Kaip informuoja Prezidentūros spaudos tarnyba, šalių vadovai aptarė saugumo situaciją regione ir tolesnį bendradarbiavimą šioje srityje.

Prezidentai pripažįsta, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje ir karinės galios demonstravimas Kaliningrade kelia grėsmę Baltijos regiono ir Lenkijos saugumui, todėl būtinos neatidėliotinos priemonės ir sutelktos pastangos stiprinant regiono saugumą.

Lietuvos ir Lenkijos vadovai taip pat kalbėjo apie glaudesnį bendradarbiavimą užtikrinant šalių energetinį ir ekonominį saugumą.

Prezidentai pabrėžė JAV indėlį užtikrinant mūsų šalių saugumą. Antradienį į Lietuvą atvyksta JAV viceprezidentas Josephas Bidenas.

Lenkija planuoja bendrą karinį junginį su Lietuva ir Ukraina

Lenkijos gynybos ministerija pranešė atnaujinanti planus sukurti bendrą Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos karinę brigadą, rašo "The Telegraph".

Pranešime rašoma, kad už krašto apsaugą atsakingi ministrai susitiks dar šią savaitę aptarti brigados formavimo klausimų. Tokio junginio sudarymas sustiprintų NATO pajėgumus abiejose rytinės Aljanso sienos pusėse ir dar labiau priartintų Ukrainą prie Vakarų.

Planas sukurti trišalę karinę brigadą pirmą kartą įstrigo 2009 metais dėl tuometinės Ukrainos vyriausybės abejingumo projektui ir iškilusių sunkumų Lietuvos ir Lenkijos santykiuose.

Dabartinė Ukrainos krizė suteikė naują impulsą brigados formavimui.

"Praėjusią savaitę Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas lankėsi NATO būstinėje Briuselyje ir atnaujino Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos brigados idėją, - teigė Europos Parlamento (EP) narys iš Lenkijos Pavelas Kovalis (Pawel Kowal), 2007 m. pirmasis pastebėjęs daugiataučio karinio junginio privalumus. - Dabar atėjo laikas ne tik atnaujinti idėją, bet ir ją įgyvendinti. Nepaisant Krymo referendumo rezultatų, mes tęsime savo įsipareigojimus".

Ukraina ir Lenkija karinius ryšius plėtojo ir praeityje. Irako karo metu maždaug 1 600 ukrainiečių veikė Lenkijos karinės vadovybės žinioje, be to, Kijevas bendradarbiavo su Varšuva NATO taikos palaikymo operacijos metu Kosove.

Konfliktas į rytus nuo Lenkijos sienos paskatino Varšuvą aktyviau reformuoti ir stiprinti savo karines pajėgas. Patvirtinus 31 mlrd. eurų karinių išlaidų programą, Lenkija taps viena iš 5 NATO narių, gynybai skiriančių 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto. Praėjusią savaitę vyriausybė paskelbė planus reformuoti ir padidinti šalies karinį rezervą, bendroms karinėms pratyboms į Lenkiją taip pat atvyko 12 JAV karinių oro pajėgų naikintuvų ir 300 asmenų aptarnaujančio personalo.