„Darbo partijos teikti ministrai tikrai buvo labai nekvalifikuoti. Šie ministrai, kurie dabar dirba, ko ne geriausi, ką galėjome ten atrasti“, - LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ trečiadienio vakarė sakė prezidentė.

D. Grybauskaitės laidos vedėja Rasa Tapinienė teiravosi, kaip vertina tai, kad valdančiosios koalicijos partnerės - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) - energetikos viceministrė Renata Cytacka nenukabina lenkiško gatvės pavadinimo nuo savo namo ir ar gali valdininkai nepaisyti įstatymų. Antrosios kadencijos siekianti prezidentė tai siejo su politine kultūra.

„Tai išties yra politinės etikos, kultūros kartelė, kuri didele dalimi šioje valdančiojoje daugumoje, ypač kai matome, kokie buvo paskirti ministrai, ne tik šis atvejis. Mes matome ir iš Darbo partijos, pavyzdžiui, paskirtus viceministrus, kurie įsivėlę į balsų pirkimo kalėjimuose istoriją. Taigi jokio profesionalumo. Yra tiktai lojalumas ir priklausomybė vienai ar kitai partijai. Tai išties ta etika, politinė atsakomybė yra tikrai labai žemai nuleista šioje valdančiojoje daugumoje“, - sakė ji.

Klausiama, ką konkrečiai turi mintyse ir ką darys, ar keis ministrus, D. Grybauskaitė tikino dėl to kalbėsianti su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

„Natūraliai pokyčiai gali būti vien dėl to, kad EP rinkimai vyksta, dalis ar net keli ministrai gali patekti į EP. Be jokios abejonės, kad tas tarpas tarp rinkimų ir inauguracijos - liepos 12 d. - yra tas tarpas, kur tikrai reikės susitikti su visais ministrais ir dar kartą kalbėti, ką jie planuoja daryti, ką padarė, ir galutinį sprendimą darysime pasitarę su Premjeru“, - dėstė D. Grybauskaitė.

Laidos vedėjai pasiteiravus, kurio ministro aplinka atrodo esanti labiausiai komplikuota, D. Grybauskaitė įvardijo energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių, kurį į šį postą delegavo LLRA. Pats J. Neverovičius susilaukė D. Grybauskaitės pagyrų, bet buvo sukritikuota jo komanda.

„Tikrai, mano nustebimui, ne tai, kad korumpuota, bet galbūt mažiausiai profesionali, labiausiai politikuojanti (nes korupciją tai jau reikėtų ir įrodyti). Manyčiau, turime labai didelį kontrastą tarp pačio energetikos ministro, jo kvalifikacijos, jo darbo ir aplinkos, t.y. tie viceministrai, kuriuos jisai buvo priverstas priimti dėl valdančiosios daugumos sprendimų“, - tęsė D. Grybauskaitė.

Tarp probleminių ministerijų prezidentė paminėjo Socialinės apsaugos ir darbo, Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Kultūros ministerijas. Šios ministerijos priklauso dėl vadinamosios juodosios buhalterijos teisiamai Darbo partijai.

„Tai yra tos ministerijos, kur ministrai nepasipriešino ir priėmė valdančiosios koalicijos politinius sprendimus ir neatsižvelgė į viceministrų kvalifikacijas“, - sakė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitės teigimu, J. Neverovičiui yra sunku, nes nors ir gerai atlieka savo darbą, nesugeba pasipriešinti valdančiosios koalicijos sprendimams dėl viceministrų, kas apsunkina jo darbą.

„Bet mėginame mes jam padėti. Aš jį tikrai palaikau ir daugelis strateginių energetinių projektų vykdomi taip pat ir su mano palaikymu“- sakė šalies vadovė.

Paprašyta įvardinti silpniausią, neprofesionaliausią ministrą D. Grybauskaitė siūlė nespėlioti, tačiau teigė, jog tos sritys matomos. Apskritai, D. Grybauskaitė teigė, jog kai iš vienos ar kitos politinės jėgos gavo pasiūlymus į vieną ar kitą postą, „pasirinkimas buvo toks, kad nebuvo pasirinkimo“.

„Teko rinktis iš to būrio mažiausią blogį. Ypač turiu galvoje Darbo partijos pasiūlą - ji buvo tikrai menka, ji buvo labai neprofesionali, todėl tai, kas dabar yra paskirti, tai vos nebuvo geriausi, ką buvo įmanoma tuo metu atrasti“, - tikino D. Grybauskaitė.

Klausiama apie Algimantos Pabedinskienės ir Vigilijaus Juknos personalijas, D. Grybauskaitė tai siūlė palikti porinkiminiam laikotarpiui.

„Patys šie ministrai tikrai, manau, pakankamai profesionalūs, bet, kaip aš minėjau, daugelio konkrečių šių ministerijų viceministrų lygmuo kartais yra apgailėtinas“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.