JAV iš Lietuvos semiasi naujos energijos, įgyvendindamos bendrus demokratijos sklaidos siekius, spaudos konferencijoje Vilniuje taip pat pažymėjo JAV Valstybės sekretorė.

"NATO dabar turi naujų narių, kurios vertina laisvę dėl to, kad taip ilgai jos neturėjo. (...) Tie, kurie ilgai gyvename laisvėje, dažnai to neįvertiname, o Lietuva mus įkvepia ir duoda mums naujos energijos ir, manau, tą patį darote būdami Europos Sąjungoje", - sakė C.Rice.

Ji pabrėžė ir Lietuvos vaidmens svarbą Goro provincijoje Afganistane. "Tai Lietuvos vaidmens pripažinimas Europoje", - sakė ir V.Adamkus.

Vienas pagrindinių Lietuvos įsipareigojimų, pasak jo, yra dalyvavimas misijoje Afganistane, atkuriant Goro provinciją. "JAV užtikrino, kad rems mus šiose pastangose. Tikrai nesame vieni, vykdydami savo misiją", - pridūrė prezidentas.

Paklausta, kokios konkrečios paramos Lietuva gali tikėtis dirbdama Afganistano Goro provincijoje, C.Rice konkrečių detalių nepateikė. “Mes aptarsime, kokios paramos reikėtų”, - sakė ji.

Lietuva birželį vakarinėje Afganistano Goro provincijoje įkurdins stovyklą, kurioje veiks Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė. Jos tikslas bus kartu su Afganistano kariuomene užtikrinti saugumą provincijoje, stiprinti Afganistano vietos valdžios įtaką, remti policijos pastangas kovoje su nusikalstamumu ir aguonų auginimu, sudaryti sąlygas tarptautinių humanitarinių ir nevyriausybinių organizacijų veiklai.

Provincijos atkūrimo grupė veiks NATO vadovaujamos Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF) misijos sudėtyje.

Lietuvos prezidentas spaudos konferencijoje Vilniuje taip pat akcentavo, kad, kalbant su C.Rice, buvo paliesta visa eilė kitų klausimų: pastangos stiprinti demokratinius procesus besivystančios demokratijos šalyse Rytuose, taip pat stiprinti Lietuvos įsipareigojimus NATO ir Europos Sąjungai. V.Adamkaus teigimu, Lietuvos misija yra daryti viską, kad skirtumų tarp Europos ir JAV mažėtų ir vyktų kuo glaudesnis bedradarbiavimas.

Tuo tarpu JAV Valstybės sekretorė pabrėžė, kad Lietuvos vaidmuo, sprendžiant Ukrainos krizę buvo labai svarbus. “Buvo labai svarbu, kad jie suprastų, jog nėra vieni”, - sakė C.Rice, pabrėždama, kad svarbu, jog NATO remtų besivystančią demokratiją tokiose šalyse kaip Ukraina ir Gruzija. C.Rice tikina, kad tokioms valstybėms būtina parama, kad ir jos galėtų naudotis demokratijos ir laisvos rinkos galimybėmis.

C.Rice ir V.Adamkaus susitikimo metu buvo aptarti ir santykiai su Rusija bei Baltarusija. "Baltarusijoje yra likusi paskutinė tikra diktatūra Vidurio Europoje. Atėjo laikas permainoms ir šioje šalyje", - teigė JAV valstybės sekretorė. C.Rice trumpai supažindino V.Adamkų ir su pagrindinėmis temomis, paliestomis jos vizito Maskvoje metu.

Trečiadienį spaudos konferencijoje C.Rice taip pat patikino, kad gegužę numatomas JAV prezidento George'o W. Busho vizitas į Rygą neišskiria kurios nors Baltijos valstybės - JAV palaikys artimus ryšius ir glaudžiai bendradarbiaus su visomis Baltijos valstybėmis. Pasak C.Rice, JAV vadovas neseniai lankėsi Vilniuje ir tikrai dar sugrįš į Lietuvą.

"Mes nesirenkame draugų tarp vienų ar kitų, ir mes dar tikrai sugrįšime į Lietuvą", - kalbėjo C.Rice. JAV, anot jos, taip pat gerbia Lietuvos vadovų sprendimą nedalyvauti gegužės 9-ąją Maskvoje rengiamose pergalės prieš nacius 60-mečio minėjimo iškilmėse.

Į Lietuvą po vizito Rusijoje atvykusi JAV valstybės sekretorė Vilniuje dalyvaus NATO valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime.

Trečiadienį Vilniuje prasideda vienas didžiausių kada nors mūsų šalyje vykusių tarptautinių forumų - neformalus NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas. Jis bus pirmas neformalus NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, vyksiantis ne Briuselyje.

Į Vilnių jau atvyko NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis, turėtų atvykti Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai Joschka Fischeris ir Michellis Barnier.

Taip pat laukiama Europos Sąjungos aukštojo įgaliotinio bendrajai užsienio ir saugumo politikai Javieras Solana, kitų NATO valstybių užsienio reikalų ministrų, Rusijos ir Ukrainos diplomatijos vadovų Sergejaus Lavrovo ir Boriso Tarasiuko, NATO karinės ir politinės vadovybės.

Trečiadienį aukštą viešnią Vilniaus oro uoste pasitiko ne tik Lietuvos pareigūnai, bet ir kariai bei jaunieji krepšininkai.

Aukštos viešnios sutikimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus, Afganistano Goro provincijos atstatyme dalyvausiančiai Lietuvos komandai vadovausiantis pulkininkas leitenantas Gintautas Zenkevičius ir šios komandos nariai.

Lietuvos kariams savarankiškai vadovauti atsakomybės rajonui NATO vadovaujamoje ISAF (angl. International Security Assistance Force - Tarptautinių paramos saugumui pajėgų) operacijoje Afganistano Goro provincijoje patikėta pirmą kartą per visą mūsų šalies karių dalyvavimo tarptautinėse operacijose laiką.

Planuojama, kad Provincijos atkūrimo grupė, kurios veikloje taip pat ketina dalyvauti Islandijos, Latvijos, Danijos ir kitų šalių atstovai, visu pajėgumu Goro provincijoje pradės veikti šį rudenį.