„Šiandien gal dėl tos neskaidrios veiklos nebuvo labai konkrečių pasakymų, bet jeigu būtų, tai taip“, - trečiadienį po susitikimo sakė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, paklaustas, ar svarsto apie atsistatydinimą, prezidentei pareikalavus prisiimti atsakomybę už neskaidrią veiklą.

Suabejojo ministerijos skaidrumu

„Prezidentė pažymėjo, kad Žemės ūkio ministerija yra ta ministerija, dėl kurių veiklos skaidrumo ir politizavimo kyla daugiausiai problemų - viešojoje erdvėje reiškiamos abejonės dėl galimai neskaidriai skirstomos Europos Sąjungos paramos ir žvejybos kvotų, nesąžiningų konkursų į ministerijai pavaldžių įmonių vadovų postus, su politikais susijusių įmonių protegavimo“, - trečiadienį po žemės ūkio ministro ir šalies vadovės susitikimo teigė N. Udrėnas.

Pasak prezidentės patarėjo, ministras turėtų prisiimti atsakomybę ne tik už efektyvų žemės ūkio sektoriaus funkcionavimą, bet ir už skaidrią ministerijos veiklą, todėl turi nedelsiant imtis priemonių ministerijoje ir pavaldžiose įstaigose dirbančių asmenų skaidrumui užtikrinti.

„Ministro pareiga ir atsakomybė užtikrinti Lietuvos žemės ūkio sistemos skaidrumą, todėl ministras privalo nedelsiant imtis visų priemonių ydingai padėčiai ištaisyti, užtikrinti, kad ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose dirbtų nepriekaištingos reputacijos, sąžiningi žmonės, nesaistomi jokių galimų korupcinių ryšių", - tikina patarėjas.

V. Jukna pasirengęs trauktis

Nors V. Jukna tikino vienareikšmiškai pasisakantis už skaidrumą jo vadovaujamoje sistemoje, kai kurie skandalai, jo nuomone, yra per daug sureikšminti.

„Yra visada kreipiamasi į specialiąsias tarnybas, kur aš gaunu išvadas dėl tam tikrų pareigūnų skyrimo. Jei tose išvadose nėra pateikiama jokios neigiamos informacijos arba ateina baltas tuščias lapas ir pasakoma, kad jokios neigiamos informacijos neturime, tai tada kyla klausimas, apie kokį skandalą kalbame. Iš kitos pusės, buvo ir patikrinimų - Valstybės tarnybos departamentas tikrino kai kuriuos konkursus, pažeidimų nerasta", - teigė V. Jukna, ateityje žadėjęs vyksiančiuose konkursuose į svarbiausius postus kviestis Valstyb4s tarnybos departamento atstovus.

Jau paskirtų valdininkų, pavyzdžiui, Nacionalinės mokėjimo agentūros ar Nacionalinės augalininkystės tarnybos vadovų, V. Jukna tikino nežadantis keisti - tam, esą nėra jokio teisinio pagrindo.

„Keisti įmanoma visus, kurie dirbs neprofesionaliai arba neskaidriai, tą tikrai pasakau atsakingai - tokie dalykai nebus toleruojami. Bet šiai dienai aš neturiu jokių oficialių pareiškimų, kreipimųsi dėl minėtų pareigūnų. Dėl šių pareigūnų konkursų taip pat buvo atlikti tyrimai, taip pat ir ministerijoje buvau sudaręs papildomą darbo grupę, kad ištirtų, ar nebuvo procedūrinių pažeidimų. Taip pat, kaip minėjau, tikrino ir Valstyb4s tarnybos departamentas. Po to, be abejo, pagal tvarką buvo kreiptasi ir į specialiąsias tarnybas. Visos šios instancijos nepateikė arba nerado jokių pažeidimų", - pabrėžė V. Jukna.

Savo komandos darbą ministras taip pat teigė vertinantis teigiamai.

„Tobulumui ribų nėra, bet visumoje komanda dirba, vertinu gerai", - sakė V. Jukna pridurdamas, kad tolesnio jo komandos darbo klausimas šiuo metu yra „sprendžiamas".

„Tai reiškia, kad jis yra sprendžiamas, daugiau nieko aš negaliu pakomentuoti", - nekonkretizavo V. Jukna.

