„Šalies vadovės teigimu, tiek Lietuva, tiek Belgija supranta, jog iš Rytų kyla pagrindinė grėsmė žemyno saugumui. Todėl Europa bus tiek saugi, kiek bus saugios Baltijos valstybės. O tam būtina įgyvendinti realiais kariniais pajėgumais pagrįstas atgrasymo priemones“, – sakoma Prezidentūros pranešime.

Pame pabrėžiama, kad intensyvi ir koncentruota militarizacija rytiniame NATO pasienyje, prieš Vakarus nukreiptos puolamojo pobūdžio pratybos „Zapad 2017“, Karaliaučiuje dislokuotos vidutinio nuotolio raketos, Rusijos mėginimai kibernetinėmis ir informacinėmis atakomis daryti įtaką rinkimų rezultatams Vakarų Europos valstybėse yra didžiulė grėsmė visos Europos žmonėms.

Šalies vadovė su Belgų karaliumi aptarė Lietuvos ir Belgijos bendradarbiavimą NATO, kalbėjo, kokios papildomos saugumo užtikrinimo ir atgrasymo priemonės yra reikalingos regione. Pasak prezidentės, Belgijos ir kitų šešių NATO valstybių karių buvimas Lietuvoje siunčia stiprią atgrasymo žinią, jog Aljansas yra pasirengęs atremti bet kokią grėsmę Baltijos šalių saugumui.

Valstybės vadovės teigimu, Lietuva labai vertina Belgijos solidarumą ir sprendimą į NATO priešakinių pajėgų batalioną atsiųsti savo logistinės paramos kuopą. Belgų kariai buvo pirmieji, kurie atvyko į Lietuvą ir užtikrino sklandų kitų sąjungininkų karių bei sunkiosios karinės technikos perdislokavimą. Prezidentė taip pat priminė, kad Lietuvai įstojus į NATO Belgijos karinių pajėgų naikintuvai pirmieji pradėjo saugoti Baltijos šalių oro erdvę ir dar po to ne kartą rotavosi Zokniuose ir Amaryje, Estijoje.

Pagrindinis monarcho vizito Lietuvoje tikslas – aplankyti šiuo metu NATO priešakinių pajėgų batalione tarnaujančius Belgijos karius. Rukloje karalius ir Lietuvos prezidentė lankysis ketvirtadienio popietę.

Apsilankiusi Rukloje prezidentė sakė, kad Belgijos kariai Lietuvoje yra stipriausias ženklas, kokio Lietuva gali tikėtis iš šalies partnerės.

„Tai rodo, kad mūsų partnerė Belgija aukščiausiu lygiu rodo dėmesį ir dalyvauja Lietuvos teritorijos saugumo užtikrinime, tai yra Lietuvos gynyboje. Ir tai yra didžiausias ženklas, kokio mes galime tikėtis, kokio galime laukti iš bet kokios mūsų partnerės“, - žurnalistams Rukloje sakė šalies vadovė.

Jos pasisakymo įrašą žiniasklaidai išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

Lietuvoje tarnauja apie šimtas Belgijos karių. Jie priklauso Vokietijos vadovaujamam NATO batalionui. Belgija taip pat kelis kartus yra vykdžiusi Baltijos šalių oro policijos misiją.

Prezidentė sakė, kad Belgijos logistinės paramos kariai dirba „labai rimtą ir sudėtingą“ darbą. Belgų karalius Rukloje buvo supažindintas su NATO bataliono veikla.

„Kadangi jis taip pat konstituciškai yra savo šalies gynybos vadovas, jis pats yra lakūnas - jam be galo įdomu susitikti su savo kariais“, - teigė šalies vadovė.