„Šiai temai, mano manymu, šiandien skiriame per daug dėmesio. Pirmiausia „Sputnik V“ patekimo į Lietuvos rinką galimybė yra gana teorinė. Ši vakcina vis dar nėra patvirtinta Europos Sąjungoje, jos platinimas nėra galimas“, – Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Antra, net jeigu tokia vakcina ir būtų patvirtinta bendrijoje, Lietuva jau turi aiškų vakcinų įsigijimo planą. Vakcinų, kurių patikimumas, atliekant mokslinius tyrimus, yra pastovus ir kas mėnesį nekinta“, – taip pat akcentavo ji.

ELTA primena, kad Prezidentūra, kaip ir Vyriausybė, skeptiškai vertina galimybę Lietuvoje naudoti Rusijoje gaminamus „Sputnik V“ skiepus. Anot šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, Lietuva yra apsisprendusi pirkti vakarietiškas vakcinas, net jei Rusijoje pagaminti skiepai būtų patvirtinti Europos vaistų agentūros.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuva, dalyvaudama bendrame Europos Sąjungos (ES) COVID-19 vakcinų pirkime, yra užsitikrinusi reikiamą vakcinų kiekį. Todėl, pasak ministrės pirmininkės, net nėra reikalo svarstyti rusiškos vakcinos „Sputnik V“ įsigijimo.

Tuo tarpu socialdemokratas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Andriukaitis mano priešingai. Pasak jo, COVID-19 vakcinų įsigijimo klausimo nederėtų politizuoti, todėl, pažymi jis, reikia naudoti kuo daugiau saugių skiepų, neišskiriant ir Rusijoje gaminamų „Sputnik V“ vakcinų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)