Ministras teigė, kad prezidentei pareikalavus prisiimti atsakomybę už neskaidrią veiklą ir pasitraukti, jis tai ir padarytų.

A. Butkevičius ministrui parodė pasitikėjimą

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius teigia pasitikintis prezidentės sukritikuotu žemės ūkio ministru V. Jukna ir ruošiasi vėl teikti jo kandidatūrą šalies vadovei.

„Žemės ūkio ministru aš pasitikiui“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Anot jo, prezidentės patarėjas N. Udrėnas netiksliai nupasakojo D. Grybauskaitės ir V. Juknos susitikimą.

„Aš kalbėjau su žemės ūkio ministru, jis man pasakė, kad su prezidente pokalbis buvo kitokio turinio, negu jos patarėjas išsakė viešai susitikime žurnalistams. Tą jis man pasakė po Vyriausybės posėdžio“, - tikino premjeras.

Anot A. Butkevičiaus, Žemės ūkio ministerijai skirtas didelis dėmesys, jai pavaldžių institucijų vadovai tinka eiti pareigas, todėl nuspręsta, kad pažeidimų nėra.

„Galiu pasakyti, kad šitai ministerijai buvo didžiulis dėmesys skiriamas, ypač kada pasigirdo, kad galbūt priimant kai kuriuos darbuotojus į atsakingas pareigas, vadovautasi politiniu motyvu. Tai galiu drąsiai pasakyt, kad kiekvienas klausimas, kuris toks buvo iškilęs viešai, jis buvo patikrintas, gautos visos pažymos apie tų žmonių skaidrumą, kurie priimti į darbą, ir nė vienoje pažymoje nebuvo išsakyta jokių abejonių, kad jie netinka eiti valstybės tarnautojų pareigų. Manau, kad čia yra per daug politikavimo“, - sakė ministras pirmininkas.

„Juodasis sąrašas"

Prezidentė pirmadienį pareiškė, kad netvirtins ministrų, kurie neatleis vadinamajame „juodajame sąraše“ esančių viceministrų.

Primename, kad valdančiojoje koalicijoje jau krito pirmoji „juodojo sąrašo" auka - „darbietis" žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas

Jis kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas suteikti jam visą informaciją, kuria remiantis, viešojoje erdvėje skleidžiamos abejonės dėl jo darbo skaidrumo. Kartu su kreipimusi į teisėsaugą viceministras birželio viduryje įteikė žemės ūkio ministrui V. Juknai atsistatydinimo raštą.

Ministerija taip pat turėjo teisintis, kai balandį Seimo narės „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės vyras Sergejus Fedotovas laimėjo Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) vadovo konkursą.

Žvejams ir Specialiųjų tyrimų tarnybai įtarimų buvo sukėlusi ir ministro patvirtinta žvejybos kvotų tvarka. Ginčas tarp žvejų ir Žemės ūkio ministerijos kilo pernai kovą, kai ministras pasirašė įsakymą, kuriuo kvotos skirstomos pagal paskutinių 6 metų, o ne trejų, kaip iki tol, sugautų žuvų kiekį.

STT praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad žvejybos kvotų skyrimo tvarka palanki ilgiau žvejojančioms įmonėms. Anot STT, skirstant kvotas, atsižvelgiama tik į vieną kriterijų - per šešerius metus įmonės sugautą žuvų kiekį, todėl ilgiau žvejojančios įmonės visada gaus daugiau kvotų.

Žemės ūkio viceministrų pareigas šiuo metu eina Leokadija Počikovska, Živilė Pinskuvienė ir Mindaugas Kuklierius.

Žiniasklaidoje minimas Prezidentės D. Grybauskaitės „juodasis sąrašas" iš tikrųjų yra STT pažyma dėl ministrų ir viceministrų skaidrumo. Jame nėra nė vieno ministro, tačiau yra viceministrų, tarp jų - ir iš Finansų bei Aplinkos ministerijų, yra sakiusi pati šalies vadovė.

Prezidentė D. Grybauskaitė teigia netvirtinsianti tų ministrų, kurių viceministrų pavardės yra vadinamajame „juodajame sąraše".