Šalies vadovė su JAV atstovu, kuris kartu su lietuvių kilmės respublikonu Jonu Šimkumi yra Kongreso Baltijos šalių draugų grupės pirmininkas, kalbėjosi apie dvišalius verslo ryšius, aptarė Ukrainos krizę ir Rusijos veiksmus, kurie kelia realią grėsmę Europos bei globaliam saugumui. Taip pat aptarti ES ir JAV santykiai, derybos dėl laisvosios ES ir JAV sutarties.

„Šiandien Rusijos agresija nukreipta prieš Ukrainą, rytoj gali atsisukti prieš mus. Jau dabar vyksta aršus informacinis karas - apie mus skleidžiamas melas ir dezinformacija, niekinamos bei žeminamos Baltijos valstybės. Todėl Lietuva labai vertina padidintą JAV dėmesį mūsų regiono saugumui ir konkrečias garantijas jam užtikrinti", - prezidentės žodžius cituoja Spaudos tarnyba.

Grėsmes regiono ir visos Europos saugumui šalies vadovė anksčiau šią savaitę Hagoje aptarė ir su JAV prezidentu Baracku Obama bei kovo 19 d. Vilniuje viešėjusiu viceprezidentu Josephu Bidenu. Jungtinės Valstijos jau sustiprino.

Baltijos šalių oro policijos misiją - vietoj 4 naikintuvų dabar mūsų oro erdvę saugo 10 JAV naikintuvų.

Prezidentė su JAV Kongreso nariu A. Schiffu kalbėjo ir apie Lietuvos siekius užsitikrinti energetinį saugumą.

Prezidentė pabrėžė, jog Ukrainos krizė ir Rusijos agresija labai aiškiai parodė, kad energetiškai nuo vieno dujų tiekėjo priklausomos valstybės yra pažeidžiamos. Todėl energetinis savarankiškumas yra vienas svarbiausių Lietuvos nacionalinių interesų.

Šalies vadovė informavo, jog šių metų pabaigoje pradės veikti Klaipėdos suskystintų dujų terminalas, todėl Lietuvą domina galimybės importuoti amerikietiškas skalūnų dujas. Tam reikalingas JAV Kongreso politinis pritarimas, kuris liberalizuotų JAV dujų eksportą Europos šalims.

Susitikime taip pat aptartas dvišalių verslo ryšių stiprinimas. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva siekia eksportuoti lietuviškus mėsos gaminius į JAV.

Prezidentė su JAV Kongreso nariu aptarė ir derybas dėl būsimo didžiausio pasaulyje prekybinio pakto - ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties. Šalies vadovės teigimu, derybos vyksta sėkmingai, įvyko jau keletas derybinių raundų.

Pokalbio metu su JAV Kongreso nariu taip pat išsakyta parama šią savaitę įvykusio ES ir JAV viršūnių susitikimo rezultatams. Briuselyje priimta bendra politinė deklaracija, kurioje smerkiama Krymo aneksija, pabrėžiama, jog tolesni Rusijos veiksmai destabilizuojant padėtį sulauks griežtų pasekmių. Taip pat užtikrinamas įsipareigojimas siekti plataus visa apimančio laisvosios prekybos susitarimo ir bendradarbiauti energetinio saugumo srityje.

Politinėje deklaracijoje išsakoma parama Rytų partnerytės šalių apsisprendimui eiti demokratizacijos keliu bei siekti ES asociacijos sutarties su Gruzija ir Moldova pasirašymo.