šis jaunimas atlieka didžiulę misiją. Tai ne tik nuvažiuoti ir atstatyti kapus, tai ne tik pabendrauti su lietuviais ar jų palikuonimis, bet svarbiausia yra jaunimo atsakinga misija, kad jie supranta mūsų istoriją, jie gerbia ją, jie mėgina priminti, kad ji nebūtų užmiršta“, - prezidentės spaudos tarnybos išplatintame garso įraše sakė šalies vadovė.

Ji teigė, kad išvyka į Sibirą bus didžiausias ekspedicijoje dalyvausiančių jaunuolių gyvenimo įvykis: „Tai prisilietimas prie mūsų didvyriškos istorijos, prie mūsų kančios, prie mūsų valstybės ir mūsų žmonių nueito kelio“.

„Tai svarbu kiekviena tautai - gerbti ir nepamirši savo istorijos“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Valstybės vadovė pranešime spaudai pabrėžė, kad ekspedicijos dalyvių misija svarbi ne tik Sibiro platybėse, ji tęsiasi ir grįžus iš kelionės. Jos teigimu, Lietuvoje „Misijos Sibiras“ dalyvių laukia ypatinga užduotis - dalytis su jaunąja karta įspūdžiais ir patirtimi iš lietuvių tremties vietų.

Tai, pasak prezidentės, ypač reikalinga, kad istorija gyvuotų ne tik knygose, bet ir liudininkų pasakojimuose, atsiminimuose.

Šių metų ekspedicija „Misija Sibiras“ bus 16-oji. „Misija Sibiras“ gyvavimo metų sutvarkyta per 100 lietuviškų kapinių.

Nuo 2006 m. norą leistis į sudėtingas keliones Lietuvos tremtinių keliais pareiškė daugiau kaip 12 tūkst. jaunų šalies žmonių. Šių metų misijos tikslas – sutvarkyti Tuluno ir Nižneudinsko rajonuose esančias kapines ir pabendrauti su Sibire likusiais tremtiniais iš Lietuvos.

Sovietams okupavus Lietuvą 1940 - 1953 metais iš Lietuvos buvo ištremta apie 130 tūkst. žmonių.

Tremiamų asmenų sąrašuose buvo ne tik darbingi žmonės, bet ir senoliai, ligoniai, neįgalieji, nėščios moterys, vaikai ir kūdikiai. Kelyje į tremtį ir tremtyje žuvo apie 5 tūkst. Lietuvos vaikų.