Berlyno sienos griuvimo 25-mečio išvakarėse vykusiame susitikime taip pat dalyvavo Latvijos prezidentas Andris Berzinis ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.
„Glaudus Vokietijos ir Baltijos šalių bendradarbiavimas regione šiuo metu yra itin svarbus. Rusijos agresija prieš Ukrainą skatina plėsti mūsų ryšius saugumo ir gynybos srityse. Susiduriame su vis naujais iššūkiais, į kuriuos galime atsakyti tik sutelktomis pastangomis. Energetinis ir informacinis saugumas – tie klausimai, į kuriuos šiuo metu turime atkreipti ypatingą dėmesį“, – sakė prezidentė.
Pasak Lietuvos vadovės, energetiniam saugumui užtikrinti svarbu ne tik ieškoti alternatyvų rusiškoms dujoms, bet taip pat kuo greičiau sukurti ES vidaus energijos rinką ir panaikinti energetines salas.
Susitikime aptartos ir informaciniam saugumui kylančios grėsmės.
Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva šiuo metu susiduria su prieš ją nukreipta vis intensyvėjančia propaganda, todėl ieškoma būdų, kaip stabdyti skleidžiamą melą ir dezinformaciją.
Valstybių vadovai taip pat aptarė situaciją Ukrainoje.
Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva tvirtai remia Ukrainos žmonių pasiryžimą sukurti europinę valstybę. Svarbu ir toliau teikti Ukrainai paramą, kad joje būtų įgyvendinamos svarbios demokratinės reformos.
Susitikime aptarti kiti aktualūs ES klausimai. Šalių vadovai kalbėjo apie galimas ES ekonomikos augimo ir konkurencingumo skatinimo priemones, taip pat apie būdus, kaip dar labiau sumažinti jaunimo nedarbą ES.
Prezidentė pabrėžė, kad Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių, kuri tvirtai rėmė mūsų šalies narystę ES ir NATO. Mūsų dvišaliai santykiai stiprūs visur – tiek bendradarbiaujant tarptautinėse organizacijose, tiek plėtojant ekonominius ryšius. Vokietija yra antroji didžiausia Lietuvos partnerė pagal prekybos apimtį ir trečioji didžiausia investuotoja Lietuvoje. Mūsų šalyje veikia apie 500 Vokietijos verslo kompanijų ir daugiau nei 1000 įmonių, kuriose yra vokiško kapitalo.
Prezidentė D. Grybauskaitė į Vokietiją vyko dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje, kurioje Lietuvos vardu atsiims „Auksinės Viktorijos“ (Goldene Victoria) apdovanojimą. Šis apdovanojimas skirtas trims Baltijos šalims už europietiškumo puoselėjimą, taikią kovą už laisvę, sėkmingą ekonominės krizės įveikimą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (925)