„Išgirdome patys tik iš spaudos, dar neturime įstatymo, tikrai labai įdėmiai žiūrėsiu, kol kas iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog netgi konstitucinė nuostata dėl kritikos galimybių ribojimo jau yra pažeidžiama, yra ta, tikrų požymių, kad yra pažeidžiama žodžio laisvė“, – pirmadienį Kijeve žurnalistams sakė D.Grybauskaitė, paklausta, ar pasirašys šias pataisas.

Seimas praėjusią savaitę priėmė pataisas, kuriomis Civilinį kodeksą papildė nuostata, kad bus galima per teismą reikalauti atlyginti žalą, padarytą dėl asmens garbės ir orumo pažeminimo. Taip pat Seimas kartu išbraukė išlygą dėl atleidimo nuo civilinės atsakomybės, kai apie viešą asmenį paskleista tikrovės neatitinkanti informacija pažemino jo garbę ar orumą. Už tokį sprendimą balsavo 101 Seimo narys, nė vienas nebuvo prieš, vienas parlamentaras susilaikė.

Šiuo metu galiojančiame Civiliniame kodekse nustatyta, kad paskleidęs tikrovės neatitinkančius duomenis asmuo atleidžiamas nuo civilinės atsakomybės, jeigu tie duomenys yra paskelbti apie viešą asmenį bei jo valstybinę ar visuomeninę veiklą, o juos paskelbęs asmuo įrodo, kad jis veikė sąžiningai siekdamas supažindinti visuomenę su tuo asmeniu ir jo veikla.

Ši nuostata lieka ir po Seimo pataisų, tačiau ji papildyta: „Išimtis dėl civilinės atsakomybės netaikoma, kai dėl tikrovės neatitinkančių duomenų paskleidimo yra pažeminta asmens garbė ir orumas“.

Žurnalistai kreipėsi į D. Grybauskaitę

Pirmadienį grupė Lietuvos žurnalistų kreipėsi į prezidentę, reikšdami susirūpinimą dėl Seimo priimtų Civilinio kodekso pataisų.

Žurnalistų kreipimesi rašoma:

Esame susirūpinę, kad Seimo gruodžio 9 dieną priimtos Civilinio kodekso pataisos gali suvaržyti žiniasklaidos laisvę skelbti visuomenei reikšmingą informaciją apie viešus asmenis ir įtvirtinti politikų privilegijuotą apsaugą nuo kritikos.

Didžiausią nerimą kelia Seimo sprendimas pakeisti 2.24 straipsnio 6 dalį ir ištrinti ribą dėl informacijos skelbimo apie privačius ir viešus asmenis.

Gerbiame įstatymo leidėjo tikslą užtikrinti teisę gintis nuo garbės ir orumo įžeidimo, įskaitant žiniasklaidos skleidžiamą informaciją, bet esame įsitikinę, kad dabartinis reguliavimas numato tinkamą interesų pusiausvyrą tarp teisės skleisti informaciją ir teisės ginti garbę ir orumą.

Šiuo metu įstatymas jau numato atsakomybę žiniasklaidai, jei nustatoma, kad ji veikė turėdama tikslą pažeminti ar apšmeižti viešą asmenį, taip pat numatoma galimybė reikalauti paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, civilinė atsakomybė netaikoma tik esant šioms sąlygoms:

- jei žurnalistas veikia siekdamas pranešti apie viešo asmens valstybinę ar visuomeninę veiklą

- jei žurnalistas veikia sąžiningai siekdamas supažindinti visuomenę su asmens veikla.

Pažymėtina, kad šias sąlygas ir šiuo metu turi įrodyti pats žurnalistas.

Pagal naują Seimo priimtą įstatymą, net esant šioms sąlygoms, sąžiningai veikiantiems žurnalistams ir kitiems informaciją paskleidusiems asmenims būtų taikoma atsakomybė, jei viešasis asmuo manytų, jog kandi kritika ar bet kokie informacijos netikslumai žemina jo orumą ir garbę.

Toks reguliavimas gali paskatinti viešus asmenis teikti skundus teismams dėl jiems nepatikusios viešos kritikos ir taip atgrasyti skelbti visuomenei reikšmingą informaciją.

Manome, kad tokia nuostata nepagrįstai sumenkina visuomenės teisę žinoti informaciją apie viešų asmenų valstybinę ir visuomeninę veiklą ir neatitinka Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikos, kad vieši asmenys turi susitaikyti su griežtesne ar kandesne kritika.

Remdamiesi šiais argumentais, prašome grąžinti įstatymą Seimui pakartotinai svarstyti.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad Seimas išplėtė 2.24 straipsnio 1 dalį. Anksčiau atsakomybė buvo numatyta tik už duomenų paskleidimą, o nauja redakcija apima bet kokią formą (raštu, žodžiu, veiksmu). Kyla abejonių, kokie veiksmai – parodija, gestai ar pan. - galėtų užtraukti atsakomybę dėl garbės ir orumo pažeidimo ir ar yra poreikis plėsti civilinės atsakomybės ribas.“

Kreipimąsi pasirašė:

Rolandas Agintas,

Tomas Balžekas,

Vaidotas Beniušis,

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė,

Ramūnas Bogdanas,

Raimundas Celencevičius,

Kęstutis Cemnolonskis,

Šarūnas Černiauskas,

Jūratė Damulytė,

Birutė Davidonytė,

Džina Donauskaitė,

Mindaugas Jackevičius,

Edmundas Jakilaitis,

Olegas Jerofejevas,

Deividas Jursevičius,

Loreta Laučiuvienė,

Rasa Lukaitytė,

Audrius Matonis,

Tautvydas Mikalajūnas,

Rita Miliūtė,

Raigardas Musnickas,

Gytis Oganauskas,

Roma Pakėnienė,

Aurimas Perednis,

Dalia Plikūnė,

Romas Sadauskas-Kvietkevičius,

Mindaugas Samkus,

Rytas Staselis,

Andrius Tapinas,

Aistė Žilinskienė.