Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas sako, kad praėjusios paros skaičiai kelia nerimą – per praėjusią parą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje iš atvežtų viso regiono tyrimų teigiami yra 226.

„Iš jų ryte klaipėdiečių buvo apie 50, bet skaičiai dar kis. Tai kelia nerimą; buvo kalbama, kad dar neištirtų atvejų yra iki 700, tie žmonės vaikšto kur nors gatvėse ar prekybos centruose“, – paskutinėmis žiniomis apie Klaipėdą dalijasi miesto meras.

Matydamas skaičius, meras sako neturintis kito naudingo sprendimo, kaip mokiniams užverti mokyklų duris.

„Kitą savaitę neišvengiamai visos ugdymo įstaigos dirbs nuotoliniu būdu. Turi būti stabdoma popamokinė veikla (sportas) tiek lauke, tiek baseinuose. Buvo kalbama ir apie pailgintos dienos grupes: jose irgi nemažai rizikų, tad siekiama, kad ten būtų laikomasi absoliučiai visų rekomendacijų, atstumų, – kadangi mokiniai mokysis nuotoliniu būdu, vietos stygiaus neturėtų būti“, – savo V. Grubliauskas.

Tiesa, minėtos griežtesnės taisyklės ir ribojimai netaikomi ikimokyklinio amžiaus ir pradinių klasių vaikams, nors specialistai įvardija tris naujas COVID-19 plitimo vietas – būtent ugdymo įstaigas.

Raimundas Grigaliūnas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovas, sako, kad šią dieną jau nustatyti 97 sergantys asmenys, o židiniai išties plinta gana greitai.

„Būtų sunku įvardyti sritį, kurioje nėra susirgusių. Kalbant apie neištirtus atvejus, prioritetai – globos įstaigos, darželiai, mokyklos, aišku, svarbu ir kitos įstaigos. Turime apriboti žmonių judėjimus, bendravimą. Nors yra pakankamai rekomendacijų, tirdami atvejus matome, kad ne visada tuo vadovaujamasi: darbuotojai dirba per kelias įstaigas, vyksta susirinkimai, varžybos. Toks įspūdis, kad taisyklės parašytos kažkam, tik ne mums. Mes jau nebeiškosime, kas buvo praeityje, vienas ar kitas susirgimas, bet kontroliuosime dar labiau“, – sako R. Grigaliūnas.

Anot pašnekovo, turint omeny mokyklas, vargu ar užtektų tik savaitės, kad situacija pagerėtų.

„Mes esme už ilgesnį laikotarpį, kad užkirstume kelią virusui plisti. Po savaitės gali vėl atsirasti besimptomių atvejų ir virusas ims plisti“, – paaiškino R. Grigaliūnas.

Klaipėdos administracijos direktorius Gintaras Neniškis sako, kad, atsižvelgiant į vis pavojingesnę situaciją, ieškoma daugiau socialinių darbuotojų, mat globos įstaigose situacija nėra gera.

Stiprinama ir viešojo transporto keleivių bei vežėjų kontrolė.

„Vairuotojas turės teisę neįleisti keleivių, vežti bus galima tik sėdimose vietose, laikantis atstumo. Jei netyčia vairuotojas nepamatys, prašytume ir keleivių sąmoningumo. Kontrolieriams, tikrinantiems bilietus, pavesta išlaipinti keleivius, jei šių per daug“, – sako G. Neniškis.

Pagal priimtą sprendimą, nuo lapkričio 9 dienos įsigaliojus karantinui, visose poliklinikose darbas neturi būti stabdomas, paslaugos pacientams bus teikiamos, visgi, kaip tai vyks, spręs šeimos gydytojas.